Στη μαγεία του δρόμου
To 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου 16 έως 19 Οκτωβρίου στην καρδιά της Αθήνας
Για πέντε ημέρες θα μεταμορφώσουν την πόλη. Από το Στάδιο μέχρι την πλατεία Κοτζιά, από το Σύνταγμα μέχρι το Θησείο, από την Κλαυθμώνος μέχρι το Μοναστηράκι, ένα φωτεινός κύκλος από εκδηλώσεις και παραστάσεις που θα διαρκούν από τις 11 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα θα κάνουν τη δική τους θεατρική και ειρηνική εξέγερση στην πόλη.
Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου είναι επιτέλους γεγονός. Πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, αυτό το είδος θεάτρου που είναι εξαιρετικά δημοφιλές σε όλο τον κόσμο και αποτελεί πάντοτε μέρος των προγραμμάτων των μεγάλων θεατρικών φεστιβάλ, θα φιλοξενήσει εκτός από παραστάσεις θεάτρου δρόμου και δράσεις με βάση άλλες μορφές τέχνης, όπως χοροθεατρικές παραστάσεις, happenings, παραστάσεις κουκλοθεάτρου και μικρές μουσικές μπάντες, πάντοτε με αφετηρία το δημόσιο χώρο.
«Στο δρόμο καταλάβαμε το θέατρο της Περιπλάνησης» λέει ο Νίκος Χατζηπαππάς, ιδρυτής ενός ιστορικού θεάτρου δρόμου στην Ελλάδα, του Helix, και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ. «Τη σκηνή του θεάτρου χωρίς ορίζοντα, ένα θέατρο εντός πόλεως. Αγγίξαμε το κοινό στ’ αλήθεια. Το μυρίσαμε και μας μύρισε, δεν είχαμε πού να κρυφτούμε. Θέατρο χωρίς διαφυγή, θέατρο χωρίς σκοτάδια, διαδρόμους και καμαρίνια. Το θέατρο της τρέλας, το θέατρο της ταπείνωσης».
Το φεστιβάλ έχει δύο ενότητες, το κεντρικό και το ελεύθερο. Στο κεντρικό συμμετέχουν 22 επιλεγμένες ομάδες, ελληνικές και ξένες, από Ιταλία, Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία, Βραζιλία Ολλανδία, Σλοβενία και Βουλγαρία, ενώ στο ελεύθερο θα συμμετέχουν μεμονωμένοι καλλιτέχνες ή ομάδες από όλο το φάσμα και τις εκφράσεις του θεάτρου δρόμου, που θα ξεπεράσουν τις 50 συνολικά.
Αυτό το ανεξάρτητο είδος θεάτρου που μπορεί να γοητεύσει και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, αντλεί από τον ιστό της πόλης τα βασικά υλικά του. Τηλεφωνικοί θάλαμοι, δέντρα, πλατείες και στάσεις λεωφορείων είναι το φόντο του, η κυρίαρχη σκηνογραφία του, ο φωτισμός της πόλης γεννάει το φωτισμό του.
Ζωντανές μαριονέτες και ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ και παραμυθάδες κατεβαίνουν στο κοινό, που θα παρακολουθήσει τις δράσεις και τις παραστάσεις δωρεάν, παρεμβαίνοντας με τρόπο άμεσο και δυναμικό στο δημόσιο χώρο και στη ροή της πόλης, αναδεικνύοντας έναν καινούργιο τρόπο για να έρθουν σε διάλογο το κοινό και οι καλλιτέχνες.
Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ θα γίνει η τελετή έναρξης στο χώρο έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη ημέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ θα εμφανίζονται τα γκρουπ και οι μεμονωμένοι καλλιτέχνες. Την τελευταία μέρα, στο πλαίσιο της τελετής λήξης θα πραγματοποιηθεί παρέλαση των ομάδων από την πλατεία Μακρυγιάννη μέχρι το Θησείο και η γιορτή θα τελειώσει με πάρτι στην πλατεία Ασωμάτων.
Πληροφορίες για το open και αναλυτικά για τις παραστάσεις και τα ωράρια μπορείτε να βρείτε στο www.istfest.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ατομική έκθεση του Γιώργη Βραχνού φέρνει τη φιγούρα, το χρώμα και το μοτίβο σε διάλογο, στη Γλυφάδα
Έργα μεγάλης αξίας δημοπρατούνται στη Γλασκώβη - Πλήρης σειρά του 1974 στο αρχικό της κουτί
Από τον Ντέιβιντ Μπόουι και τον Τζον Λένον μέχρι τη Σάρον Στόουν και τον Τζόνι Ντεπ, σελέμπριτις στον ελεύθερο χρόνο τους ζωγραφίζουν, μερικοί και πολύ καλά!
Η έκθεση «Σύνθεση & Πολυμορφία- Η αέναη κίνηση των χρωμάτων», σε επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά, φιλοξενείται στην έδρα της UNESCO
Το «Litzlbergkeller» βγαίνει σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη
Πήγαμε στα εγκαίνια της έκθεσης που παρουσιάζει 90 έργα 15 σπουδαίων καλλιτεχνών της εποχής
Ο χαμηλός προϋπολογισμός και η αναζήτηση δωρητών
Τα τρία κορυφαία ιδρύματα ενώνουν τις συλλογές τους, εγκαινιάζοντας ένα νέο μοντέλο διεθνούς πολιτιστικής συνεργασίας
«Συναντιούνται αρχαίες και σύγχρονες δημιουργίες», το μήνυμα Μενδώνη
Με αφορμή την έκθεση Between Bites στην αίθουσα τέχνης METAMORFOSIS, η ζωγράφος μιλά στη Thess Voice για την εγγύτητα, την απόσταση και τα ίχνη που αφήνουμε ο ένας στον άλλον
Η έκθεση παρουσιάζεται στην Αθήνα και ακολουθεί η Βιέννη - Η τέχνη απέναντι στην επιβολή της «συμβατότητας»
Η έκθεση, σε επιμέλεια της Μαρίας Κουτσομάλλη-Moreau και της Marina Ferretti Bocquillon, μας ταξιδεύει στο Παρίσι του 19ου αιώνα μέσα από εμβληματικά έργα της εποχής
Η έκθεση στην Αγιορειτική Εστία φωτίζει τη βαθιά και πολυδιάστατη σχέση του Πεντζίκη με το Όρος
Η Αλέξανδρα Μαράτη ζωγραφίζει με έμπνευση το «Sirat» του Όλιβερ Λάσε
Νέα μελέτη αναγνωρίζει τις Υάδες στον ουρανό του διάσημου έργου
Είδαμε την έκθεση «Antonakos Revisited» που εγκαινιάστηκε στην Citronne Gallery της Αθήνας
Tα τέσσερα χαρακτηριστικά που αναφέρει
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή την έκθεση «Παναγιώτης Τέτσης – Γιώργος Ρόρρης. Φως και Χώμα» στην Πινακοθήκη Αβέρωφ
Από τον Πικάσο στα κυκλαδικά ειδώλια: Ένας διαπολιτισμικός άτλαντας τέχνης
Ρεκόρ δημοπρασίας στη Γαλλία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.