- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διανύοντας τον 7ο χρόνο ζωής, το φεστιβάλ-θεσμός πλέον επιστρέφει 16 και 17 Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο Βίλκα της Θεσσαλονίκης για να χορέψει 48 ώρες τους χιλιάδες φίλους του. Το Reworks ξεκίνησε το 2005 ως επινόηση της κολεκτίβας Non, κέρδισε το στοίχημά του ως αξιόπιστη διοργάνωση και πλέον μπορεί να περηφανεύεται για το χαρακτηρισμό «σύγχρονο οπτικοακουστικό φεστιβάλ τέχνης». Το αστικό περιβάλλον δονείται υπό τους ήχους του και οι επισκέπτες του έρχονται σε επαφή με νέους δημιουργούς. Προβάλλοντας νέα μουσικά είδη, η φετινή διοργάνωση στρέφει την προσοχή της στις σκηνές των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας δίχως να αγνοεί τα ανερχόμενα εγχώρια σχήματα και τους ελπιδοφόρους καλλιτέχνες της χώρας. Σε ένα διήμερο ραντεβού της μουσικής με την τέχνη, designers, γραφίστες, αρχιτέκτονες, animators, φωτογράφοι και συνθέτες ακουστικής μουσικής λαμβάνουν μέρος στα εικαστικά δρώμενα που επιμελείται φέτος το Reworks.
Παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη την έκθεση «Confident Understated People», εικόνες και στιγμές από έξι προηγούμενες χρονιές του Reworks «ζωντανεύουν» το χρόνο μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της σε Αθήνα και Λονδίνο, εκτίθεται ήδη στο φουαγέ του δημαρχείου της πόλης (μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου).
Παράλληλα, δυο αστικές εγκαταστάσεις τοποθετούνται σε κομβικά σημεία του κέντρου της πόλης σε συνεργασία με τις δημιουργικές ομάδες KUH και Topotheque. Σχεδιασμένες ειδικά για το Reworks, οι εγκαταστάσεις αποτελούν μέρος της προσπάθειας παρουσίασης του καλλιτεχνικού χαρακτήρα του φεστιβάλ στο αστικό τοπίο. Στη διασταύρωση των οδών Ικτίνου και Ζεύξιδος, η εγκατάσταση “Like lost children we live our unfinished adventures» προτρέπει τους διερχόμενους να συμμετέχουν σε ένα παιδικό παιχνίδι, ενώ στην πλατεία Αριστοτέλους η εγκατάσταση “Ripple Bench” προσφέρει μια εναλλακτική στάση για τους περαστικούς.
Τι γίνεται όμως με το line up του φετινού φεστιβάλ; Όπως είναι ήδη γνωστό οι Hercules & Love Affair έρχονται από τη Νέα Υόρκη και προσγειώνονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάζουν το φετινό τους άλμπουμ “Blue Songs” και όχι μόνο. Οι Lamb βγαίνοντας στο δρόμο μετά από 8 χρόνια για την προώθηση του νέου τους άλμπουμ, “5”, και χορεύουν μυημένους και αμύητους στον ηλεκτρονικό ήχο του Μάντσεστερ. Ο πολυσυζητημένος και αγαπημένος των μουσικοκριτικών dubstepper Benga πραγματοποιεί επίσης την παρθενική του εμφάνιση στην πόλη, η Miss Kittin μετά το 8ωρης διάρκεια περσινό σετ της επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος για ένα νέο ξεσσαλονικώτικο πάρτι. Οι δικοί μας Cayetano -μαζί με την μπάντα του- και And.id με εγγυημένες live περγαμηνές ανεβαίνουν στη σκηνή του με groove και αισθητική.
Υποδεχόμενο μουσικόφιλους από όλη την Ευρώπη, το Reworks δίνει στο Σεπτέμβρη ρυθμό, εξελίσσει την ταυτότητά του και ανεβαίνει στην εκτίμηση όλων ως διοργάνωση. Τι μπορεί να εγγυηθεί για φέτος; Όπως μας έχει εκμυστηρευτεί κατά το παρελθόν στο περιοδικό SOUL η ψυχή των NON, Τάσος Διολατζής, «όποιος έρχεται στο Reworks να περνάει καλά».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η επιμελήτρια Κατερίνα Νικολάου μάς μιλάει για την ευθραυστότητα και την ευαλωτότητα μέσα στην τέχνη
Έξι ομαδικά πρότζεκτ που μελετούν σύγχρονες θεματικές μέσω της τέχνης
Το νέο ελληνικό success story που αλλάζει τον τρόπο που ο κόσμος απολαμβάνει την τέχνη και τον πολιτισμό
Η νέα έκθεση, σε επιμέλεια της Εβίτας Τσοκάντα, εγκαινιάζεται στις 25 Απριλίου και θα διαρκέσει για έναν χρόνο
Η Έλσα Κοππάση αναβιώνει μικρούς θησαυρούς με μεγάλες ιστορίες
Μια μεγάλη έκθεση αποδεικνύει ότι ο Ανρί Ματίς, στα ογδόντα του, επανεφηύρε την τέχνη του και επηρέασε την ιστορία της τέχνης
Η πορεία της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας του 20ού αιώνα
Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού για την Εκατονταετηρίδα του Κολλεγίου
Ατομικά και συλλογικά πρότζεκτ που εγκαινιάζονται αυτήν την εβδομάδα
Εγκαινιάζεται επίσημα στις 15 Απριλίου - Ενδέχεται να ανοίξει νωρίτερα στο κοινό
Τερατάκια που γελούν, γυναίκες που ποζάρουν και ένας κόσμος που εκρήγνυται
Νίκη Καναγκίνη, Γιάννης Χρήστου και Στάθης Λογοθέτης σε «διάλογο» μέσα από τα έργα τους και την πορεία τους
Ανατροπή από κορυφαίο μελετητή - Το έργο ανήκει στον Ολλανδό καλλιτέχνη και όχι σε μαθητή του
Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκε η «Θεά από Ατσάλι» αφιερωμένη στη θρυλική Μαρία Κάλλας
Ο βίος του Ολλανδού ζωγράφου που άσκησε καταλυτική επιρροή στην τέχνη
Ένας σχολιασμός της οπτικής κουλτούρας συμβάλλοντας ουσιαστικά στον σύγχρονο καλλιτεχνικό διάλογο
Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Μητροπολιτικού Οργανισμού MOMus για την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος» στην Εθνική Πινακοθήκη
Oι σχεδιαστές που άλλαξαν τη μόδα
Όλα για τη Συλλογή Κωστάκη, τη Ρωσική Πρωτοπορία και την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος»
Από τη μεγάλη συλλογή του ΜΙΕΤ στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι την περφόρμανς του Γιώργου Δρίβα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.