Εικαστικα

Ονειρικά τοπία της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Μέσα από τη νέα της εγκατάσταση επιδιώκει να μας μεταφέρει στην ουσία της ανέγγιχτης φύσης

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Dreamscape (2022)
Λεπτομέρεια του έργου της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη "Dreamscape" (2022) στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη με το «Dreamscape» της στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Για τριάντα χρόνια είχε στο νου της μια εικόνα που «κινείται μεταξύ φανταστικής θαλασσογραφίας και χειμερινού τοπίου». Κατά τη δύσκολη περίοδο της καραντίνας, αυτό το επίμονο όνειρο, ένα «εκτός χρόνου τοπίο», επανήλθε. Είχε μάλλον σημάνει η ώρα για την Αλεξάνδρα Αθανασιάδη να λογαριαστεί μαζί του με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα, μέσα από την τέχνη της. Από την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, τα «Dreamscape» της γνωστής καλλιτέχνιδας θα κάνουν την εμφάνισή τους και στο κοινό στην ομότιτλη έκθεσή της στην γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το δέντρο, η πέτρα, ο αέρας, το νερό: το τοπίο της διαμορφώνεται από αρχετυπικά στοιχεία. Στη λιτή εγκατάσταση που θα δεσπόζει στην γνωστή αίθουσα τέχνης στο Κολωνάκι και στις εικόνες που τη συνοδεύουν, η Αθανασιάδη στήνει έναν κύκλο που, όπως η ίδια δηλώνει, «μεταφέρει την ουσία της ανέγγιχτης φύσης, εκείνης που παραμένει αλώβητη από τις καταστροφές που προκαλεί ο άνθρωπος» επιδιώκοντας «την «κατάδυση και την ανάδυση από το συλλογικό υποσυνείδητο».

Παρουσιάζοντας εικόνες και ανασύροντας συναισθήματα, η εικαστικός επιδιώκει να δημιουργήσει ένα γνώριμο αποστασιοποιημένο τοπίο που θα λειτουργεί στο βλέμμα του θεατή ιαματικά, ως κουκούλι ηρεμίας και προστασίας. Στόχος της, άλλωστε, είναι να οδηγήσει τον επισκέπτη στον «πυρήνα ενός σιωπηλού τόπου που τον προσκαλεί σε διαλογισμό».

Εικόνες φωτός, θάλασσας, δέντρων, συνθέσεις… Το μήνυμα της Αθανασιάδη φαντάζει ξεκάθαρο, προτείνοντας έναν στοχασμό σχετικά με το περιβάλλον που καταστρέφουμε, γι’ αυτό που χάνεται και γι’ αυτό που υπήρξε πολύ πριν από εμάς. Η συνθήκη της πανδημίας ήρθε απλά να ενεργοποιήσει μια αναζήτηση που παραμένει για όλους μας σταθερή: την ανάγκη για μια «ασπίδα προστασίας, μια ανάσα και ένα καταφύγιο».

Ποια είναι η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη

Ευρύτερα γνωστή για την γλυπτική δουλειά της, η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη αποφοίτησε το 1982 από το Ruskin School of Drawing and Fine Art (St. Anne’s College) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με διάκριση και πτυχίο Bachelor of Fine Arts στη γλυπτική και τη χαρακτική. Το 1984 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, Master for Fine Arts, στη γλυπτική από το Columbia University της Νέας Υόρκης.

Από το 1984 μέχρι σήμερα έχει εκθέσει γλυπτά της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, στους Δελφούς, στην Αρχαία Μεσσήνη, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες και στο Μόντε Κάρλο, όπου κέρδισε το Βραβείο γλυπτικής του Ιδρύματος της Πριγκίπισσας Γκρέις. Έχει, επίσης, δημιουργήσει έργα μετά από αναθέσεις, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Ίδρυμα Μποδοσάκη, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και στο Onassis Cultural Center στη Νέα Υόρκη. Δημιουργίες της βρίσκονται σε διάφορες συλλογές ανά τον κόσμο και εκτίθενται σε μόνιμη βάση στην Galerie Dutko στο Παρίσι και στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη στην Αθήνα.

Η ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης.


INFO:
Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Dreamscape
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20
Εγκαίνια: Πέμπτη, 10 Μαρτίου 17.00-21.00
Διάρκεια  έκθεσης:  10 Μαρτίου - 2 Απριλίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ. & Παρ. 11.00 -20.00, Τετ. & Σάβ. 11.00 –15.00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ