Τεχνολογια - Επιστημη

Το υγρό δέρμα μπορεί να προστατεύσει από κεραυνούς διαπιστώνει μελέτη

Πώς το υγρό δέρμα μπορεί να μειώσει το μέγεθος του ρεύματος που περνάει από το ανθρώπινο σώμα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το υγρό δέρμα μπορεί να προστατεύσει από κεραυνούς διαπιστώνει μελέτη
© Unsplash

Έρευνα: Το υγρό δέρμα μπορεί να προστατέψει από τους κεραυνούς - Πώς το υγρό δέρμα μπορεί να μειώσει το μέγεθος του ρεύματος που περνάει πάνω από το ανθρώπινο σώμα

Mια έρευνα δείχνει ότι το υγρό δέρμα σε ενδεχόμενη βροχόπτωση θα μπορούσε να είναι σωτήριο σε περίπτωση που χτυπήσει κεραυνός.

Σε αυτό που φαίνεται να είναι ένας ισχυρός υποψήφιος για το βραβείο Ig Nobel, οι ερευνητές υπέβαλαν τρισδιάστατα μοντέλα ενός ανθρώπινου κεφαλιού στο ισοδύναμο ενός άμεσου πλήγματος κεραυνού, αποκαλύπτοντας ότι υφίστανται λιγότερη ζημιά αν είναι βρεγμένα.

«Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο και δεν υπάρχει καταφύγιο, το υγρό δέρμα είναι καλύτερο από το στεγνό δέρμα, επειδή το υμένιο νερού είναι σαν μια "προστατευτική επίστρωση», δήλωσε ο René Machts, πρώτος συγγραφέας της μελέτης από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Ilmenau στη Γερμανία. Αλλά, πρόσθεσε: «Το να βρείτε μια "προστατευμένη" τοποθεσία και να κάνετε τον εαυτό σας όσο το δυνατόν μικρότερο είναι ασφαλέστερο».

Οι θεωρητικές έρευνες και μελέτες των επιστημόνων 

Γράφοντας στο περιοδικό Scientific Reports, ο Machts και οι συνεργάτες του λένε ότι θεωρητικές μελέτες έχουν προηγουμένως υποδείξει ότι το υγρό δέρμα μπορεί να μειώσει το μέγεθος του ρεύματος που περνάει πάνω από το ανθρώπινο σώμα αν χτυπηθεί από κεραυνό. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζώα με υγρό δέρμα έχουν υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης όταν εκτίθενται σε κεραυνό.

Ωστόσο, παρέμενε ασαφές πώς το νερό στο ανθρώπινο κεφάλι - όπως μπορεί να συμβεί στη βροχή που συχνά συνοδεύει τις καταιγίδες - μπορεί να επηρεάσει τον αντίκτυπο ενός κεραυνικού πλήγματος.

Για να εμβαθύνει στο θέμα, η ομάδα κατασκεύασε δύο μοντέλα ανθρώπινου κεφαλιού που αποτελούνταν από τρία στρώματα μιας ουσίας που μοιάζει με άγαρ και περιέχει διαφορετικά επίπεδα χλωριούχου νατρίου, αιθάλης ή γραφίτη, ώστε να αντικατοπτρίζει τις αγώγιμες ιδιότητες του εγκεφάλου, του κρανίου και του τριχωτού της κεφαλής.

Στη συνέχεια συνέδεσαν ηλεκτρόδια στα διάφορα στρώματα και στην πλατφόρμα στην οποία τοποθετήθηκαν τα μοντέλα. Ενώ το ένα από τα μοντέλα αφέθηκε στεγνό, το άλλο ψεκάστηκε με ένα διάλυμα που αναπαριστούσε το νερό της βροχής. Στη συνέχεια κάθε μοντέλο τοποθετήθηκε σε έναν θάλαμο και εκτέθηκε σε 10 προσομοιώσεις άμεσου κεραυνικού πλήγματος.

Τα πορίσματα από τα πειράματα 

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι ένα ρεύμα ταξίδεψε στο «τριχωτό της κεφαλής» με κάθε κεραυνό και για τις δύο κεφαλές των μοντέλων, ένα γεγονός γνωστό ως flashover. Ωστόσο, λίγο μετά το χτύπημα, αλλά πριν από το flashover, το υγρό κεφάλι είχε 12,5% χαμηλότερο μέσο ηλεκτρικό ρεύμα στο στρώμα του εγκεφάλου και 32,5% χαμηλότερη ειδική ενέργεια στο διαμέρισμα του εγκεφάλου σε σχέση με το ξηρό κεφάλι - κάτι που, όπως λένε, μπορεί να κρύβεται πίσω από το αυξημένο ποσοστό επιβίωσης των υγρών ζώων σε προηγούμενα πειράματα.

Η ομάδα προσθέτει ότι το υγρό κεφάλι παρουσίασε επίσης λιγότερα σημάδια βλάβης, όπως διάτρηση του τριχωτού της κεφαλής ή ρωγμές, μετά το χτύπημα του κεραυνού. Αλλά, λένε, χρειάζεται περαιτέρω εργασία.

Για πολύ σημαντική έρευνα κάνει λόγο ο Machts

Ο Machts δήλωσε: «Η έρευνα για το φαινόμενο του παγετού είναι πολύ σημαντική: "Με βάση αυτά τα αποτελέσματα σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε περαιτέρω μοντέλα κεφαλής για να ποσοτικοποιήσουμε την επίδραση [για παράδειγμα] του καλύμματος κεφαλής και μπορεί να διερευνήσουμε το υλικό για ένα βέλτιστο κάλυμμα κεφαλής για την περαιτέρω μείωση του ρεύματος στο κεφάλι. Αυτό θα μπορούσε σίγουρα να βοηθήσει τους πεζοπόρους που δεν μπορούν να βρουν καταφύγιο».

Με πληροφορίες από Guardian 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ