- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
HR Giger & Mire Lee: Έκθεση για τον «πατέρα του Alien» (εικόνες)
Στο Βερολίνο - Η σκοτεινή φαντασία του Ελβετού καλλιτέχνη σε πρώτο πλάνο
Έκθεση για τον HR Giger, πατέρα του «Alien», στο Βερολίνο. Τα εντυπωσιακά έργα του Ελβετού Καλλιτέχνη και η επιρροή του στον κινηματογράφο.
Ο Χανς Ρούεντι Γκίγκερ (H.R. Giger) άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με το εντυπωσιακό καλλιτεχνικό του έργο. Και μπορεί τα σκίτσα του για τον πλανήτη του κακού βαρόνου Βλάντιμιρ Χαρκόνεν στην ταινία «Dune» του Χιλιανού Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι (που δεν έγινε ποτέ) να έμειναν στο συρτάρι, ωστόσο ο Ελβετός καλλιτέχνης βρήκε την παγκόσμια αναγνώριση με την ταινία «Άλιεν» του Ρίντλεϊ Σκοτ.
Κάτοικοι και επισκέπτες στο Βερολίνο έχουν τη δυνατότητα να βυθιστούν στον σκοτεινό φανταστικό κόσμο του Giger σε μια αντιπροσωπευτική έκθεση.
Έργα του εκλιπόντος Ελβετού οραματιστή HR Giger «συνομιλούν» με έργα της Νοτιοκορεάτισσας καλλιτέχνιδος Mire Lee σε έκθεση που φιλοξενεί το Schinkel Pavillon του Βερολίνου. Το εξίσου γοητευτικό και δυστοπικό σενάριο που επιμελήθηκε η Agnes Gryczkowska είναι η πρώτη έκθεση της τέχνης του Giger -γνωστού ως «πατέρα» του Xenomorph, του τέρατος που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ταινία του 1979 «Alien» του Ridley Scott- στη Γερμανία και η πρώτη μεγάλη παρουσίαση εκεί της τέχνης της Mire Lee.
Οι αίθουσες έχουν μετατραπεί σε χώρο για την εξερεύνηση των πιο σκοτεινών διαδρόμων του ανθρώπινου σώματος και ψυχής.
Χανς Ρούεντι Γκίγκερ, ένας ύστερος σουρεαλιστής - Η καλλιτεχνική συνάντηση με τη Mire Lee
Η έκθεση δεν παρουσιάζει μόνον τα εικονικά έργα του Ελβετού καλλιτέχνη αλλά και τον τοποθετεί στην ιστορία της τέχνης ως ύστερο σουρεαλιστή. Το συναίσθημα δυσαρέσκειας τροφοδοτείται από τις γκροτέσκες, μεταλλαγμένες φιγούρες του Giger που κατοπτρίζουν τον φόβο του για την κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου αλλά και από τις μυστηριώδεις εξερευνήσεις του των προγεννητικών τραυμάτων.
Το δυστοπικό σύμπαν του Giger συμπληρώνεται με τα περίτεχνα έργα της Mire Lee, στα οποία συγχωνεύεται η σεξουαλικότητα, η υλικότητα και η τεχνολογία.
Τα γλυπτά της είναι φιλοτεχνημένα με σιλικόνη, PVC, σωλήνες, μηχανικά μέρη, πλέξεις από μέταλλο και σκυρόδεμα και απεικονίζουν δυσλειτουργικούς οργανισμούς, τετμημένα μέρη του σώματος, σαρκώδη μέλη ή εντόσθια.
«Οι "οργανισμοί" και του Giger και της Lee είναι φαντασμαγορίες ανθρώπων και μηχανών που απαρτίζουν ένα άρρηκτο σύνολο και συνεχώς κινούνται μεταξύ των σταδίων του μαρασμού και της ανθεκτικότητας, της λαχτάρας και της απέχθειας, της απόγνωσης και της δύναμης», σημειώνεται στην ιστοσελίδα της έκθεσης.
Η έκθεση «HR Giger & Mire Lee» στο Schinkel Pavillon ολοκληρώνεται στις 16 Ιανουαρίου 2022. Ο ζωγράφος, σκιτσογράφος και γλύπτης HR Giger, δημιουργός του «Alien», πέθανε στις 12 Μαΐου 2014 σε ηλικία 74 ετών.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Θανάσης Χονδρός, η Αλεξάνδρα Κατσιάνη, η θεωρία «1 + 1 = 1» και ένας αποχαιρετισμός
Ο Έλληνας street artist τιμά την αεροδιαστημική κληρονομιά της πόλης του Τέξας
Η Upper Ankyle παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση για τη μνήμη, τη μετάβαση και τον ασταθή χρόνο του παρόντος
Η τέχνη βγαίνει από τα όρια μιας γκαλερί και κυκλοφορεί μέσα στην πόλη
«Κάθε αντικείμενο που δημιουργεί κάποιος έχει διττή χρηστικότητα: στην καθημερινότητα και στην ψυχή»
Η Φθινοπωρινή Δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης της VERGOS Auctions πραγματοποιείται την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις 18:00
Η μεγάλη, εντυπωσιακή και μαζί ποιητική έκθεση παρουσιάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του έκθεση στην γκαλερί Δυο Χωριά, ο κορυφαίος Έλληνας εικαστικός επιστρέφει με τη δεύτερη ατομική του έκθεση «Βαθιά δραματική τέχνη» για να μας παρουσιάσει τον κόσμο του.
Ο δημοφιλής καλλιτέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Μόνο η ακτογραμμή μένει» στο πλαίσιο των 61ων Δημητρίων
Η Σοφία Αθανασούλια και η Ελένη Παλόγου διερευνούν τα όρια ανάμεσα στο σώμα, την τεχνολογία και το περιβάλλον
Η έκθεση στη Roma Gallery, που αποτελεί κάτι σαν αναδρομή στην πρόσφατη δουλειά του, συγκεντρώνει ζωγραφικά έργα από τρεις σειρές έργων του Issachar
Η ηχητική εγκατάσταση του Γάλλου καλλιτέχνη, που μετατρέπει το νερό σε μουσική, εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο, εγκαινιάζοντας το Onassis Mandra
Περισσότερα από 60 έργα παρουσιάζονται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη
Ενισχύει τέσσερα μουσεία προωθώντας την ελληνική δημιουργία και τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία
Η καλλιτεχνική επιμελήτρια μιλάει για τα 14 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας
Στον ιστορικό ελαιώνα του νησιού οι καλλιτέχνες «συνομιλούν» με τα υπεραιωνόβια δέντρα
Σύμπραξη 52 εικαστικών καλλιτεχνών για την ενίσχυση του ανθρωπιστικού έργου της Λέσχης
Η «Χρονοστιβάδα» δραπετεύει από τα βιβλιοπωλεία και γίνεται έκθεση μετατρέποντας τη μνήμη της Θεσσαλονίκης σε εικαστική εμπειρία
Ένα από τα προγράμματα εξωστρέφειας και διεθνούς παρουσίας του μουσείου φέρνει επιμελητές από το εξωτερικό στην Ελλάδα για να γνωρίσουν την σύγχρονη τέχνη της χώρας μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.