Ταξιδια

Αντίπαρος 2022: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες και φαγητό

Το µικροσκοπικό νησί πλάι στην Πάρο πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στα social media και στις κοσµικές σελίδες

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 836
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντίπαρος
© Unsplash/ Dimitris Kiriakakis

Αντίπαρος: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2022.

Το µικροσκοπικό νησί πλάι στην Πάρο πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στα social media και στις κοσµικές σελίδες χάρη στις διασηµότητες που αναζητούν τη δική τους γωνιά στο καλοκαιρινό αιγαιοπελαγίτικο όνειρο γράφοντας διαδροµές ανάµεσα στις παραλίες µε τα γαλάζια νερά και τη Χώρα. Εδώ, παίζεται το παιχνίδι τα βράδια: από την περαντζάδα για το ηλιοβασίλεµα στον Σιφνέικο Γιαλό έως το ζωντανό κεντρικό καλντερίµι.

Τι να δεις

Το ενετικό κάστρο στην καρδιά της Χώρας. Το εντυπωσιακό κατακόρυφο σπήλαιο, στο κέντρο του νησιού, µε σταλαγµίτες, σταλακτίτες – ό,τι πρέπει για µια δροσερή επίσκεψη τις ζεστές ώρες της µέρας. Επίσης, το νησάκι Δεσποτικό, γνωστό για το αφιερωµένο στον Απόλλωνα αρχαίο ιερό, αλλά και για την παραλία Λιβάδι. 

Πού να κολυµπήσεις

Οι καλύτερες επιλογές στο νησί είναι ο Άγιος Σώστης και η Φανερωµένη, µε γαλαζοπράσινα νερά και χωρίς πολύ κόσµο, ο Μικρός Σωρός µε το ψιλό χαλικάκι και η βοτσαλωτή παραλία στον Άγιο Γεώργιο (κοντά στο ξενοδοχείο Ωλίαρος). Για οργανωµένο σκηνικό µε καναπέδες, κρεβάτια, µπαρ και φαγητό στην αµµουδιά στην απάνεµη παραλία του Beach House (χρειάζεται κράτηση). Με σκάφος πηγαίνεις στο Λιβάδι – τη φαρδιά αµµουδιά του Δεσποτικού – και στα Παντερονήσια, µε τα τιρκουάζ νερά, µεταξύ Πάρου και Αντιπάρου. Κοντά στη Χώρα, στις µαζικές αµµουδιές της Ψαραλικής, στο Περιγιάλι και στην παραλία του κάµπινγκ.

Πού να φας

Στο Vassilenas Βlue (2284063250), το «αδερφάκι» του γνωστού και αγαπηµένου Βασίλαινα, που φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργεί σε µια όµορφη κυκλαδίτικη αυλή, στη Χώρα της Αντιπάρου. Το µενού όπως πάντα δηµιουργικό, αλλά τιµώντας και την παράδοση, δίνει έµφαση στο ψάρι, µε τα πιάτα να είναι φτιαγµένα από άριστες  πρώτες ύλες. Με εξαιρετική λίστα κρασιών, στην οποία ο κυκλαδίτικος αµπελώνας έχει την τιµητική του. Η οµάδα του Λεωνίδα Κουτσόπουλου παραµένει στο Samano (), στο ξενοδοχείο Kouros Village, στην άκρη της παραλίας της Χώρας, σ’ έναν χώρο µε ωραία θέα στο λιµάνι. Επίσης, στη Χώρα: πιάτα µε διεθνείς αναφορές σε προσεγµένο περιβάλλον στο Sapou και στο οικογενειακό Yam (καλή περίπτωση και για πρωινό-brunch)· σύγχρονη ελληνική κουζίνα (από τον σεφ Μανώλη Ραγκούση) και επώνυµη πελατεία στο Elia Kafenes· ιταλικές γεύσεις στο γνωστό (και από την Αθήνα) εστιατόριο Lollo’s του Stefano Gentili και στο Sale Rosso· ελληνική κουζίνα θα ευχαριστηθείς στον Ανάργυρο και µαµαδίστικα πιάτα στο Αργώ, καλή ελληνική µεσογειακή κουζίνα και στο Kalokairi. Κλασικός προορισµός στο κεντρικό καλντερίµι της χώρας η Μαργαρίτα. Αν η διάθεση σηκώνει βιετναµέζικες γεύσεις κατευθύνσου στο Scent, στο δρόµο προς τον Σιφνέικο Γιαλό. Στην παραλία Απάντηµα, στο µενού του Beach House βρίσκουµε tapas αλλά και κλασικά ελληνικά πιάτα, κρέας και ψάρι (δηµοφιλής επιλογή η κολοχτύπα µε όρζο). Στον Άγιο Γεώργιο: για φρέσκο ψάρι µε θέα θάλασσα στον ονοµαστό Καπετάν Πιπίνο και για κρεοφαγία και παραδοσιακές πίτες µε πρώτες ύλες από τη φάρµα τους στην ταβέρνα Ζοµπός. Σπιτικό φαγητό σε βεράντα µε θέα αφ’ υψηλού στην παραλία Σωρός στο Περαµατάκι.

Για παγωτό και ποτό

Κλασικά στέκια για βραδινές συναντήσεις µε ποτά στη Χώρα, είναι τα Boogaloo, Smile και Lime στην πλατεία, το Vintage στο τέρµα του κεντρικού πεζόδροµου και το κεφάτο Doors. Γλυκιά δροσιά µε παγωτό στο χέρι θα πάρεις από τη Vicky, τον φούρνο Ασπρονήσι, το Gelato di Nonna και το Trick or Treat. Για brunch το µεσηµέρι και κοκτέιλ και ποτά το βράδυ να πας στο Time Marine, στην παραλία της Ψαραλυκής. Και για ποτό έως πολύ αργά στη θρυλική La Luna.

Πού να µείνεις

Στην παραλία Λιβάδια στα βορειοδυτικά, στο boutique hotel The Rooster (2284440900, theroosterantiparos.com): δεκαεπτά ανεξάρτητες κατοικίες boho-style αισθητικής, καθεµιά µε πριβέ πισίνα, και, επίσης, spa, µπαρ και εστιατόριο για «πειραγµένες» κυκλαδίτικες γεύσεις. Πάνω στην παραλία στο Απάντηµα, στο νησιωτικό συγκρότηµα Beach House (2284064000, beachhouseantiparos.com), δωµάτια για 2 ως 4 άτοµα, beach resto-bar και δυνατότητα για συνεδρίες γιόγκα και εναλλακτικές θεραπείες. Στον Άγιο Γεώργιο, στο περιποιηµένο συγκρότηµα διαµερισµάτων κυκλαδίτικης αισθητικής Ωλίαρος (2284025305, www.oliaros.gr). Στην Χώρα, στο Kouros Village (2284061084, www.kouros-village.gr), στο ξενοδοχείο Άρτεµις (22840 61460, www.artemisantiparos.com) και στο Villa Harmonia (6973383979, villaharmonia.gr). Για διαµονή σε πολυτελή ιδιωτική βίλα, αναζήτησε τις προτάσεις του Oliaros Villa Rentals (2105230417, oliarosvillarentals.com).

Τέχνη

Στον χώρο της διάσηµης γκαλερίστα Eva Presenhuber στο Κάστρο της Αντιπάρου µας περιµένει η έκθεση του Αµερικανού ζωγράφου Austin Eddy «Crossing the bar» (23/7-28/8). Η γκαλερί Anti αυτό το καλοκαίρι φιλοξενεί εκθέσεις των Βιργινίας Φιλιππούση, Γιάννη Αδαµάκη, Δηµήτρη & Άρη Παπαδόπουλου, αλλά και φοιτητών από το 6ο Εργαστήριο Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ.

Δήμος: 22840 61570
Αστυνομία: 22840 61202
Λιμεναρχείο: 22840 61485
Περιφερειακό ιατρείο: 22840 61219

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ