- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ο Νίκος Σταμπολίδης γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης
Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος, πανεπιστημιακός και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης εξελέγη πρώτος Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης
Νίκος Σταμπολίδης: Ο καθηγητής Αρχαιολογίας και Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης εξελέγη ως πρώτος Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης.
Μια ανακοίνωση που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία του πλέον δημοφιλούς ελληνικού μουσείου έκανε μόλις το Υπουργείο Πολιτισμού. Η Διεθνής Επιστημονική Επιτροπή, που συγκροτήθηκε με απόφαση της υπουργού Λίνας Μενδώνη, προκειμένου να αξιολογήσει τις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή στο Μουσείο Ακροπόλεως, ανακοίνωσε σήμερα στην υπουργό, δια του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου και Προέδρου της Επιτροπής καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, την επιλογή, στην οποία κατέληξε και αφορά στο πρόσωπο του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη.
Το έργο, η εμπειρία και η προσωπικότητα του νέου γενικού διευθυντή αξιολογήθηκαν με άριστα από τη διεθνή επταμελή επιτροπή, με πρόεδρο τον καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή και μέλη τον ακαδημαϊκό και καθηγητή Μανόλη Κορρέ, τον ακαδημαϊκό και τέως Διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου Αλαίν Πασκέ, τους καθηγητές Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη και Βασίλη Λαμπρινουδάκη, τον Γενικό Διευθυντή των Μουσείων του Βερολίνου δρ Αντρέας Σολ και τον Γενικό Διευθυντή των Μουσείων της Ιταλίας δρ Μάσιμο Οσάνα.
«Είναι η πρώτη φορά που πληρούται με διεθνή διαγωνισμό η θέση Γενικού Διευθυντή σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αυτό από μόνο του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, καθώς ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα», δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Και συνεχίζει: «Το Μουσείο Ακροπόλεως συμπεριλαμβάνεται στα καλλίτερα μουσεία του κόσμου, ενώ κατά την δωδεκαετή λειτουργία του δημιούργησε νέα δεδομένα στο μουσειακό τοπίο της χώρας. Η επιλογή του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη δημιουργεί νέες προοπτικές και προσδίδει δυναμική σε ένα μουσείο που έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις και την προτίμηση των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων. Ο Νίκος Σταμπολίδης, αρχαιολόγος με βραβευμένο έργο, πέρα από επιστήμονας με εξαιρετική κατάρτιση, είναι ένας άνθρωπος με σύγχρονη αντίληψη τόσο για την αρχαιολογία όσο και για τη σύνδεση του πολιτισμού με την κοινωνία. Διαθέτει τις γνώσεις, τη διάθεση και το όραμα, ώστε το Μουσείο Ακροπόλεως να συνεχίσει δυναμικά το ιδιαίτερα επιτυχημένο έργο του, να επεκτείνει και να πολλαπλασιάσει τις δραστηριότητές του».
Η σχετική με την αποδοχή της εκλογής του κ. Σταμπολίδη απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις επόμενες μέρες. Ο Γενικός Διευθυντής θα αναλάβει τα καθήκοντά του εντός τριών μηνών από την δημοσίευση της πράξης στο ΦΕΚ.
Ποιος είναι ο Νίκος Σταμπολίδης
Ο νεοεκλεμένος γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, όπου σπούδασε με καθηγητές τον Μανώλη Ανδρόνικο και τον Γιώργο Δεσπίνη. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βόννη της Γερμανίας και έλαβε διδακτορικό τίτλο σπουδών από το ΑΠΘ με άριστα.
Έχει ανασκάψει στη Βεργίνα, τους Φιλίππους, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο κ.ά. Ιδιαίτερα έχει συνδέσει την πορεία του με την Ελεύθερνα, τόσο ως ανασκαφέας όσο και ως εμπνευστής και δημιουργός του αρχαιολογικού πάρκου και του μουσείου της. Συγχρόνως, είναι Διευθυντής στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και έχει δημιουργήσει δεκάδες αρχαιολογικών και άλλων εκθέσεων. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει πλήθος βιβλίων, καταλόγων εκθέσεων και άρθρων στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα και συμμετοχή σε διεθνή και τοπικά συνέδρια και συμπόσια.
Από το 1984 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, όπου και παραμένει καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας έχοντας διατελέσει συνδιευθυντής (από το 1990) και διευθυντής (2005-2016) του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Αρχαίος Κόσμος» του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας, πρόεδρος του Τμήματος (το διάστημα 1991-93) και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (1993-1996). Είναι τακτικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
Ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης έχει τιμηθεί με πλήθος διακρίσεων. Μεταξύ άλλων: αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (1992), Ασημένιο Μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης για την προσφορά στην επιστήμη και την κοινωνία (1994), Μεγαλόσταυρος του Ταξιάρχη της Τιμής (Commendatore) από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας για τα Γράμματα και τις Τέχνες (2008), Βραβείο Τουρισμού για την προσφορά του στην ανάπτυξη του Τουρισμού της Κρήτης, (2015), Μεγαλόσταυρος του Ταξιάρχη της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Ακαδημαϊκή του δραστηριότητα, τη δημιουργία του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της Ελεύθερνας και την εν γένει προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό (2016), Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας. Πανεπιστήμιο Κρήτης (2016), Βραβείο Πολιτισμού «Μαριάννα Βαρδινογιάννη» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (2018).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα έργο Τέχνης που απεικόνιζε τη ζωή σε ένα χαρέμι απομακρύνθηκε από έκθεση στο Αραβικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κατάρ
180 εκθέματα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά από τα οποία φεύγουν για πρώτη φορά από την έδρα τους και ταξιδεύουν στην Αθήνα
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Εγκαίνια για την έκθεση στις 19 Δεκεμβρίου
Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι δημιουργίας, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και ανοίγει παράθυρα σε νέες αντιλήψεις
Τι θα δούμε σε χώρους τέχνης και γκαλερί
Celestial Bodies Guide Us Through Dark Times σημαίνει ελπίδα, καλοσύνη, διαρκής αναζήτηση, κατανόηση και αποδοχή
Ο πίνακας είχε πουληθεί το 1890 σε ιδιώτη και είχε εξαφανιστεί
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόλις έξι αυθεντικές φωτογραφίες του γάλλου ποιητή
Δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μια έκθεση φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Τζούλια Δημακοπούλου
Μια σπουδαία έκθεση που περιλαμβάνει πάνω από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα του
Μιλήσαμε με το ζευγάρι καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί
Η αναδρομική του έκθεση «Shut your eyes and see» στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή είναι γεμάτη φως, neon και κρυφά ή φανερά μηνύματα
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για σουρεαλιστικό πίνακα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.