Η περφόρμανς της Micha Cárdenas έχει το ολόγραμμα μια τρανς
Η ριζοσπαστική τρανς εικαστικός της 7ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης μιλά στην ATHENS VOICE για το κλίμα, τη διαφορετικότητα και το πώς θα τη βάλουμε στην καθημερινότητά μας
Η περφόρμανς της Micha Cárdenas «Sin, Sol, Breath» βρίσκεται στην 7η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης (12/10-16/02).
55 καλλιτέχνες Έλληνες και ξένοι βρίσκονται από τις 12 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη μοιραζόμενοι με το κοινό της 7ης Μπιενάλε τα έργα τους. Μεταξύ αυτών, και η Micha. Μια τρανς εικαστικός και θεωρητικός που διερευνά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνικότητα, τις κοινωνικές τάξεις, το φύλο, τους genderqueer, και τις υβριδικές ταυτότητες μέσα από τις τροποποιημένες και πολλαπλές πραγματικότητες (alteredand multiple realities) και ψηφιακές διεπαφές (digital interfaces). Η χρήση της τεχνολογίας στο έργο της Cárdenas υπογραμμίζει πώς τα ανθρώπινα φυσικά όρια επαναπροσδιορίζονται ενώ τα στερεοτυπικά όρια των κοινωνικών δυισμών μεταξύ φυσικού και τεχνητού, εαυτού και άλλου, καταρρίπτονται.
Το «Sin, Sol, Breath» ή η περφόρμανς της στην Μπιενάλε Θεσσαλονίκης
«Το “Sin Sol, Breath” (σ.σ.: Χωρίς Ήλιο, Ανάσα) αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης συλλογής μου και είναι ένα παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) που βάζει τους χρήστες να αναλογιστούν θέματα σχετικά με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, και πώς η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει δυσανάλογα μετανάστες, τράνς άτομα, άτομα με ειδικές ανάγκες,αλλά και άτομα περιθωριοποιημένων κοινοτήτων.Την ιστορία αφηγείται η Aura, ένα «trans latinx AI» η οποία είναι ολόγραμμα.».
Το κοινό της και τι σκέφτεται
«Θα ήθελα το κοινό μέσα από όλο αυτό να πάρει το ερέθισμα και να ξεκινήσει μια συζήτηση πάνω στο πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τόσο τη Θεσσαλονίκη όσο και τις πόλεις από όπου έρχονται. Θέλω να σκεφτούν την πρόσφατη κινητοποίηση στους δρόμους παγκοσμίως και να μπορούν να απαντήσουν στην κρίση σταματώντας την κλιματική αλλαγή, τώρα».
Οι τρανς στην τέχνη
Οι τρανς και ειδικά οι έγχρωμες τρανς έχουν σχεδόν εξοριστεί τόσο από το θεσμικό όσο και από τον ακαδημαϊκό χώρο της τέχνης. Αυτό που θέλω ουσιαστικά να κάνω με την τέχνη μου είναι να αλλάξω αυτό το κακώς κείμενο. Το θετικό σε όλο αυτό είναι ότι τρανς, two-spirit και τραβεστί παράγουν τέχνη σε όλον τον κόσμο και θα συνεχίσουν ευτυχώς να το κάνουν. Ελπίζω λοιπόν ότι το κοινό κάποια στιγμή θα είναι σε θέση να εκτιμήσει την τέχνη αυτών και όλων των αντισυμβατικών καλλιτεχνών και να της δώσει τη θέση που της αξίζει.
Η Micha Cárdenas
Αποφάσισα ότι θέλω να γίνω εικαστικός στο Λύκειο. Ωστόσο, ήμουν ακόμη έφηβη και δεν μπορούσα να διεκδικήσω όπως ήθελα την επιθυμία μου. Κάπως έτσι βρέθηκα να ακολουθώ τη συμβουλή του πατέρα μου και να σπουδάζω πληροφορική. Για πέντε χρόνια άσκησα το επάγγελμα. Έπειτα ξανακάθισα στα θρανία. Σπούδασα δίπλα στους Ricardo Dominguez, Adriene Jenik και Jordan Crandall στο Πανεπιστήμιο UCSD. Σήμερα είμαι καλλιτέχνης και καθηγήτρια. Στις ΗΠΑ είναι τρομερά δύσκολο και σπάνιο να μπορείς να ζήσεις από την τέχνη σου, γεγονός το οποίο εξηγεί γιατί τόσοι καλλιτέχνες εκεί ακολουθούν και ακαδημαϊκή καριέρα ή έχουν και δεύτερη δουλειά. Νιώθω πραγματικά τυχερή που έστω και ένα μικρό κομμάτι των εσόδων μου προέρχεται από τις εκθέσεις μου.
Η έμπνευση ή πώς ο φασισμός μπορεί να πυροδοτήσει την τέχνη
Η φύση, οι άνθρωποι που αγαπώ, η πρόκληση του να ζήσεις σε έναν πλανήτη που υποφέρει από την κλιματική αλλαγή και του αναδυόμενου φασισμού στις ΗΠΑ αποτελούν για εμένα καθημερινές πηγές έμπνευσης. Εκείνο όμως που πρακτικά με κινητοποιεί στο να δημιουργήσω είναι η σκέψη ότι ίσως μέσα από το έργο μου ο κόσμος γίνει έστω και ελάχιστα πιο δίκαιος.
Ελληνική τέχνη ή αλλιώς Takis
Οι δημιουργίες του Takis θεωρώ πως είναι ένα μεγάλο ατού της ελληνικής τέχνης καθώς την εγκαθίδρυσαν ως σημαντικό μέλος της παγκόσμιας αγοράς.
Σε πέντε χρόνια από τώρα.
Θα ήθελα να έχω τελειώσει το καινούργιο μου βιβλίο που πραγματεύεται την ηθική πίσω από την ανθρωπότητα ως μια απάντηση στην ταχύρυθμη κλιματική αλλαγή και να έχω ολοκληρώσει τη συλλογή μου “Sin Sol”.
Και -επιτέλους- η εποχή της τρανς κοινωνικοποίησης ήρθε
«Ω, ναι. Πιστεύω ότι είμαστε σε θέση να βάλουμε στην κοινωνική μας ζωή αυτούς τους ανθρώπους όπως και όλους τους άλλους. Δεν υπάρχει τίποτα “περίεργο” σε όλο αυτό».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To έργο επανεμφανίστηκε μετά από 120 χρόνια
Η Ρεβέκκα Καμχή γράφει για τη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά και για την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί της
Ένα έργο Τέχνης που απεικόνιζε τη ζωή σε ένα χαρέμι απομακρύνθηκε από έκθεση στο Αραβικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κατάρ
180 εκθέματα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά από τα οποία φεύγουν για πρώτη φορά από την έδρα τους και ταξιδεύουν στην Αθήνα
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Εγκαίνια για την έκθεση στις 19 Δεκεμβρίου
Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι δημιουργίας, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και ανοίγει παράθυρα σε νέες αντιλήψεις
Τι θα δούμε σε χώρους τέχνης και γκαλερί
Celestial Bodies Guide Us Through Dark Times σημαίνει ελπίδα, καλοσύνη, διαρκής αναζήτηση, κατανόηση και αποδοχή
Ο πίνακας είχε πουληθεί το 1890 σε ιδιώτη και είχε εξαφανιστεί
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόλις έξι αυθεντικές φωτογραφίες του γάλλου ποιητή
Δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μια έκθεση φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Τζούλια Δημακοπούλου
Μια σπουδαία έκθεση που περιλαμβάνει πάνω από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα του
Μιλήσαμε με το ζευγάρι καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί
Η αναδρομική του έκθεση «Shut your eyes and see» στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή είναι γεμάτη φως, neon και κρυφά ή φανερά μηνύματα
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.