Εικαστικα

Έκτορας Παπαδάκης

Με έργα του Έλληνα γλύπτη ανοίγει τη νέα εκθεσιακή περίοδο η γκαλερί «Καπλανών 5»

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 273
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7124-16263.jpg

Η γλυπτική του Έκτορα Παπαδάκη εγκαταλείπει για λίγο τους εξωτερικούς χώρους και ρίχνει άγκυρα μέχρι τις 13 Οκτωβρίου στην αίθουσα τέχνης «Καπλανών 5», στον ομώνυμο δρόμο στο κέντρο της Αθήνας. «Με αρματούρα τη φύση» είναι ο τίτλος της έκθεσης, ο οποίος επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι ο συγκεκριμένος γλύπτης αναζητά και βρίσκει την έμπνευσή του στο φυσικό περιβάλλον.

Ο Έκτωρ Παπαδάκης ξεχώρισε αρκετά πρώιμα για το ταλέντο και τη δημιουργική του φαντασία, ως προς τη διαλεκτική μορφοποίηση διαφορετικών υλικών. Επεξεργάζεται ευρηματικά τόσο το μάρμαρο, όσο και τα μέταλλα (συνήθως ορείχαλκο). «Γίνεται όλο και σπανιότερο σήμερα να συναντά κανείς γλύπτες, που, παρά τις δυνατότητες τις οποίες τους προσφέρουν σύγχρονα υλικά και τρόποι επεξεργασίας, εκείνοι να επιμένουν στη χρήση παραδοσιακών υλικών και εκφραστικών μεθόδων, διαμορφώνοντας έργα με μνημειακή αντίληψη και σύγχρονες αισθητικές απαιτήσεις» επισημαίνει η κριτικός και ιστορικός Τέχνης Αθηνά Σχινά.

Η ατομική του έκθεση στην γκαλερί «Καπλανών 5» έχει ιδιαίτερο εικαστικό ενδιαφέρον, καθώς ο Έκτορας Παπαδάκης τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται κυρίως στην κατασκευή μεγάλων έργων εξωτερικής γλυπτικής. Όπως υπογραμμίζει η Αθηνά Σχινά, ο εν λόγω καλλιτέχνης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τη γλυπτική ως έναν τρόπο άσκησης και όξυνσης της σκέψης, της παρατηρητικότητας, της αισθαντικότητας και της φαντασίας του.

Στα έργα του Παπαδάκη ο χώρος και η φόρμα αποτελούν  ένα ενιαίο και αρμονικά εύρυθμο σύμπλεγμα, που χαρακτηρίζεται από δυναμική στερεότητα, κονστρουκτιβιστική αντίληψη και μνημειακότητα, ανεξαρτήτως μεγέθους. «Με τα έργα του, πάνω απ’ όλα, ο καλλιτέχνης απευθύνεται στην ενεργοποίηση των αισθήσεων και των στοχασμών του θεατή, ο οποίος επικοινωνώντας μαζί τους γίνεται συμμέτοχος και συνδιαμορφωτής της “γλώσσας” που μορφοποιούν» καταλήγει η Αθηνά Σχινά.

Αίθουσα τέχνης «Καπλανών 5», Καπλανών 5 & Μασσαλίας, Κολωνάκι, 210 3390.946

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ