Εικαστικα

Industrial Revival στα Ερμουπόλεια

Στις 6-7/7 σε ένα βυρσοδεψείο στη Σύρο

114980-643438.jpg
Ελίζα Συναδινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
23629-56099.jpg

Στις 6 και 7 Ιουλίου, το Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη στη Σύρο θα αναβιώσει μέσα από βίντεο-καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και βίντεο χαρτογράφηση.

Οι Monitors (Marion Konstantines Araka) και Niklas Laponμε τους G.Xesternos και S.bell (από την ομάδα .tomako) σε συνεργασία με το μουσικό σχήμα Magenta Flaws, επιδιώκουν έναν site-specific εικαστικό δίαλογο με την ιστορία του χώρου, ένα ταξίδι στον χρόνο της ιστορίας του κτιρίου και των ανθρώπων που εργάστηκαν σ αυτό.

Την Παρασκευή 6/7 στις 21.00 θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης και ξενάγηση στο χώρο και το Σάββατο 7/7 την ίδια ώρα, Live Audiovisual Performance από: Monitors, SBell-G.Xesternos και Magenta Flaws. Η A.V. είναι χορηγός επικοινωνίας.

Όπως μας εξηγεί ο Νίκος Αθανασόπουλος, MSc, Design of Interactive & Industrial Products / Systems στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου:

«Το project “Industrial Revival-Βιομηχανικοί Χώροι στον Χρόνο” γεννήθηκε από την δημιουργική ανάγκη να αναδείξουμε με σύγχρονο εικαστικό τρόπο το πλούσιο ιστορικό βιομηχανικό παρελθόν της Ερμούπολης αλλά και να δημιουργήσουμε μία νέα πρόταση αξιοποίησης εγκαταλελειμμένων ιστορικών κτιρίων της Ελλάδας.

Μέσα από επεξεργασμένες εικόνες, φωτιστικό σχεδιασμό, in situ βίντεο-εγκαταστάσεις, βίντεο χαρτογράφηση του κτιρίου και των μηχανών επιδιώκουμε έναν site-specific εικαστικό διάλογο με την ιστορία του χώρου και των ανθρώπων που εργάστηκαν σε αυτόν. Εκμεταλλευόμενοι την σύγχρονη τεχνολογία προβάλλουμε το παρελθόν και το μέλλον σε ό,τι έχει απομείνει από το βιομηχανικό παρόν. Τοποθετούμε τον θεατή απέναντι στο πώς του χθες και στο γιατί του σήμερα. Υπενθυμίζουμε την ικανότητα παραγωγής στο Εδώ και στο Τώρα, την αναπόφευκτη διαφορετικότητα του Χθες από το Σήμερα, προσπαθώντας να επανακινήσουμε την ροή της σκέψης μέσα σε αυτά τα μονοπάτια. 

Η βυρσοδεψία, που λειτούργησε ως μια από τις πιο αναπτυγμένες ιστορικές βιομηχανικές δραστηριότητες της Σύρου από το 1880 μέχρι και το 1970, λειτουργεί σαν αφετηρία για την αναγέννηση της μνήμης του βιομηχανικού παρελθόντος στην Ελλάδα. 

Η καλλιτεχνική ομάδα 'Monitors' δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2012 από την Marion Konstantines Araka και τον Niklas Lapon με σκοπό να υλοποιεί site-specific projects σε εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια και δημόσιους χώρους με σκηνοθετημένη καθοδήγηση και συμμετοχή του κοινού. Για το συγκεκριμένο project καλέσαμε να συμμετάσχουν οι G.Xesternos και s.bell με τα visuals τους στο video-mapping και το μουσικό συγκρότημα Magenta Flaws που με τους ambient trip hop ήχους τους θα επιδιώξουν έναν αυτοσχεδιαστικό οπτικοακουστικό διάλογο».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ