- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μία online έκθεση με 26.500 έργα από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Όλες οι συμμετοχές του διαγωνισμού
Η online παιδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «ΕΙΜΑΙ... Πώς βλέπω τον εαυτό μου»
Πώς βλέπουμε τον εαυτό μας; Ή ίσως είναι πιο ενδιαφέρον το ερώτημα πώς βλέπουν τα παιδιά τον εαυτό τους. Την απάντηση σε αυτό ανακαλύπτουμε μέσα από την έκθεση παιδικής ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «ΕΙΜΑΙ... Πώς βλέπω τον εαυτό μου».
Η έκθεση μεταφέρεται στο διαδίκτυο, μιας και οι εγκαταστάσεις του Μουσείου παραμένουν κλειστές λόγω των συνθηκών. Με αυτήν περιηγούμαστε σε 26.500 έργα παιδιών 4 έως 15 ετών από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τις δημιουργίες των συμμετεχόντων στον ομώνυμο διαγωνισμό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, «ΕΙΜΑΙ... Πώς βλέπω τον εαυτό μου», στον οποίο παιδιά από Ελλάδα και εξωτερικό, με τις περιοχές προέλευσής τους να φτάνουν από την Ηρακλειά μέχρι τη Μελβούρνη, μάς «μαρτυρούν» πώς βλέπουν τον εαυτό τους. Αφορμή ήταν ένας χάλκινος καθρέφτης από την Κύπρο του 1200 με 1050π.χ., ο οποίος βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και ο οποίος αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης των μικρών διαγωνιζόμενων, που κλήθηκαν να δημιουργήσουν τα προσωπικά τους πορτραίτα και να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες.
Από τους δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, 132 κατάφεραν να διακριθούν και 36 να στεφθούν νικητές του «ΕΙΜΑΙ... Πώς βλέπω τον εαυτό μου». Την επιλογή έκανε η κριτική επιτροπή, που φέτος απαρτιζόταν από τον εικαστικό Γιάννη Βαρελά, τη γλύπτρια Νικομάχη Καρακωστάνογλου, τον φωτογράφο Πάνο Κοκκινιά, την επιμελήτρια Πολύνα Κοσμαδάκη και την αρχιτέκτονα, εικαστικό και designer Χαρά Μαραντίδου.
Οι πέντε τους δεν ανέδειξαν μόνο εκείνους που έλαβαν το έπαθλο του Cycladic Art Box. Δημιούργησαν εικαστικές εφαρμογές, με τις οποίες τα παιδιά από το σπίτι μπορούν να δημιουργήσουν διαδικτυακά, και τις συναντάμε στην ιστοσελίδα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, όχι μόνο δίπλα στα έργα της έκθεσης «ΕΙΜΑΙ... Πώς βλέπω τον εαυτό μου», αλλά και στα καλλιτεχνικά δρώμενα που δημιούργησαν οι μαθητές των σχολών Θεάτρου, Χορού και Μουσικής, σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών.
Οι δράσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για την «ΕΙΜΑΙ... Πώς βλέπω τον εαυτό μου» δεν τελειώνουν εκεί. Το Μουσείο συνεργάστηκε με το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με αποτέλεσμα 700 συμμετοχές του διαγωνισμού να προέρχονται από την πόλη και να έχουμε σύντομα την ευκαιρία να τις δούμε στο Μέγαρο Μουσικής Καλαμάτας.
Έργα των νικητών του διαγωνισμού «ΕΙΜΑΙ... Πώς βλέπω τον εαυτό μου» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Θανάσης Χονδρός, η Αλεξάνδρα Κατσιάνη, η θεωρία «1 + 1 = 1» και ένας αποχαιρετισμός
Ο Έλληνας street artist τιμά την αεροδιαστημική κληρονομιά της πόλης του Τέξας
Η Upper Ankyle παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση για τη μνήμη, τη μετάβαση και τον ασταθή χρόνο του παρόντος
Η τέχνη βγαίνει από τα όρια μιας γκαλερί και κυκλοφορεί μέσα στην πόλη
«Κάθε αντικείμενο που δημιουργεί κάποιος έχει διττή χρηστικότητα: στην καθημερινότητα και στην ψυχή»
Η Φθινοπωρινή Δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης της VERGOS Auctions πραγματοποιείται την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις 18:00
Η μεγάλη, εντυπωσιακή και μαζί ποιητική έκθεση παρουσιάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του έκθεση στην γκαλερί Δυο Χωριά, ο κορυφαίος Έλληνας εικαστικός επιστρέφει με τη δεύτερη ατομική του έκθεση «Βαθιά δραματική τέχνη» για να μας παρουσιάσει τον κόσμο του.
Ο δημοφιλής καλλιτέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Μόνο η ακτογραμμή μένει» στο πλαίσιο των 61ων Δημητρίων
Η Σοφία Αθανασούλια και η Ελένη Παλόγου διερευνούν τα όρια ανάμεσα στο σώμα, την τεχνολογία και το περιβάλλον
Η έκθεση στη Roma Gallery, που αποτελεί κάτι σαν αναδρομή στην πρόσφατη δουλειά του, συγκεντρώνει ζωγραφικά έργα από τρεις σειρές έργων του Issachar
Η ηχητική εγκατάσταση του Γάλλου καλλιτέχνη, που μετατρέπει το νερό σε μουσική, εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο, εγκαινιάζοντας το Onassis Mandra
Περισσότερα από 60 έργα παρουσιάζονται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη
Ενισχύει τέσσερα μουσεία προωθώντας την ελληνική δημιουργία και τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία
Η καλλιτεχνική επιμελήτρια μιλάει για τα 14 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας
Στον ιστορικό ελαιώνα του νησιού οι καλλιτέχνες «συνομιλούν» με τα υπεραιωνόβια δέντρα
Σύμπραξη 52 εικαστικών καλλιτεχνών για την ενίσχυση του ανθρωπιστικού έργου της Λέσχης
Η «Χρονοστιβάδα» δραπετεύει από τα βιβλιοπωλεία και γίνεται έκθεση μετατρέποντας τη μνήμη της Θεσσαλονίκης σε εικαστική εμπειρία
Ένα από τα προγράμματα εξωστρέφειας και διεθνούς παρουσίας του μουσείου φέρνει επιμελητές από το εξωτερικό στην Ελλάδα για να γνωρίσουν την σύγχρονη τέχνη της χώρας μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.