Εικαστικα

Box: το χαρτόνι που σκοτώνει

Στο χαρτοκούτι των 354 Photographers 

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
29643-67168.jpg

Ένας πιτσιρίκος κρατά την καραμπίνα του έχοντας πυροβολήσει τον Άγιο Βασίλη. Τα Χριστούγεννα δεν πρέπει να του λένε και πολλά πράγματα. Ένας νεαρός χαζεύει τη φωτιά στο σαλόνι του. Παραμένει άγνωστο τι αποφάσισε να ξεφορτωθεί. Μια μεσήλικας χυμαδιό θρονιάζεται στον καναπέ της με αποκλειστική παρέα τις προτάσεις των design καταλόγων. Μια πιτσιρίκα φέγγει το φακό της σε μια αποθήκη ερευνώντας έναν σωρό παλιατζούρας. Ένας ηλικιωμένος περιμένει στο κρεβάτι του την πικάντικη παρέα ενός τύπου, ο παππούς προτιμά το μπουρνούζι και ο νεαρός τις ζαρτιέρες. Μια τύπισσα σε πλήρη αταραξία απολαμβάνει το τσιγάρο της αδιαφορώντας για την εισβολή ενός αυτοκινήτου στην κουζίνα της με την τσαλακωμένη μάσκα του να φιγουράρει δίπλα από τα ντουλάπια.

n

Η περίπτωση «Box» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των Βέλγων φωτογράφων Maxim Delvaux και Kevin Laloux που τριανταφτάνουν αυτή την περίοδο. Επιστρατεύοντας χαρτόκουτα και μινιατούρες παράγουν εικόνες στις οποίες η αισιοδοξία μάλλον δεν έχει λάβει πρόσκληση. Κοντά στην κινηματογραφική αισθητική, τα «κουκλόσπιτα» των 354 Photographers, όπως υπογράφουν όσα επικοινωνούν, προσεγγίζουν την ανήμπορη πλευρά της ζωής.

n

Κατάθλα, μοναχικότητα, ανηδονία, εγκατάλειψη. Οι εικόνες του «Box» φύτρωσαν ως ιδέες στα μυαλά τους και σκηνοθετούνται από το 2009, όταν και ξεκίνησαν να συνεργάζονται ως δίδυμο στο χώρο της διαφήμισης, μέχρι σήμερα. Προϊόν μυθοπλασίας; Ναι, αλλά με την ειδησεογραφία τακτικά να καταγράφει περιπτώσεις όπου γιαγιάδες τηγανίζουν τα εγγόνια τους ή μαθητούδια που φορτώνουν στη σχολική τσάντα το αγαπημένο τους περίστροφο ίσως και να βρίσκονται λίγο πιο κοντά στην πραγματικότητα απ’ όσο νομίζει κανείς. Κόστος; Ελάχιστο, αν υπολογίσει κανείς πως για πρώτη ύλη χρησιμοποιήθηκαν χαρτόνια και μινιόν πραγματούδια. Όμορφο; Αυτό το ερώτημα συνήθως παραμένει αναπάντητο.

 n

n

n

n

n

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ