- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2024: Μαραθώνιος Ποίησης από τον Δήμο Αθηναίων και το ΕΚΠΑ
Οι πλούσιες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων την ημέρα που γιορτάζει η ποίηση
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2024: Εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων - Δηλώστε συμμετοχή και μοιραστείτε τους αγαπημένους στίχους σας
Την Πέμπτη 21η Μαρτίου 2024, πρώτη μέρα της Άνοιξης, ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει εκδηλώσεις για να τιμήσει την ποίηση, την τέχνη που βοηθά την κοινωνία να ανακαλύψει και να ενισχύσει την ταυτότητά της.
Χάρης Δούκας: Να γιορτάσουμε όλοι μαζί τον πλούτο της ανθρώπινης έκφρασης
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Χάρης Δούκας, αναφέρει: «Ο Μαραθώνιος Ποίησης αποτελεί την έναρξη ενός κύκλου επιμορφωτικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δράσεων, ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό τον γενικό τίτλο «το ΕΚΠΑ στην Πόλη». Καλώ τις Αθηναίες και τους Αθηναίους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που έχουμε οργανώσει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τον πλούτο της ανθρώπινης έκφρασης και να τιμήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας».
Από τις 10:00 έως τις 22:00 θα διεξαχθεί ο Μαραθώνιος Ποίησης, στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ. Φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, κάτοικοι της Αθήνας, ακόμη και περαστικοί, θα μπορούν να απαγγείλουν κείμενα από το ευρύ φάσμα του παντοιόγλωσσου ποιητικού λόγου, με σκοπό την ανάδειξη ήχων και φωνών στην καθημερινότητα, που μεταμορφώνουν το ηχοτοπίο της πόλης. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και ο Δήμαρχος Αθηναίων.
Ειδική μουσική εκδήλωση, στην κεντρική αίθουσα του ΕΚΠΑ
Στο πλαίσιο της ίδιας δράσης, θα πραγματοποιηθεί και ειδική μουσική εκδήλωση, στην κεντρική αίθουσα του ΕΚΠΑ (ώρα 19:00-20:00), με απαγγελία ποιημάτων του Οδυσσέα Ελύτη από την Ιουλίτα Ηλιοπούλου, υπό τη συνοδεία κλασικών μελωδιών που αγαπούσε ο ποιητής, ερμηνευμένων στο πιάνο από την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου.
Ο Κοσμήτορας της φιλοσοφικής σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α., υπογραμμίζει: «Η συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τον Δήμο Αθηναίων, εξασφαλίζει, με εκατέρωθεν εποικοδομητική διάθεση εξωστρέφειας, τη διάχυση της πολυδιάστατης μαρτυρίας του ΕΚΠΑ στο κλεινό άστυ των Αθηνών. Οι κάτοικοι της Αθήνας θα μπορούν να απαγγείλουν κείμενα από το ευρύ φάσμα του ελληνικού ποιητικού λόγου: από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο, τη μεταβυζαντινή εποχή και τη νεότερη Ελλάδα, φθάνοντας στον 21ο αιώνα, με σκοπό την ανάδειξη των πολλαπλών διαστάσεων και λειτουργιών του ποιητικού λόγου, ως κώδικα ατομικής και συλλογικής έκφρασης και επικοινωνίας.»
Στο πλαίσιο της ίδιας δράσης, θα πραγματοποιηθεί και ειδική μουσική εκδήλωση, στην κεντρική αίθουσα του ΕΚΠΑ (ώρα 19:00-20:00), με απαγγελία ποιημάτων του Οδυσσέα Ελύτη από την Ιουλίτα Ηλιοπούλου, υπό τη συνοδεία κλασικών μελωδιών που αγαπούσε ο ποιητής, ερμηνευμένων στο πιάνο από την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου.
Όσες και όσοι επιθυμείτε να συμμετάσχετε στον Μαραθώνιο Ποίησης, με την ανάγνωση ποιήματος γραμμένου σε οποιαδήποτε γλώσσα, μπορείτε να επισκεφτείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://forms.uoa.gr/index.php/679623?lang=el
«Βοήθεια στο Σπίτι», ο Διαγωνισμός Ποίησης Τρίτης Ηλικίας
Την ίδια μέρα στις 10:00 το πρωί, οι Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων υποδέχονται μέλη, φιλοξενούμενους του Γηροκομείου Αθηνών και ωφελούμενους του προγράμματος κοινωνικής & νοσηλευτικής φροντίδας «Βοήθεια στο Σπίτι», σε έναν Διαγωνισμό Ποίησης Τρίτης Ηλικίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου του ΟΠΑΝΔΑ.
Η δράση γίνεται με πρωτοβουλία της Αντιδημάρχου Ενεργού Γήρανσης και Λεσχών Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, κ. Όλγας Δούρου: «Συμπολίτες μας από τις Λέσχες Φιλίας, το Βοήθεια στο Σπίτι και το Γηροκομείο, κατέθεσαν 79 ποιήματα για τον Διαγωνισμό Ποίησης Τρίτης Ηλικίας. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την δημιουργικότητα της τρίτης ηλικίας, να δώσουμε αφορμές για αύξηση των ερεθισμάτων της αλλά και να φέρουμε στο προσκήνιο τις δυνατότητες συνεισφοράς της στην κοινωνική ζωή του τόπου.»
Θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων και των μελών της κριτικής επιτροπής και βράβευση των νικητών και των διαγωνιζόμενων.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η φωνή της Αθήνας μέσα από 37 φωτογράφους στο πλαίσιο του This is Athens City Festival
Η συνεργασία του σκηνοθέτη με τους GENER8ION και τον Σουηδό ράπερ Yung Lean
Τι δείχνουν τα προγνωστικά για Αυστραλία, Γαλλία, Δανία, Φιλανδία και Ελλάδα για τον επετειακό 70ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision
Αντίστροφη μέτρηση για την εμφάνισή του στη σκηνή της Eurovision
Από τη ναζιστική Γερμανία στη διεθνή αναγνώριση - Μια πορεία αμφισβήτησης και ρήξης
Μπήκαμε στο νέο urban resort που επανασυστήνει την έννοια της αθηναϊκής πολυτέλειας
Έκθεση, performances και ομιλίες στο Onassis Ready με θεματικό άξονα «Human in the Loop»
Η συν-σκηνοθέτρια Ντιάνα Θεοχαρίδη μιλάει στην ATHENS VOICE για το τολμηρό έργο περί ρευστότητας των φύλων
Πρόκειται για το παλαιότερο γνωστό δείγμα αποκαταστατικής οδοντιατρικής στη Σκωτία
Animation, ταινίες μικρού μήκους και δράσεις που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και τη διαφορετικότητα για ηλικίες 8–12 ετών
Η ιστορική «Κάρμεν» του 1875 αναβιώνει στη Λυρική μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Ρομάν Ζιλμπέρ
Ένα αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, ξεναγήσεων, μουσικών δράσεων και οικογενειακών δραστηριοτήτων
Την περίοδο εκείνη ήταν 56 ετών
Τι θα παρακολουθήσουμε στο Μέγαρο, το Παλλάς και το ΚΠΙΣΝ
Τι θα δούμε στο ΚΠΙΣΝ, στο Μουσείο Βορρέ, τη Διονυσίου Αεροπαγίτου και στον νέο χώρο Metacosmoi
Οι πρεμιέρες και εκείνες που ρίχνουν αυλαία το προσεχές διάστημα
Η Σοφίκα Ελευθερουδάκη και η Ειρήνη Γρατσία διηγούνται ιστορίες από δύο κτίρια που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Γεώργιος Διαμαντόπουλος
Θηριοτροφείο στο Θέατρο Δρόμος, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Δημήτρη Τσεκούρα
Όταν τα ρούχα λειτουργούν ως καταλύτης στην κινηματογραφική αφήγηση
Και η πρώτη και η δεύτερη ταινία έχουν γράψει τη δική τους παράλληλη ιστορία με αυτήν της μεγάλης οθόνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.