- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Σύγχρονη τέχνη στο Νεοκλασικό Μέγαρο Δεληγιώργη
Εγκαινιάστηκαν δύο εκθέσεις στον χώρο της Allouche - Benias Gallery
Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκαν την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου δύο εκθέσεις στον χώρο της Allouche - Benias Gallery: η ατομική του Les Rogers με τίτλο «Prometheus Now» και η ομαδική με έργα δεκατεσσάρων νέων καλλιτεχνών από την Νέα Υόρκη, με τίτλο «New York Now».
Το ευρωπαϊκό παράρτημα της γκαλερί, δημιούργημα του Γάλλου Eric Alllοuche και του Ελληνοαμερικανού George Benias, στεγάζεται στο επιβλητικό Μέγαρο Δεληγιώργη, στην οδό Κανάρη 1, στο Κολωνάκι.
Άνοιξε τις πόρτες της στο αθηναϊκό κοινό τον περασμένο Ιούλιο με στόχο να δημιουργήσει έναν νέο πολιτιστικό και εκθεσιακό χώρο με συμμετοχές τόσο Ελλήνων όσο και διεθνώς καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων καλλιτεχνών από τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης.
Στο ισόγειο του νεοκλασικού, τα μη παραστατικά, με τα έντονα χρώματα έργα του Les Rogers αναδεικνύονται υπέροχα πάνω στους ανοικτόχρωμους ή επενδυμένους με ξύλο τοίχους, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα έναν ενδιαφέροντα διάλογο με το ιδιαίτερο περιβάλλον του ιστορικού αυτού κτιρίου.
Στον πρώτο όροφο, ο διάλογος του νέου με το παλιό συνεχίζεται με τα έργα σύγχρονης τέχνης των δεκατεσσάρων καλλιτεχνών από τη Νέα Υόρκη να εντάσσονται αρμονικά μέσα στις ευρύχωρες και ψηλοτάβανες αίθουσες με τα έντονα αναγεννησιακά στοιχεία διακόσμησης.
Λίγα λόγια για το Μέγαρο Δεληγιώργη
Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο εκλεκτικιστικού ρυθμού, από τα πρώιμα έργα του Τσίλλερ, χαρακτηριστικό παράδειγμα πολυτελούς μεγαλοαστικής κατοικίας, το οποίο κτίστηκε το 1882 ως οικία του Λεωνίδα Δεληγιώργη, αδελφού του πρωθυπουργού Επαμεινώνδα Δεληγιώργη.
Ο Λεωνίδας Δεληγιώργης, γεννήθηκε το 1839 στο Μεσολόγγι. Ηταν δικηγόρος, δημοσιογράφος και πολιτικός. Διετέλεσε διευθυντής της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Εφημερίς των Συζητήσεων», η οποία υποστήριζε το κόμμα του αδελφού του, καθώς και Υπουργός Εξωτερικών στην Κυβέρνηση του Θεοδώρου Δεληγιάννη. Ήταν παντρεμένος με τη Θεανώ Ζωγράφου και είχαν αποκτήσει πέντε παιδιά.
Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι κληρονόμοι μετά τον θάνατο του Λεωνίδα Δεληγιώργη το 1928, τους ανάγκασαν να πουλήσουν το ακίνητο στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.), το οποίο ιδρύθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1867 από τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Δ. Λεβίδη.
Από τότε, η πολυτελής αυτή κατοικία με τους τοξωτούς θόλους (που θεωρούνται στοιχείο Art Nouveau) στα ανοίγματα του πρώτου ορόφου και στο υπερυψωμένο πρόπυλο της κυρίας εισόδου, άλλαξε πολλές χρήσεις αλλά και ενοίκους.
Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής έγινε ξενώνας φιλοξενώντας γερμανούς στρατιώτες, ενώ κατά τη διάρκεια της βρετανικής παροικίας στην Ελλάδα (1946-1950) εγκαταστάθηκε εκεί η Αγγλοελληνική Υπηρεσία. Το πειραματικό θέατρο της Μαριέττας Ριάλδη στεγάστηκε στις αρχές του 1960 στο δεύτερο όροφο του κτιρίου και από το 1964 το κτίριο πέρασε στα χέρια της ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Μία μεγάλη φωτιά το 1996 προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο κτίριο, το οποίο έμεινε για πολλά χρόνια κλειστό. Ανακαινίστηκε πρόσφατα και από τον Ιούλιο του 2018 μισθώθηκε από τη γκαλερί της Νέας Υόρκης
ΠΗΓΕΣ
- Αρχαιολογία της Πόλης των Αθηνών - Μέγαρο Δεληγεώργη
- Wikipedia
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρουσιάζει μια πιο σύνθετη εικόνα της ιστορίας τους
Το Πάικο ως μαγικό βουνό στην αναδρομική έκθεση του εικαστικού στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Το Μάθημα Ανατομίας του Δρος Νικολάες Ταλπ δεν είναι απλώς ένα έργο Τέχνης, αλλά μια μαρτυρία ανισότητας και αποσιώπησης
Η μεγάλη αναδρομική έκθεση για τον μεγάλο καλλιτέχνη εγκαινιάζεται σε λίγες μέρες
Τι θα δούμε στο Μουσείο Μπενάκη, στην Γκαλερί Σκουφά και τη Sianti
Επίσκεψη στο σπίτι του αυτοδίδακτου ζωγράφου Χρήστου Τσίντζου
Αποκατάσταση της Δευτέρας Παρουσίας στην Καπέλα Σιστίνα
Η έκθεση Pete Marifoglou: Τα χρόνια του Warhol ΧΧΧ, μας συστήνει έναν φωτογράφο των θρυλικών 70s της Νέας Υόρκης
Τι θα δούμε στην Alma, στην The Intermission και στην The Breeder
Μιλήσαμε για τη «Η σημαίνουσα σιωπή», την εικαστική του πορεία, τα Εξάρχεια
Κύματα από γραφίτη και παλίρροιες σε άσπρο - μαύρο
Σε ειδική εκδήλωση ο καλλιτέχνης θα δωρίσει υπογεγραμμένα εκτυπώματα από τα έργα της έκθεσης σε ηθοποιούς που έχουν λάβει βραβεία Μελίνα Μερκούρη
Το εργαστήριο κηρύχθηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς το 2021
Ο γνωστός εικαστικός μας μίλησε για τη ζωή του, με αφορμή τη νέα ατομική έκθεσή του «Οροπέδια»
Όταν ένα χωριό διακοσίων κατοίκων γίνεται πολιτιστικός προορισμός
Από την Κιάρα Σουγκανίδου στον Απόστολο Χαντζαρά και την Άννα Παπαμαρκάκη- Evans
Μιλήσαμε με την εικαστικό με αφορμή τη νέα της έκθεση στην Γκαλερί Contemporary Athens
Στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε ευρωπαϊκές χώρες, με διαφορετικό περιεχόμενο σε κάθε στάση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.