Πολιτισμος

Σήμα στην Ιντερπόλ από τον Δρ. Χρήστο Τσιρογιάννη για σπάνια αρχαιότητα που δημοπρατείται

Η χάλκινη ιατρική θήκη ρωμαϊκής εποχής που κατασχέθηκε στη Σχοινούσα

33446-75562.JPG
Ευγενία Μίγδου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
image_from_the_symes_michaelides_archive_pdf_zoho_mail_newsroom_athensvoice_gr_copy.jpg

Ένα εξαιρετικά σπάνιο αρχαίο αντικείμενο, ιδιαίτερης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας, δημοπρατείται την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Μαΐου στο Παρίσι, από τον οίκο δημοπρασιών «Pierre Bergé & Associés».

Πρόκειται για μια  χάλκινη ιατρική θήκη, ρωμαϊκής εποχής, γεμάτη με χειρουργικά εργαλεία. Το υπ’αριθμόν 236 στην επερχόμενη δημοπρασία αρχαίο αντικείμενο, έχει τιμή εκκίνησης 16.000 – 18.000 ευρώ, ενώ ως προς το ιστορικό και την προέλευσή του, η μόνη αναφορά παραπέμπει στη «Συλλογή αρχαιοτήτων Hishiguro, Τόκυο, 1992».

image_from_the_symes_michaelides_archive_pdf_zoho_mail_newsroom_athensvoice_gr_copy.jpg

Το μοναδικό αυτό αντικείμενο, ταύτισε τις τελευταίες ημέρες ο Δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης, από το αρχείο των διαβόητων εμπόρων αρχαιοτήτων Robin Symes – Χρήστου Μιχαηλίδη, που κατασχέθηκε από το Σώμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας τον Απρίλιο του 2006, μετά την έφοδο στη Σχοινούσα. Σημειώνεται, πως το εν λόγω αρχείο αποτέλεσε λίγο αργότερα το αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής του κ. Τσιρογιάννη στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

horis_titlo.jpg

Στην φωτογραφία το αντικείμενο εικονίζεται σε κακή κατάσταση, κατακερματισμένο και διαβρωμένο. Ο αρχαιολόγος – ερευνητής, υπογραμμίζει πως η φωτογραφία είναι άκρως αποκαλυπτική, ιδιαιτέρως αν συγκριθεί με την αντίστοιχη που εμφανίζεται στον κατάλογο της προσεχούς δημοπρασίας, όπου το αντικείμενο έχει αποκατασταθεί. Επίσης, θεωρεί ενδεικτικό το γεγονός ότι τα ονόματα των Symes και Μιχαηλίδη έχουν παρακαμφθεί από το σχετικό πεδίο του καταλόγου που αφορά στην προέλευση του αντικειμένου «προφανώς για να αποφευχθεί οποιαδήποτε υποψία». Δεδομένου ότι «οι Ρωμαίοι ουδέποτε κατέκτησαν την Ιαπωνία, κάτι άλλο συμβαίνει εδώ», συμπληρώνει.

Ο κ. Τσιρογιάννης αναφέρει, ότι ο κατάλογος ήρθε στην αντίληψή του από Ελληνίδα, πρώην κάτοικο Παρισιού, με έντονο ενδιαφέρον στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Καθώς δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής τεκμήρια για την χώρα προέλευσης του αρχαίου αντικειμένου, η οποία θα μπορούσε να το διεκδικήσει, ο κ. Τσιρογιάννης απευθυνόμενος στην Ιντερπόλ  ζητά να ενημερωθούν οι Γαλλικές αρχές προκειμένου να ενεργήσουν άμεσα, καθώς και όσες αστυνομικές αρχές κρατών (κυρίως εκείνων που αποτέλεσαν τμήματα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατά την αρχαιότητα), συνδέονται με τον Οργανισμό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ