Εικαστικα

Μεράντζας:Ένας σκηνοθετικός καλλιτέχνης

Νέα συναρπαστική έκθεση στη Blender Gallery

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
61604-123401.jpg

Ο Δημήτρης Μεράντζας είναι ένας ξεχωριστός καλλιτέχνης που σχολιάζει την σύγχρονη ανθρώπινη κατάσταση δημιουργώντας αυτόνομες εικαστικές ενότητες έργων. Εμπνέεται πολυμήχανα από τη σύγχρονη καθημερινότητα και πειραματίζεται ελεύθερα ανανεώνοντας διαρκώς τα εκφραστικά του εργαλεία και χρησιμοποιώντας συχνά ετερογενή υλικά. Γλυπτική, ζωγραφική, εγκαταστάσεις, κατασκευές, φωτογραφία και φωτοχημική ζωγραφική αποτελούν τα εικαστικά πεδία της δράσης του.

Η νέα του έκθεση περιλαμβάνει μία επιλογή έργων της μέχρι τώρα εικοσαετούς πορείας του, από το 1993 έως το 2013. Ο τίτλος της, αναφέρεται σε αυτό που κρύβεται πίσω από τη φαινομενική διαφορετικότητα των έργων του – τον κοινό ιστό της καλλιτεχνικής του δημιουργίας που, ενώ παραμένει στην ουσία ίδια, δίδει διαφορετικές όψεις και σχήματα στον εαυτό της.

n

Τίτλος παράδοξος εάν υπολογισθεί η ποικιλία και το εύρος του εικαστικού λεξιλογίου των έργων του Μεράντζα. Βγάζει, όμως, και νόημα εάν ληφθεί υπόψη ότι σε μία βαθύτερη ανάγνωση των πολύ διαφορετικών έργων μεταξύ τους, υπάρχει ένα υπόγειο ρεύμα που τα συνδέει στενά και προδίδει τη συγγένειά τους.

Τα έργα του Μεράντζα φαντάζουν διαφορετικά το ένα με το άλλο. Υπάρχουν, όμως, εννοιολογικοί και αισθητικοί άξονες που συνδέουν αβίαστα τα έργα αυτά μεταξύ τους. Μερικά στοιχεία και μοτίβα εμφανίζονται ως επωδοί – ο σπασμένος καθρέπτης που κατακερματίζει το είδωλο, η ρόδα που συμβολίζει την κίνηση μέσα στον χρόνο και τη σκέψη, η διαμπερής τρύπα που λειτουργεί ως δίοδος επικοινωνίας, και η τυφλή τρύπα που αποδίδει το βαθύτερο δυνατό μαύρο.

n

Ο θεατής εκπλήσσεται από το εύρος και το φάσμα της φαντασίας του καλλιτέχνη, αλλά και τις προκλήσεις που έθεσε στον εαυτό του. Και όλα αυτά γίνονται με μίαν απαράμιλλη διάθεση σκηνοθεσίας. Στο τέλος μένει η αίσθηση ότι ο Μεράντζας αρνείται κάθε εφησυχασμό, αδιαφορεί για τα στερεότυπα, αναζητεί το καινούργιο κι επιδιώκει το ρίσκο. Ωστόσο, αυτό που μοιάζει τόσο υπέροχα τυχαίο είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά προμελετημένο και προσεκτικά οργανωμένο.

n

n

n

Η έκθεση αναδρομικού χαρακτήρα «Αναζητώντας τον Κοινό Τόπο», του Δημήτρη Μεράντζα, εγκαινιάζεται σήμερα 21/02/2014, στις 19.00 στη Blender Gallery, και θα φιλοξενείται μέχρι τις 06/04/2014.

Επιμέλεια: Μεγακλής Ρογκάκος

Χώρος: Μπλέντερ Γκάλερι (Οδός Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα
 Τηλ.:213 0280597)

e-mail: info@theblendergallery.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ