Εικαστικα

ΥΠΠΟΑ: Επιχορηγήσεις για δράσεις μουσείων και ενίσχυση εικαστικών

Οι φορείς και οι δράσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ © Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

Υπουργείο Πολιτισμού: Οι δράσεις που θα λάβουν επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 1.047.000 ευρώ - Δράσεις μουσείων και ενίσχυση του κλάδου των Εικαστικών.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε σήμερα (31/5) επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 1.047.000 ευρώ για δράσεις Μουσείων και για την ενίσχυση του κλάδου των Εικαστικών.

Συγκεκριμένα, το ποσό των 937.000 ευρώ διατίθεται για δράσεις μουσείων, πινακοθηκών και συλλογών σύγχρονου πολιτισμού, ενώ το ποσό των 110.000 ευρώ αφορά σε προτάσεις έργων ανάπτυξης ερευνητικού έργου με αντικείμενο τα εικαστικά και διατομεακά ή διακαλλιτεχνικά έργα για το 2021. 

Επιχορηγήσεις για δράσεις μουσείων, πινακοθηκών και συλλογών σύγχρονου πολιτισμού

Η παροχή συνολικής οικονομικής ενίσχυσης 937.000 ευρώ και αιγίδας κατά περίπτωση αφορά 39 προτάσεις για δράσεις μουσείων, πινακοθηκών και συλλογών σύγχρονου πολιτισμού, σύμφωνα με τα αιτήματα που κατατέθηκαν στη σχετική πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ της 21ης Απριλίου 2021.

Η τελική αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε βάσει των κριτηρίων που ορίζονται στην πρόσκληση και είναι τα ακόλουθα:

 • Η επαρκής ανάπτυξη της πρότασης και ο τεκμηριωμένος σχεδιασμός των προτεινόμενων δράσεων.
 • Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός και η υλοποίηση της δράσης σε καθορισμένο χρόνο.
 • Το περιεχόμενο της πρότασης, η καλλιτεχνική αρτιότητά της και η εμπειρία των εμπλεκόμενων φορέων.
 • Η συνάφεια πρότασης με τους στρατηγικούς στόχους.
 • Η αξιοποίηση καινοτόμων μουσειακών εφαρμογών και προγραμμάτων.
 • Η δημιουργική διαχείριση των περιορισμών που θέτει η ψηφιακή πολιτιστική παραγωγή.
 • Ο βαθμός χρήσης ψηφιακών μέσων.
 • Η πρωτοτυπία του προτεινόμενου έργου/δράσης.
 • Ο ολοκληρωμένος και ρεαλιστικός χρονικός προγραμματισμός.
 • Η συνολική πολιτισμική και καλλιτεχνική δραστηριότητα του φορέα, της ομάδας καθώς και των επιμέρους συντελεστών που τη συγκροτούν στο πεδίο του σύγχρονου πολιτισμού αλλά και σε άλλες σημαντικές διοργανώσεις στην Ελλάδα.
 • Η δυνατότητα διάδρασης με το κοινό.

Κατά την αξιολόγηση των προτάσεων λήφθηκε υπόψη ως βασικό κριτήριο και η ρεαλιστική τους υλοποίηση κατά τη δυσχερή συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Γνωμοδοτική Επιτροπή αποτελούμενη από τους:

1. Τέτη Χατζηνικολάου, Ιστορικό -Εθνολόγο, Επίτιμη Προϊσταμένη Διεύθυνσης του ΥΠΠΟΑ, Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM)

2. Μαρία Τσαντσάνογλου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus)

3. Μαρία (Μάρλεν) Μούλιου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας ΕΚΠΑ

4. Πολύνα Κοσμαδάκη, Επιμελήτρια, Τμήμα Ζωγραφικής Χαρακτικών και Σχεδίων, Μουσείο Μπενάκη

5. Αντώνη Σκλεπάρη, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εικαστικών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας & Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού, ως συντονιστή της επιτροπής,

εξέτασε λεπτομερώς τα αιτήματα σαράντα εννέα (49) φορέων, τα οποία υποβλήθησαν εμπρόθεσμα στην Πύλη Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ για το έτος 2021 και εισηγήθηκε ομόφωνα την οικονομική ενίσχυση και παροχή αιγίδας κατά περίπτωση σε τριάντα εννέα (39) φορείς. 

Επιχορηγήσεις σε προτάσεις ανάπτυξης ερευνητικού έργου με αντικείμενο τα εικαστικά και διατομεακά ή διακαλλιτεχνικά έργα

Με το ποσό των 110.000 ευρώ επιχορηγούνται συνολικά δεκαέξι (16) φορείς, στο πλαίσιο της ειδικής πρόσκλησης που εκδόθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2021 για προτάσεις ανάπτυξης ερευνητικού έργου με αντικείμενο τα εικαστικά και διατομεακά ή διακαλλιτεχνικά έργα για το 2021.

Στην πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ ανταποκρίθηκαν συνολικά και εμπρόθεσμα είκοσι οκτώ (28) φορείς εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι 16 φορείς θα λάβουν επιχορήγηση της τάξεως των 5.000 ευρώ ή 8.000 ευρώ και η επιλογή των προτάσεων προς επιχορήγηση έγινε από Γνωμοδοτική Επιτροπή προσωπικοτήτων του τομέα με την ακόλουθη σύνθεση:

- Ανδρέας Γιακουμακάτος, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, ΑΣΚΤ

- Ηρακλής Παπαϊωάννου, Επιμελητής-Προϊστάμενος Συλλογών του MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

- Αφροδίτη Λίτη, Γλύπτρια-Καθηγήτρια ΑΣΚΤ

- Άννα Μυκονιάτη, Επιμελήτρια-Επιστημονική συνεργάτις του ΕΜΣΤ

- Αντώνης Σκλεπάρης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εικαστικών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ