- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Οι Μίνωες έπιναν κρασί σε κούπες μιας χρήσης πριν 3.500 χρόνια
Ούτε οι αρχαίοι ήταν «πράσινοι» και βαριόντουσαν το πλύσιμο των πιάτων
Οι Μίνωες ήταν από τους πρώτους πολιτισμούς που έπιναν το κρασί τους σε κούπες μιας χρήσης. Το Βρετανικό Μουσείο φιλοξενεί τη σχετική έκθεση.
Η ανακάλυψη κούπας μιας χρήσης ηλικίας 3.500 ετών χρόνια αποδεικνύει περίτρανα ότι η ιδέα αυτούς του είδους δεν είναι σύγχρονη και ούτε σχετίζεται με τον καταναλωτισμό μας. Επιπλέον, λένε οι ειδικοί, δείχνει ότι οι αρχαίοι όπως και οι σύγχρονοι πολιτισμοί βαριούνται πολύ τη λάντζα. Χιλιάδες είναι αρχαίες κούπες μίας χρήσης που βρέθηκαν στην Κνωσό στην Κρήτη και τις χρησιμοποιούσαν οι Μίνωες για να πίνουν το κρασί τους στις γιορτές τους.
Αυτές οι κούπες θα παρουσιάζονται από την Παρασκευή 19 του μηνός και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου σε μια ειδική έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Μια έκθεση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από μερίδα περιβαλλοντικων οργανώσεων διότι ο μεγάλος χορηγός της είναι η πετρελαϊκή εταιρεία BP.
Η επιμελήτρια της έκθεσης στο Βρετανικό Μουσείο, Τζούλια Φάρλεϊ, δήλωσε στον Guardian: «Προκαλεί έκπληξη στον κόσμο όταν συνειδητοποιεί ότι η ιδέα των προϊόντων μιας χρήσης δεν είναι εφεύρεση της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας και ότι απαντάται σε πολιτισμούς που έζησαν πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι Μίνωες συγκεντρώνονταν στα παλάτια τους για τις γιορτές και τα ταυροκαθάψια - άθλημα της εποχής, στο οποίο ο αθλητής εκτελούσε άλματα πάνω σε ταύρους. Η ελίτ της μινωικής κοινωνίας επιδείκνυε τον πλούτο της και την κοινωνικής της θέση διοργανώνοντας μεγάλα, πάρτι, φεστιβάλ και φαγοπότια. Μαζεύοντας πολύς κόσμος στις γιορτές και όπως συμβαίνει και σήμερα κανείς δεν ήθελε μετά να πλύνει τα πιάτα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο πλευρό της ο Τομ Χόλαντ και η Μάργκαρετ Κουάλεϊ σε σκηνοθεσία Πολ Κινγκ
Μια παραγωγή εκατομμυρίων, σκηνή 360 μοιρών, διεθνείς συνεργασίες και μια Άννα Βίσση που ένωσε το παρελθόν με το σήμερα σε ένα γεμάτο Ολυμπιακό Στάδιο
Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων 2026 – Η κορυφαία ευρωπαϊκή διάκριση
Από τα καμαρίνια της Πλάκας στις Εγγαρές, ο κιθαρίστας και παραγωγός κουβαλά δεκαετίες ελληνικής μουσικής και μια επίμονη επιθυμία: να παίζει όπως γουστάρει
«Διανύω το 54ο έτος της καριέρας μου και στο όνειρό μου είστε πάντα μέσα εσείς» είπε στο κοινό η τραγουδίστρια
Φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Γλυπτικής Giovanni Barracco
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια, με αφορμή την παράσταση «Θαυμαστός καινούριος κόσμος» στο θέατρο Δίπυλον
Το «εξωφρενικό crowd pleaser» στο Artbox Fargani
Διάκριση και για την Αγγελική Γιαννακίδου με το Longlife Achivement Recognition
Γεννημένη στη Χίο το 1945 με καταγωγή από το Αϊβαλί είχε μακρά καριέρα στο θέατρο και τον κινηματογράφο
Xιλιάδες θαυμαστές της τραγουδίστριας σχηματίζoυν ουρές στις εισόδους
Αντιδράσεις στα σχόλια: «Μοιάζει με βρεγμένο χαρτί υγείας»
Ο Κ. ΒΗΤΑ μιλά για τον χρόνο, τη ζωγραφική και τη νέα του έκθεση
Η συναυλία είναι sold out, με περισσότερους από 95.000 θεατές να αναμένονται
Δείτε το πρόγραμμα των δράσεων
«Η μυθοπλασία αξιοποιεί μια διαφορετική αφηγηματική τεχνική από τη μη-μυθοπλασία, όμως, στην τελική, κάθε είδους γραφή αποτελεί μια αφήγηση», δήλωσε ο Κινγκ στην Athens Voice
Η σύγκριση με το παρελθόν ήταν αναπόφευκτη
Σε φάση υλοποίησης η «Οικία του Νέρωνα», το Γυμνάσιο και ο Κρόνιος Λόφος
Μέσα από ρόλους, κίνηση και αυτοσχεδιασμούς, οι συμμετέχοντες εξερευνούν τον εαυτό τους, τις σχέσεις και τον κόσμο γύρω τους.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.