Εικαστικα

Heaven's Voice

Last Days in Heaven Ο «Παράδεισος» χώρεσε σχεδόν τα πάντα: από προκλητικές performances και νεκροταφεία μέχρι φιλιά στο ηλιοβασίλεμα. Όλα αυτά μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 272
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7503-17008.jpg

Σε δύο εβδομάδες επέρχεται το αναπόφευκτο: η έξοδος από τον Παράδεισο. Όσοι δεν έχουν δαγκώσει το μήλο της σύγχρονης τέχνης ίσα που το προλαβαίνουν φρέσκο. Δεκάδες χιλιάδες εκλεκτοί επισκέπτες, άλλωστε, το συνιστούν: «Η τέχνη είναι για λίγους και εκλεκτούς», αυτοί πια ξέρουν. Μυστηριωδώς ακατανόητη (εκτός αν χρησιμοποιείς το I-Phone guide της έκθεσης), ηδυπαθώς αυτοερωτική (εκτός αν είσαι μέρος του έργου των Nelson-Κοτσαρά με τα ρομαντικά φιλιά στον Φλοίσβο), αυστηρά για ενήλικους (εκτός αν είσαι ένα από τα δεκάδες πιτσιρίκια που ξεσαλώνουν στα εκπαιδευτικά της Μπιενάλε κάθε Σαββατοκύριακο). Περιπλανηθείτε στην παραλία του Φαλήρου και φανταστείτε πως πρωταγωνιστείτε στον «Θάνατο στη Βενετία», μαζί ή μόνοι σε αυτές τις τελευταίες ανέμελες μέρες του «καλοκαιριού», και μετά προσδεθείτε στο roller coaster του “Heaven” με ώρες video έργων, spooky εγκαταστάσεων με φαντάσματα και νεκροταφεία, σατανιστές και αναρχικές λεσβίες γλύπτριες, ιστορικά ντοκιμαντέρ, μυστηριώδη public works, ανάρμοστες performances, γλυκύτατες και γλυκύτατους ξεναγούς (τύπου Σε Είδα!), απροσδιόριστους DJ σε guerilla events κ.λπ. Η Μπιενάλε είναι ένα γεγονός που περιλαμβάνει τα πάντα. Στο έργο του Paul Noble ο παράδεισος είναι μαντρωμένος με ψηλό τοίχο, ενώ η κόλαση έχει ανοιχτή περίτεχνη καγκελόπορτα. Διαλέξτε πού θα βρίσκεστε τις επόμενες ημέρες.

Ωράριο: Τρίτη ως Πέμπτη 17.00-00.00, Παρασκευή ως Κυριακή 12.00-00.00, Δευτέρα κλειστά.

H Cosmote είναι χορηγός της Μπιενάλε.  

Το Λεωφορείο της άμεσης δημοκρατίας

Ίσως την πιο σωστή περίοδο εμφανίστηκε στον «Παράδεισο» το «OMNIBUS - Λεωφορείο της άμεσης δημοκρατίας», που ξεκίνησε πριν χρόνια ο Joseph Beuys. Πρόκειται για ένα λευκό παλιό βερολινέζικο λεωφορείο ή, μάλλον, ένα κινητό έργο τέχνης που προκαλεί αφορμές για συζητήσεις. Πάντα με στόχο την ενότητα μεταξύ ζωής και τέχνης περιοδεύει τώρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη (όπου υπάρχουν παραρτήματα του Ινστιτούτου Goethe), κάνοντας μια στάση και στην Μπιενάλε της Αθήνας.

Πρόγραμμα

29/9: Άφιξη

30/9 & 1/10 (17.00-22.00): Μόνιμη συζήτηση για το ζήτημα της δημοκρατίας / (17.00) Ταινίες και συνεντεύξεις από το ταξίδι του στη Γερμανία, τη Λουμπλιάνα, το Ζάγκρεμπ, το Σαράγεβο, τη Σόφια, τα Σκόπια, το Τέτοβο, καθώς και από τη Μπιενάλε της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

30/9 (18.00): Συζήτηση και διάλεξη με θέμα «Joseph Beuys - Η προσπάθειά του για ένα ελεύθερο εκπαιδευτικό σύστημα και για άμεση δημοκρατία»

1/10 (18.00): Διάλεξη με θέμα «Joseph Beuys - Η εκτεταμένη έννοια της τέχνης ως κοινωνικού γλυπτού και του ζητήματος της δημοκρατίας»

2/10: Αναχώρηση

Το ΟMNIBUS θα είναι σταθμευμένο στην πλατεία Νερού, Κτίριο Πεζογέφυρας Εσπλανάδας. Πληροφορίες: 210 5232.222

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ