Ταξιδια

Άνοιξε έπειτα από 11 χρόνια «το πιο ρομαντικό μονοπάτι του κόσμου» στην Ιταλία

Με εισιτήριο 5 ευρώ και σε ομάδες η πρόσβαση στη Via dell' Amore

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Via dell'Amore στην Ιταλία
© Getty Images

Ιταλία: Ανοιχτή για το καλοκαίρι η Via dell' Amore στα περίφημα Cinque Terre

Άνοιξε και πάλι έπειτα από 11 χρόνια «το πιο ρομαντικό μονοπάτι του κόσμου» στην Ιταλία.

Η Via dell'Amore («μονοπάτι ή δρόμος της Αγάπης») είναι ένα δημοφιλές δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών, έκτασης 121 χιλιομέτρων, που βρίσκεται στα διάσημα χωριά Cinque Terre, τα οποία αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Το μονοπάτι είχε κλείσει έπειτα από κατολίσθηση το 2012, ενώ το 2018 υπέστη περαιτέρω φθορές λόγω κυμάτων.

Άνοιξε έπειτα από 11 χρόνια «το πιο ρομαντικό μονοπάτι του κόσμου» στην Ιταλία

Έπειτα από μακροχρόνια ανακαίνιση (η οποία κόστισε πάνω από 25 εκατ. ευρώ), το πρώτο τμήμα του μονοπατιού άνοιξε την 1η Ιουλίου για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ολόκληρο το μονοάτι θα ανοίξει ξανά τον Ιούλιο του 2024.

Για να καταπολεμηθεί ο υπερτουρισμός σε μια από τις πιο επισκέψιμες περιοχές του κόσμου, η πρόσβαση γίνεται πλέον σε ομάδες των 30 ατόμων και μόνο με ξεναγό (τα εισιτήρια κοστίζουν 5 ευρώ), ώστε να προστατευτεί το τοπίο για τις μελλοντικές γενιές. Επίσης, το μονοπάτι θα είναι κλειστό το βράδυ, ενώ έχουν τοποθετηθεί κάμερες στις δύο εισόδους του.

Ενδεικτικό του υπερτουρισμού στην περιοχή είναι το γεγονός ότι πέρσι επισκέφτηκαν 3 εκατομμύρια τουρίστες τα Cinque Terre, ενώ οι κάτοικοί τους είναι λιγότεροι από 4.000.

Η Via dell'Amore

Η γραφική διαδρομή μέσα από τους γκρεμούς που βλέπουν τη θάλασσα συνδέει δύο από τα πέντε παραθαλάσσια Cinque Terre, το Riomaggiore και το Manarola.

Άνοιξε έπειτα από 11 χρόνια «το πιο ρομαντικό μονοπάτι του κόσμου» στην Ιταλία

Οι κάτοικοι των απομονωμένων αυτών χωριών δημιούργησαν το μονοπάτι τη δεκαετία του 1920, όταν ο μόνος τρόπος σύνδεσης τους ήταν ένα απότοπο μονοπάτι με 600 σκαλιά μέσα από τους βράχους. Οι δρόμοι για τα αυτοκίνητα δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1960.

Παρόλο που είναι δίπλα στη θάλασσα, τα Cinque Terre δεν είναι ψαροχώρια. Βασίστηκαν στη γεωργία και την κτηνοτροφία για την ανάπτυξή τους, ενώ χτίστηκαν ψηλά στους βράχους για να αποφευχθούν οι επίθέσεις πειρατών.

Με πληροφορίες από CNN, National Geographic / Φωτογραφίες εντός άρθρου: Wikipedia

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ