Εικαστικα

Ο Σταμάτης Θεοχάρης και ο queer ζωγραφικός κόσμος του στην Άλμα

Στους πίνακές του πρωταγωνιστεί μια εικονογραφία που παραπέμπει στο queer και τα φετίχ

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σταμάτης Θεοχάρης, "Made in heaven" στην γκαλερί ΑΛΜΑ
Έργο του Σταμάτη Θεοχάρη από την έκθεση "Made in heaven" στην γκαλερί ΑΛΜΑ

Ο Σταμάτης Θεοχάρης στην γκαλερί ΑΛΜΑ με την έκθεση «Made in Heaven»

Κάδρα μέσα στα κάδρα, με διακοσμητικά και καλειδοσκοπικά σύμβολα. Αναγεννησιακές συνθέσεις και πρότυπα με ηδονοβλεπτικές πόζες, που προσπαθούν να μας μεταφέρουν στην «γέννηση της απελευθέρωσης του φύλου». Ένας φαντασιακός ροζ queer κόσμος με εγκιβωτισμένες αφηγήσεις πρωταγωνιστεί στα έργα που ο Σταμάτης Θεοχάρης παρουσιάζει στην έκθεση με τίτλο «Made in heaven» στην γκαλερί ΑΛΜΑ.

Σταμάτης Θεοχάρης, "Made in heaven" στην γκαλερί ΑΛΜΑ
Έργο του Σταμάτη Θεοχάρη από την έκθεση "Made in heaven" στην γκαλερί ΑΛΜΑ

Η δουλειά του «φαίνεται να επηρεάζεται από την κουλτούρα εκείνων των σαλτιμπάγκων της ροζ περιόδου του Πάμπλο Πικάσο, την ποπ αισθητική του Τζέιμς Ρόζενκουιστ και την υπερρεαλιστική καταγραφή της φόρμας του Ρενέ Μαγκρίτ» σημειώνει η ιστορικός της τέχνης και καλλιτέχνιδα Νιόβη Κρητικού, η οποία επιμελείται την έκθεση.

Το χρυσό χρώμα εμφανίζεται και επαναλαμβάνεται. «Με αυτόν τον τρόπο ο Σταμάτης Θεοχάρης προσωποποιεί την έννοια του gender fluid και την αναγάγει σε μια καθολικότητα. Την μετατρέπει σε λατρευτική εικόνα, ανεξίτηλη στο χρόνο» εκτιμά η ίδια. «Το ροζ εμφανίζεται με ένα παράδοξο τρόπο, ώστε να σπάσει τα στερεοτυπικά προσχήματα, αλλά και για να μιλήσει για το χρώμα της σάρκας και των γεννητικών οργάνων. Η πινελιά του είναι συγκροτημένη και αυστηρή, σχεδόν με τυπογραφική ακρίβεια. Tο κεντροβαρές θέμα γίνεται η σύγχρονη εικονοπλασία της Άγιας Τράπεζας που μας μεταφέρει σε ένα θεϊκό ουράνιο τοπίο. Tο δίπολο άντρας γυναίκα ενοποιούνται σε μια ενιαία ύπαρξη. Αυτή η αντίθεση μας εισάγει ζητήματα ταυτότητας και εσωτερικής παρατήρησης. Όταν το κυρίως θέμα γίνεται ωοειδές, θυμίζει την κύηση ενός εν δυνάμει εαυτού που εκκολάπτεται. Γεννιέσαι ή γίνεσαι; Αιώνιο το ερώτημα των φιλοσοφικών μας αναζητήσεων. Ο καλλιτέχνης απαντά με τον εσωτερικό κριτή του εαυτού του και θίγει ζητήματα φετίχ και διπολικότητας»

Σταμάτης Θεοχάρης, "Made in heaven" στην γκαλερί ΑΛΜΑ
Ο ροζ φαντασιακός κόσμος του Σταμάτη Θεοχάρη στην γκαλερί ΑΛΜΑ στο Κολωνάκι

Στους πίνακές του πρωταγωνιστεί μια εικονογραφία που παραπέμπει στο queer, την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και το BDSM. Γυναίκες με μούσια και πειρατές, μεταμφιέσεις, άγγελοι, δεσμά με σκοινιά και κόμπους, λουλούδια και σεμεδάκια, σωλήνες και αστικό τοπίο, ιαπωνικές αναφορές, γκράφιτι, κόμικς, kinky ρούχα, ζώα όπως πεταλούδες και φίδια, γουρούνια και μύγες, αποτελούν για την επιμελήτρια ψηφίδες σ’ «ένα παιχνίδι λύτρωσης και απελευθέρωσης από τα δεσμά των κοινωνικών προταγμάτων». «Το χέρι του Σταμάτη γίνεται  η τυπογραφική μηχανή ενός ονειροπαρμένου συνειρμικού κόσμου που αντιδρά σε οτιδήποτε κατεστημένο. Επαναπροσδιορίζει το βλέμμα του θεατή και καταγράφει σαν φωτορεπορτάζ ένα queer μανιφέστο τσιχλόφουσκας, με αθέατα κομμάτια μιας κρυφής, ευαίσθητης, πονηρής και απελευθερωμένης από προκαταλήψεις, ερωτικής ζωής»

Σταμάτης Θεοχάρης, "Made in heaven" στην γκαλερί ΑΛΜΑ
Οι πίνακες του Σταμάτη Θεοχάρη με queer αισθητική στην γκαλερί ΑΛΜΑ

Σταμάτης Θεοχάρης, "Made in heaven" στην γκαλερί ΑΛΜΑ
Από την έκθεση του Σταμάτη Θεοχάρη "Made in heaven" στην γκαλερί ΑΛΜΑ


INFO:
Σταμάτης Θεοχάρης, «Made in Heaven»
Γκαλερί ΑΛΜΑ, Υψηλάντου 24 Κολωνάκι
Διάρκεια έκθεσης: 7 Απριλίου
 2022-7 Μαίου 2022
Εγκαίνια: Πέμπτη 7/4, 16:00
-22:00
Ωράριο Γκαλερί: Τρ., Πέμ.
 & Παρ. 11:00-20:00, Τετ. & Σάβ11:00-15:00 
Επιμέλεια: Νιόβη Κρητικού

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ