Πολιτισμος

Η «Αποκάλυψη» στο ραδιόφωνο

Χρειάστηκε 13 χρόνια για να ολοκληρώσει τη μετάφραση. Τη Μεγάλη Εβδομάδα ακούστε τη στο Β΄ Πρόγραμμα με τις φωνές εξαιρετικών ηθοποιών.

4831-35211.jpg
Γιώργος Παυριανός
ΤΕΥΧΟΣ 295
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4893-12033.jpg

Χρειάστηκε 13 χρόνια για να ολοκληρώσει τη μετάφραση. Τη Μεγάλη Εβδομάδα ακούστε τη στο Β΄ Πρόγραμμα με τις φωνές εξαιρετικών ηθοποιών.

 

Είχα γίνει το ανέκδοτο της παρέας: «Και πότε λοιπόν τελειώνει η μετάφραση της “Αποκάλυψης”;» με ρώταγε ο συγκάτοικός μου Δημήτρης Γαλάνης μπροστά σε κοινούς μας φίλους. Οι φίλοι τσίμπαγαν: «Μα μεταφράζεις την “Αποκάλυψη”;» ρωτούσαν όλο έκπληξη και μετά άρχιζε η καζούρα: «Άντε και στα Ευαγγέλια! Να μεταφράσεις και το “Ημερολόγιο των Μάγιας”! Να βάλεις τίτλο η “Παυριανή Αποκάλυψη!”». Τέτοια. Όταν μάλιστα μάθαιναν ότι η μετάφραση ήταν σε δεκαπεντασύλλαβο, η καζούρα γινόταν μεγαλύτερη: «Δηλαδή, αγαπούλα μου, εσύ τώρα είσαι η μετεμψύχωση του Αργύρη Εφταλιώτη;» με ρώτησε ο Τάκης Τσαντίλης όταν του το ’πα. «Όχι, του Αλέξανδρου Πάλλη!» απάντησα πικαρισμένος.

Όλα αυτά το 1997. Δεν μπορώ να πω τι με έσπρωξε να κάνω αυτή τη μετάφραση. Ήταν μια εσωτερική παρόρμηση να χαθώ μέσα στα θηρία, τα τέρατα, τον Αντίχριστο και το 666; Ήταν η αγωνία μου να βρω τα μυστικά της προφητείας του Ιωάννη και να τα αποκαλύψω; Ήταν η μαγεία του δεκαπεντασύλλαβου; Δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά. Πάντως κούτσα-κούτσα, χρόνο με το χρόνο, η μετάφραση προχωρούσε ενώ γύρω μου γίνονταν σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί, το Τσέρνομπιλ, οι Δίδυμοι Πύργοι, αρρώστιες, επιδημίες, έλιωναν οι πάγοι στον Βόρειο Πόλο, τα εμπορεύματα κυκλοφορούσαν πια με bar code, κινητά, υπολογιστές και ίντερνετ εμφανίζονταν, δορυφόροι στον ουρανό και κάμερες στη Γη μάς παρακολουθούσαν, η οικονομική κρίση σάρωνε τα πάντα.

Όταν τελείωσα, 13 χρόνια μετά, ο κόσμος που ήξερα όταν ξεκίνησα τη μετάφραση δεν υπήρχε πια. Ίσως αυτό να ήταν και η μοναδική μου αποκάλυψη. Η «Αποκάλυψη» είχε γίνει, το τέλος του κόσμου έχει συμβεί από καιρό και τώρα ζούμε την κόλασή μας περιμένοντας τη λύτρωση.

Χρωστάω μεγάλη ευγνωμοσύνη στον ευαίσθητο διευθυντή της ΕΡΑ Αντώνη Ανδρικάκη και στην πεισματάρα διευθύντρια του Β΄ Προγράμματος Μαργαρίτα Μυτιληναίου, που σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς μού έδωσαν τη δυνατότητα να παρουσιάσω την «Αποκάλυψη» από το ραδιόφωνο. Άπειρες ευχαριστίες στους ηθοποιούς που δέχτηκαν αφιλοκερδώς να συμμετάσχουν: στην Αντιγόνη Βαλάκου, στον Γιώργο Κιμούλη, στον Γρηγόρη Βαλτινό, στον Ηλία Λογοθέτη, στον Νίκο Κουρή, στον Χρήστο Στέργιογλου και στην Αντιγόνη Αμανίτου. Έδωσαν με τις φωνές τους άλλη διάσταση στη μετάφρασή μου.

Ακούστε τη από το Β΄ Πρόγραμμα (103,7 στα fm) κάθε μέρα από τη Μ. Δευτέρα έως το Μ. Σάββατο, στις 14.00. Ποιος ξέρει, ίσως κάνετε κι εσείς τη δική σας, προσωπική «Αποκάλυψη».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ