Εικαστικα

Γλυπτά Παρθενώνα: Μπήκε νερό από οροφή του Βρετανικού Μουσείου

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στη γενέθλια γη», δηλώνει η Λίνα Μενδώνη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο © EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Γλυπτά Παρθενώνα: Δημοσίευμα «φωτίζει» την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν μετά από εισροή νερών από την οροφή του Βρετανικού Μουσείου.

Εισροή υδάτων από την οροφή καταγράφηκε σε αίθουσα όπου εκτίθεται τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στο Λονδίνο στα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας, The Art Newspaper, που επιβεβαιώνεται από εκπρόσωπο του Μουσείου, «υπήρχε κάποια είσοδος νερού σε μία από τις γκαλερί» από τις βροχές της 25ης Ιουλίου, οδηγώντας στην καθυστέρηση της επαναλειτουργίας της γκαλερί. Συγκεκριμένα, επτά γκαλερί ελληνικής τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο, αναμενόταν να ανοίξουν ξανά για το κοινό στα τέλη Ιουλίου, μετά από επτάμηνο κλείσιμο λόγω του lockdown και εργασιών συντήρησης. 

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η κακή κατάσταση στην οποία στεγάζονται οι ελληνικοί θησαυροί έχει σημειωθεί πολλές φορές στο παρελθόν. «Το 2018, η ελληνική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από νερό που στάζει στη γκαλερί όπου στεγάζεται η ζωφόρος, γλυπτά ανάγλυφα πάνελ (μετόπες) και γλυπτά πεζών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα». 

Δείτε φωτογραφίες από την εισροή υδάτων στο Βρετανικό Μουσείο ΕΔΩ

 

Μενδώνη: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στη γενέθλια γη

«Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται φωτογραφίες, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, όχι μόνο δεν είναι οι ενδεδειγμένες, αλλά είναι από προσβλητικές έως επικίνδυνες». Αυτό δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε χθεσινή ερώτηση που υπέβαλε το Art Newspaper Greece για δημοσίευμα της βρετανικής έκδοσής του, το οποίο αφορούσε την κατάσταση της αίθουσας όπου βρίσκονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στο Βρετανικό Μουσείο.

Όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η κ. Μενδώνη υπογράμμισε, επίσης, ότι «τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν είχαν δημοσιευθεί αντίστοιχες φωτογραφίες, είχαμε τονίσει ότι οι εικόνες αυτές ενισχύουν απόλυτα το δίκαιο, διαρκές και αδιαπραγμάτευτο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών».

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, του κορυφαίου μνημείου του Δυτικού Πολιτισμού, πρέπει να επιστρέψουν στη γενέθλια γη, να πάψουν να είναι αποκομμένα από το μνημείο, στο οποίο ανήκουν και από το οποίο αποσπάστηκαν βίαια, και να εκτεθούν ξανά στο αττικό φως», κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ