Πολιτισμος

Γλυπτά Παρθενώνα: Αμερικανός διπλωμάτης προτείνει λύση στη διαμάχη

«Ένα μουσείο για τον 21ο αιώνα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γλυπτά του Παρθενώνα
Γλυπτά του Παρθενώνα © EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας Ντέιβιντ Γκάρντεν προτείνει λύση στη διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Στο άρθρο του με τίτλο «Η λύση μου στη διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ένα μουσείο για τον 21ο αιώνα», που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα Guardian, o πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας Ντέιβιντ Γκάρντεν προτείνει τη δική του λύση για το τι πρέπει να γίνει στη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας-Μεγάλης Βρετανίας.

Με αφορμή τον όρο που υπάρχει στο κείμενο που έχει προτείνει η ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit περί επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ο Γκάρντεν αναφέρει τα εξής: «Προτείνω (σ.σ. στους Βρετανούς αναγνώστες) μαζί με την Ελλάδα να συνδημιουργήσετε ένα μουσείο του 21ου αιώνα στο οποίο θα συνεισφέρετε τα Γλυπτά. Το μουσείο δεν θα είναι ένα κτίριο, αλλά σειρά εκθέσεων, που θα ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο ανά χρονικά διαστήματα».

Κατά τον Γκάρντεν, με αυτή τη λύση «αναδεικνύεται η νέα πραγματικότητα ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μία χώρα. Και θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει υπέρ της άποψης πως μόνο με την ανταλλαγή ιδεών και την υιοθέτηση προσεγγίσεων χωρίς αποκλεισμούς θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κατάργησης των συνόρων. Επί της ουσίας, το μουσείο θα διηγείται την ιστορία της κοινής ανθρωπιάς μας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ