Ταξιδια

Σέριφος 2022: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

Το πανέμορφο παραδοσιακό νησί των Κυκλάδων

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 836
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σέριφος
©Christos Andriopoulos / Unsplash

Σέριφος 2022: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2022.

Με το γρήγορο θα φτάσεις σε μόλις δυόμιση ώρες, αλλά και το πεντάωρο ταξίδι, στον ήλιο του καταστρώματος, μέχρι να ξεπροβάλει το φιλόξενο λιμάνι της Σερίφου, έχει τη γοητεία του. Με μια πανέμορφη Χώρα, αµφιθεατρικά φωλιασµένη σε µια πλαγιά, δεκάδες παραλίες και αρκετά χωριά, η Σέριφος είναι ιδανικός προορισμός είτε θες να το ρίξεις έξω είτε να ξεκουραστείς. Μη χάσεις το ηλιοβασίλεµα, όταν όλοι οι δρόµοι οδηγούν στη Χώρα για βόλτα στα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου, µε αιγαιοπελαγίτικη θέα και καφέ ή ποτό στην πλατεία του Δηµαρχείου.

Τι να δεις

 Τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου µε το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου στην κορυφή του απόκρηµνου βράχου που στεφανώνει στη Χώρα, και, επίσης, το Λαογραφικό Μουσείο και την αρχαιολογική συλλογή. Τα εγκαταλελειµµένα ιστορικά µεταλλεία στο Μεγάλο Λιβάδι, έναν παραθαλάσσιο οικισµό µε ταβέρνες χύµα στο κύµα και αύρα άλλης εποχής. Το καστροµονάστηρο των Ταξιαρχών, κοντά στο χωριό Γαλανή, µε τοιχογραφίες της κρητικής σχολής. Την Παναγιά, ένα ήσυχο χωριουδάκι µε γραφικά σοκάκια, ταµάµ για περαντζάδα µετά το µπάνιο στη Συκαµιά.

Πού να κολυµπήσεις

Πάρα πολλές οι επιλογές, ακόμα και η παραλία μπροστά στο λιμάνι είναι μια τίμια επιλογή, με τρία τέσσερα χαλαρά beach bars αλλά και με πολύ χώρο για να κάνεις την ηλιοθεραπεία σου μακριά από τους άλλους. Καλή επιλογή, μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι, και η παραλία μπροστά στο κάμπινγκ, με τα αρμυρίκια να φέρνουν τη σκιά τους μέχρι την ακροθαλασσιά. Δηµοφιλής επιλογή, µε ταβέρνες και γαλάζια νερά η Ψιλή Άµµος. Δεντράκια και ωραία νερά στο Άγιο Σώστη. Απλόχωρη, µε αλµυρίκια για σκιά, αµµουδιά στη µια πλευρά της και βότσαλο στην άλλη, το Γάνεµα. Καντίνα και ξαπλώστρες σε περιµένουν στη µεγάλη αµµουδερή Βαγιά. Για ησυχία και βουτιές µε αδαµιαία περιβολή στο αµµουδερό Καράβι (µε πρόσβαση από µονοπάτι) και στη Λια. Μοναχικές βουτιές και λίγα αρµυρίκια για σκιά στο Μαλλιάδικο – προσοχή στον χωµατόδροµο. Αν δεν φυσά βοριάς, επιχειρείς και την κατάβαση στην απλόχωρη Συκαµιά.

Πού να µείνεις

Πολλές οι επιλογές στο νησί, ενδεικτικά: Alexandros Beach Resort (2281051119), στα Λιβαδάκια, σχεδόν πάνω στη θάλασσα, Amfitriti (2281052563) λίγο έξω από το λιμάνι με φοβερή θέα στον κόλπο, Avlomonas Beach (2281051618), στην παραλία του λιμανιού. Και φυσικά το διάσημο κάμπινγκ Κοράλι (2281051500) στα Λιβαδάκια, 10 λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι, με τις πρώτες σκηνές να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την ακροθαλασσιά.

Πού να φας

Πρώτα απ’ όλα τι να φας: Τα παραδοσιακά πιάτα εδώ είναι η ρεβιθάδα φούρνου, τα αμπελοφάσουλα, η φάβα – και στη χωριάτικη προτίμησε ξινομυζήθρα. Πολλές οι επιλογές σε ταβέρνες και εστιατόρια (υπάρχουν και σουβλατζίδικα και στο Λιμάνι και στη Χώρα), όπως: Στο Λιβάδι: Μπακακάκι (2281051010)  με τραπεζάκια πάνω στο κύμα και εξαιρετική εξυπηρέτηση. Εξαιρετικό ψάρι και ψαροµεζέδες µε δηµιουργικές νότες στην Ψαροταβέρνα της Καλής (2281052301), πάνω στην παραλία. Μαγειρευτά, ψάρια και κρεατικά στον Τάκη (2281051159) και στο Θαλάµι (2281052668). Ταϊλανδέζικο στο δροσερό κήπο του Blue Bamboo (2281052027). Στη Χώρα πήγαινε για πρωινό στου Στράτου (2281052566) στην πλατεία του Δημαρχείου. Στη Συκαµιά, µαγειρευτά, ντόπια κρέατα και ψάρι στην οικογενειακή ταβέρνα Το ακρογιάλι του Βήτου (2281051289).

Πού να διασκεδάσεις

Η βραδινή ζωή μοιράζεται μεταξύ λιμανιού και Χώρας. Στο λιμάνι, διαχρονική αξία είναι το Yacht Club, μικρό μέσα αλλά οι περισσότεροι κάθονται όρθιοι απ’ έξω, αλλά και το Καρνάγιο, με ροκ χαρακτήρα. Για πιο lounge κατάσταση το παραθαλάσσιο Indigo. Στη Χώρα, φαντάσου ένα πολύ μικρό στενάκι σαν φιδάκι να ανηφορίζει και στις δύο του πλευρές να υπάρχουν μπαράκια και κόσμος μέχρι που καταλήγει στην πανέμορφη πλατεία του Δημαρχείου, με μεζεδοπωλεία και καφέ μπαρ (το πιάνει και αέρας). Αναζητήστε την Πάνω Πιάτσα στην πλατεία, τον Γάιδαρο και τον Βάτραχο στα στενάκια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ