Ταξιδια

Η Τζια του Ρομέν Γαβράς

Απάτησα την Τζια για λίγη Σίφνο

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 836
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρομέν Γαβράς

Ο σκηνοθέτης Ροµέν Γαβράς γράφει για τη δική του Τζια.

Το νησί µου είναι η Τζια, πηγαίνω εκεί από τότε που γεννήθηκα, κάθε καλοκαίρι µε την οικογένειά µου. Θυµάµαι από τα επτά µου χρόνια να περνάω όλη τη µέρα στα βράχια, µε το µαχαίρι µου προσαρµοσµένο στο speedo µου, λίγο λεµόνι και τα ξαδέρφια µου, να ψάχνουµε για αχινούς που τους τρώγαµε ωµούς (προφανώς ήταν τη δεκαετία του ’80 και επιτρεπόταν). Αυτό το νησί σφυρηλάτησε στη φαντασία µου τη σκέψη ότι ο κόσµος ήταν µεγαλύτερος από το Παρίσι όπου µεγάλωσα, ότι οι άντρες πριν από την εποχή µας έκαναν όλους αυτούς τους λόφους να µοιάζουν µε σκάλες. Πρόσφατα, όµως, ανακάλυψα τη Σίφνο και τη λάτρεψα. Την αγάπησα τόσο πολύ που ένιωσα σαν να απατούσα την Τζια, το νησί των παιδικών µου χρόνων.

Πήγα στη Σίφνο τον περασµένο µήνα για να δω τους φίλους µου, τον Νώντα και τον Νίκο, οι οποίοι έχουν στο Κάστρο ένα wine bar, το Loggia, που προσφέρει φυσικά κρασιά από τον ελληνικό αµπελώνα. Το χωριό Κάστρο βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου µπροστά στη θάλασσα και είναι χτισµένο έτσι ώστε να απωθεί τους πειρατές. Είναι εκπληκτικό, σπάνια περίπτωση να βρίσκοµαι σε ένα µέρος που προσφέρει τόση απόλαυση στις αισθήσεις, µε αυτά τα κρασιά και µε αυτό το χωριό και το ανέγγιχτο τοπίο. Σχεδόν θα µπορούσες να γυρίσεις µια πειρατική ταινία χωρίς να χρειαστεί να αλλάξεις πάρα πολλά στο σκηνικό. Έµεινα σε ένα αποµακρυσµένο σπίτι στο Πουλάτι, που βρίσκεται ανάµεσα σε δύο εξωκκλήσια, για να είµαι σίγουρος ότι η ψυχή µου θα είναι ασφαλής. Στο Πουλάτι, ακριβώς κάτω από το σπίτι µας, κατά τη γνώµη µου βρίσκεται το καλύτερο βραχώδες σηµείο του νησιού για να κολυµπήσεις· ο ήλιος ανατέλλει ακριβώς εκεί. Το κολύµπι µε την ανατολή του ηλίου, αφού έχεις φάει το καλύτερο κατσικάκι και καταναλώσει θεϊκά κρασιά στη Loggia όλη τη νύχτα, είναι πέρα από αυτόν τον κόσµο. Μου άρεσε τόσο πολύ αυτό το νησί που θέλω να «γευθώ» ακόµα και το χώµα του. Νιώθω ότι τώρα ζω διπλή ζωή, όπου είµαι ερωτευµένος µε δύο νησιά, την Τζια και τη Σίφνο.

* Ο Ροµέν Γαβράς είναι σκηνοθέτης. Aπό τον Σεπτέµβριο θα παρουσιάζεται στη Στέγη του Ιδρύµατος Ωνάση το πρότζεκτ του µε τίτλο GENER8ION.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ