Εικαστικα

Στη μαγεία του δρόμου

115079-643445.jpg
Αργυρώ Μποζώνη
ΤΕΥΧΟΣ 274
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3403-8725.jpg

To 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου 16 έως 19 Οκτωβρίου στην καρδιά της Αθήνας

Για πέντε ημέρες θα μεταμορφώσουν την πόλη. Από το Στάδιο μέχρι την πλατεία Κοτζιά, από το Σύνταγμα μέχρι το Θησείο, από την Κλαυθμώνος μέχρι το Μοναστηράκι, ένα φωτεινός κύκλος από εκδηλώσεις και παραστάσεις που θα διαρκούν από τις 11 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα θα κάνουν τη δική τους θεατρική και ειρηνική εξέγερση στην πόλη.

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου είναι επιτέλους γεγονός. Πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, αυτό το είδος θεάτρου που είναι εξαιρετικά δημοφιλές σε όλο τον κόσμο και αποτελεί πάντοτε μέρος των προγραμμάτων των μεγάλων θεατρικών φεστιβάλ, θα φιλοξενήσει εκτός από παραστάσεις θεάτρου δρόμου και δράσεις με βάση άλλες μορφές τέχνης, όπως χοροθεατρικές παραστάσεις, happenings, παραστάσεις κουκλοθεάτρου και μικρές μουσικές μπάντες, πάντοτε με αφετηρία το δημόσιο χώρο.

«Στο δρόμο καταλάβαμε το θέατρο της Περιπλάνησης» λέει ο Νίκος Χατζηπαππάς, ιδρυτής ενός ιστορικού θεάτρου δρόμου στην Ελλάδα, του Helix, και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ. «Τη σκηνή του θεάτρου χωρίς ορίζοντα, ένα θέατρο εντός πόλεως. Αγγίξαμε το κοινό στ’ αλήθεια. Το μυρίσαμε και μας μύρισε, δεν είχαμε πού να κρυφτούμε. Θέατρο χωρίς διαφυγή, θέατρο χωρίς σκοτάδια, διαδρόμους και καμαρίνια. Το θέατρο της τρέλας, το θέατρο της ταπείνωσης».

Το φεστιβάλ έχει δύο ενότητες, το κεντρικό και το ελεύθερο. Στο κεντρικό συμμετέχουν 22 επιλεγμένες ομάδες, ελληνικές και ξένες, από Ιταλία, Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία, Βραζιλία Ολλανδία, Σλοβενία και Βουλγαρία, ενώ στο ελεύθερο θα συμμετέχουν μεμονωμένοι καλλιτέχνες ή ομάδες από όλο το φάσμα και τις εκφράσεις του θεάτρου δρόμου, που θα ξεπεράσουν τις 50 συνολικά.

Αυτό το ανεξάρτητο είδος θεάτρου που μπορεί να γοητεύσει και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, αντλεί από τον ιστό της πόλης τα βασικά υλικά του. Τηλεφωνικοί θάλαμοι, δέντρα, πλατείες και στάσεις λεωφορείων είναι το φόντο του, η κυρίαρχη σκηνογραφία του, ο φωτισμός της πόλης γεννάει το φωτισμό του.

Ζωντανές μαριονέτες και ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ και παραμυθάδες κατεβαίνουν στο κοινό, που θα παρακολουθήσει τις δράσεις και τις παραστάσεις δωρεάν, παρεμβαίνοντας με τρόπο άμεσο και δυναμικό στο δημόσιο χώρο και στη ροή της πόλης, αναδεικνύοντας έναν καινούργιο τρόπο για να έρθουν σε διάλογο το κοινό και οι καλλιτέχνες.

Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ θα γίνει η τελετή έναρξης στο χώρο έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη ημέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ θα εμφανίζονται τα γκρουπ και οι μεμονωμένοι καλλιτέχνες. Την τελευταία μέρα, στο πλαίσιο της τελετής λήξης θα πραγματοποιηθεί παρέλαση των ομάδων από την πλατεία Μακρυγιάννη μέχρι το Θησείο και η γιορτή θα τελειώσει με πάρτι στην πλατεία Ασωμάτων.

Πληροφορίες για το open και αναλυτικά για τις παραστάσεις και τα ωράρια μπορείτε να βρείτε στο www.istfest.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ