- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Hotel Arbez: Όταν το σύνορο δύο χωρών βρίσκεται μέσα σε μια κουζίνα ξενοδοχείου
Πώς είναι να κοιμάσαι ανάμεσα σε Γαλλία και Ελβετία;
Hotel Arbez - Το ξενοδοχείο που χωρίζεται στη μέση από Γαλλία και Ελβετία - Αυτή είναι η ιστορία του
To Hotel Arbez Franco-Suisse είναι ένα ξενοδοχείο με μια μοναδική ιδιαιτερότητα: Βρίσκεται ακριβώς πάνω στα σύνορα Γαλλίας και Ελβετίας.
Ευρύτερα γνωστό ως «L’Arbézie» (σ.σ. Hotel Arbez στα αγγλικά) βρίσκεται στο μικροσκοπικό ορεινό χωριό «La Cure» και προσφέρει τη μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη να περάσει τη νύχτα, ευρισκόμενος την ίδια στιγμή τόσο στη Γαλλία όσο και την Ελβετία.
Στην υποδοχή οι υπάλληλοι, όταν δίνουν το κλειδί στον επισκέπτη, συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τον όρο «διεθνή δωμάτια» για να δώσουν έμφαση στη συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα.
Το 1882 Γαλλία και Ελβετία συμφώνησαν σε μια μικρή ανταλλαγή εδαφών, προκειμένου να μπορέσουν οι Γάλλοι να θέσουν υπό τον πλήρη ελεγχό τους έναν -στρατηγικής σημασίας- δρόμο της περιοχής.
Μόνο που αυτή η ανταλλαγή εδαφών είχε ως αποτέλεσμα τμήμα του χωριού να βρίσκεται ακριβώς πάνω στα νέα σύνορα. Ένας ντόπιος επιχειρηματίας έσπευσε να ανοίξει σε αυτήν την «ξεχωριστή λωρίδα γης» ένα κατάστημα και ένα μπαρ, προκειμένου να εκμεταλλεύτει το διασυνοριακό εμπόριο. Ακολούθησε το ξενοδοχείο, το οποίο άνοιξε το 1921. Αποτέλεσμα: Το μισό ξενοδοχείο βρίσκεται εδαφικά στη Γαλλία και το άλλο στην Ελβετία, την ώρα που τα διεθνή σύνορα διχοτομούν εστιατόριο, δωμάτια και μπάνια.
Ειδικότερα, υπάρχουν δωμάτια που η μία πλευρά του κρεβατιού ανήκει στη Γαλλία και η άλλη στην Ελβετία. Μόλις λίγα μέτρα μακριά, και ορατά από το παράθυρο του δωματίου, βρίσκονται οι δύο συνοριακοί σταθμοί.
Ο Alexandre Peyron, διευθυντής του ξενοδοχείου, εξηγεί ότι η οικογένειά του που διευθύνει εδώ και πολλές γενιές την επιχείρηση, έχει προσπαθήσει να δώσει αυτόν τον «διεθνή» αέρα όχι μόνο με τις διάσπαρτες σημαίες, που καθορίζουν τα εδαφικά όρια των δύο χωρών, αλλά και μέσω της διακόσμησης - αρχιτεκτονικής με σαφείς αναφορές σε χαρακτηριστικά γαλλικά και ελβετικά μοτίβα.
Το εστιατόριο ξενοδοχείου ανάμεσα σε Γαλλία και Ελβετία
Στο εστιατόριο, στο σημείο που περνά η «αόρατη» διαχωριστική εδαφική γραμμή, στέκεται μια φωτογραφική αναπαραγωγή του διάσημου πίνακα του Σεζάν «Χαρτοπαίκτες». Η συγκεκριμένη επιλογή μόνο τυχαία δεν είναι. Τη δεκαετία του 1920 ένας Ελβετός τελωνειακός επέβαλε πρόστιμο σε θαμώνες, οι οποίοι έπαιζαν χαρτιά.
Ωστόσο, το πρόστιμο δεν αφορούσε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα αλλά το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν γαλλική τράπουλα χωρίς να πληρώσουν τους προβλεπόμενους τελωνειακούς δασμούς από τη στιγμή που βρίσκονταν στην... Ελβετία.
Το σε ποια πλευρά του εστιατορίου βρίσκεται κάθε φορά ο θαμώνας επηρεάζει και τις διαθέσιμες επιλογές από τον κατάλογο. Όσοι επιθυμούν να γευτούν λίγο Tomme Vaudoise, φημισμένο τυρί της Ελβετίας, πρέπει να βρίσκονται στην... ελβετική πλευρά. Σε διαφορετική περίπτωση, το προϊόν δεν είναι διαθέσιμο καθώς υπάρχουν σε ισχύ οι αυστηροί ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ίδιο (από την ανάποδη) ισχύει και για ορισμένα γαλλικά διατροφικά είδη, όπως το «Saucisse de Morteau», το φημισμένο καπνιστό λουκάνικο, του οποίου η διανομή δεν επιτρέπεται σε ελβετικό έδαφος.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού, δεν υπάρχουν περιορισμοί: Τόσο τα ελβετικά φράγκα όσο και τα ευρώ γίνονται δεκτά. Όσον αφορά τη φορολογία, το ξενοδοχείο «L’Arbézie» πληρώνει φόρους τόσο στο γαλλικό Δημόσιο όσο και το ελβετικό. Για τους ενδιαφερόμενους, η επιχείρηση διαθέτει δύο τηλεφωνικούς αριθμούς (έναν για κάθε χώρα), όπως επίσης και δύο τύπους μπρίζας, καθώς ΕΕ και Ελβετία έχουν υιοθετήσει διαφορετική πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα.
Με πληροφορίες από CNN
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφορμή ένα γλυκύτατο ταξιδιωτικό άρθρο στην Athens Voice
«Προσφέρει τη χαρά της εξερεύνησης και της αληθινής απόδρασης»
Το νησί της Αφροδίτης και των συναισθημάτων
Το World Pass powered by Telekom, μας ταξίδεψε στο τουρνουά gaming «T-Esports Championship»
Ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης μας ταξιδεύει ως τη χιονισμένη κορυφή του Αραράτ
Κορυφαίος βιώσιμος προορισμός για τους Βρετανούς
Κάθε Νοέμβριο, το νησί ευγνωμονεί τον Άγιο Σπυρίδωνα, γιατί σε αυτόν οφείλει τη σωτηρία της
Ένα ταξίδι στο μεταίχμιο Αφρικής και Ευρώπης
Εξερευνήστε φαράγγια, λίμνες και εθνικούς δρυμούς με σεβασμό στη φύση και τη βιοποικιλότητα
Ο έγκυρος ταξιδιωτικός οδηγός προτείνει διακοπές εκτός σεζόν «χωρίς ορδές τουριστών»
Το πανέμορφο παραδοσιακό χωριό στα νοτιοδυτικά της Λέσβου φημίζεται για τις πηγές του
Το διθυραμβικό αφιέρωμα βρετανικού Μέσου στο ελληνικό νησί
Τα πολλά και διαφορετικά κομμάτια της δένουν μεταξύ τους με φροντίδα και αγάπη, την οποία αγάπη καταθέτουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους οι κάτοικοί της…
"Ella" και ζήσε μια ολοκληρωμένη εμπειρία αναζωογόνησης στα "Ella Resorts"
Το νησί αποτελεί την «καρδιά» ενός εκ των μεγαλύτερων φυσικών θαλάσσιων πάρκων της Ευρώπης
Το αφιέρωμα στην «αγαπημένη εποχή του έξυπνου ταξιδιώτη για διακοπές»
«Ένα ελληνικό νησί που δεν το εντοπίζουν τα ραντάρ του μαζικού τουρισμού»
...και την αξίζει γιατί σηκώνει βάρη περισσότερα απ' όσα αντέχει - να τα λέμε κι αυτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.