- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την κλιματική αλλαγή
Δημοσκόπηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποίησε η aboutpeople για λογαριασμό της Athens Voice σε 731 άτομα άνω των 18 ετών από τις 3 έως τις 6 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σχεδόν 8 στους 10 ερωτώμενους (78,2%) απάντησαν ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα. Το 17,2% θεωρεί ότι έχει κυρίως φυσικά αίτια, ενώ το 3,9% πιστεύει ότι δεν υφίσταται κλιματική αλλαγή. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 74,6% κρίνει αρνητικά την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για το Κλίμα, με μόνο το 9,7% να τον επικροτεί και το 15,7% να μην εκφράζει άποψη. Η ανησυχία της κοινής γνώμης αποτυπώνεται και στην εκτίμηση του 83,1% που εκτιμά ότι στα επόμενα 20 χρόνια θα χρειαστεί να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Όσον αφορά την ανακύκλωση, από ότι φαίνεται οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια την έχουν βάλει αρκετά στη ζωή τους. Το 49,4% αναφέρει ότι αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς του, το 24,7% ότι ανακυκλώνει μια-δύο φορές το μήνα, το 11,3% σπανιότερα και το 12,7% σχεδόν ποτέ. Τέλος, και όσον αφορά τις ανεμογεννήτριες και την τοποθέτηση - αξιοποίηση τους, η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ (85,9%) με περίπου έναν στους δέκα να διαφωνεί (8,7%).
Η Νατάσα Πενταγιώτη, Ερευνήτρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης ( υπ. Διδάκτορας - Πάντειο Πανεπιστήμιο) σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης σημείωσε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, παρουσιάζει μία αυξανόμενη φιλο-περιβαλλοντική θέση. Η κοινωνική αυτή τάση, μένει όμως στον αέρα, καθώς δεν συνοδεύεται από αντίστοιχες πρωτοβουλίες του κράτους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ελλιπής προστασία και διαχείριση των δασικών και παράκτιων περιοχών, οι παράνομες χωματερές, η αύξηση των λιγνιτικών μονάδων, ο Ασωπός κλπ».
Για την κυρία Πενταγιώτη, η λύση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από συγκροτημένες πολιτικές και σχεδιασμό σε κρατικό και διακρατικό επίπεδο. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Για αυτό άλλωστε υπήρξε και μία διάχυτη απογοήτευση και παγκόσμια αντίδραση (αν εξαιρέσουμε την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ), από την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ να αποσυρθεί από την Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα. Ο πιο προφανής λόγος είναι ότι ο περισσότερος κόσμος ένιωσε την απόφαση του ως πισωγύρισμα, μετά το θετικό κλίμα που δημιούργησε η υπογραφή της συμφωνίας από όλα σχεδόν τα κράτη του πλανήτη».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη θεωρία της εξοικονόμησης στην πραγματικότητα της υπερκατανάλωσης
Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την κατάρρευση του είδους - Πώς μπορούν να σωθούν
Ποιο είναι το συχνότερο λάθος που κάνετε
Συνέντευξη με τον πρόεδρο του ελληνικού γραφείου της Greenpeace και μέλος του Συμβουλίου της Greenpeace International
Αυξάνονται οι αιγιαλοί και παραλίες εντός περιοχών που συμπεριλαμβάνονται στον Εθνικό Κατάλογο Περιοχών Natura 2000
Προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας για άνοδο θερμοκρασιών πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα
Σε πορεία μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας
Τα λάθη που κάνουμε και ποια είδη πρέπει να αποφεύγουμε
Ο πλανήτης δεν μας ζητά συγκίνηση, αλλά ωριμότητα
Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι μόνο διατροφικό αλλά και… ιατρικό
«Η δύναμή μας, ο πλανήτης μας» - Πώς μία ιδέα ακτιβιστών μεταμορφώθηκε σε κίνημα δισεκατομμυρίων ανθρώπων
Τι αλλαγές παρουσίασε η συμπεριφορά τους
Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί μόλις μία φορά στο παρελθόν
Kαθώς οι γκρίζοι υπερισχύουν στον ανταγωνισμό για τροφή
Ορόσημο για τη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή μετά από 8 χρόνια αναμονής - Θεσμοθετούνται αυστηροί κανόνες
Σε ένα δυσμενές σενάριο, η άνοδος της στάθμης μπορεί να φτάσει έως και τα 1,8 μέτρα
Αυτό που θεωρείς σκουπίδι, είναι γκουρμέ γεύμα για τις πεταλούδες
Δεύτερος πιο θερμός ο φετινός Μάρτιος στην Ευρώπη
Οι ουσίες PFAS, η ρύπανση και οι εναλλακτικές λύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.