Ταξιδια

Η Ύδρα της Γαίας Μερκούρη

Το νησί του Σαρωνικού που είναι γεμάτο εκπλήξεις

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 836
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάια Μερκούρη
©Michel Sedan

Η Γαία Μερκούρη - Stegerhoek μιλάει για τη δική της Ύδρα.

Δεν μου άρεσε η Ύδρα όταν ήμουν μικρή μέχρι που μου τη «σύστησε» από την αρχή κάποιος που τη γνώριζε καλά. Αυτό είναι και το μυστικό αυτού του μικρού νησιού του Σαρωνικού με τους μόλις 2.500 κατοίκους. Είναι γεμάτο εκπλήξεις, κρυμμένες στα στενά σοκάκια της χώρας, και σε προκαλεί να τις ανακαλύψεις. Υπέροχο φαγητό, τέλειες μουσικές, ευχάριστοι άνθρωποι και αγάπη. Πολλή αγάπη. Στην όμορφη χώρα της Ύδρας, όρεξη να ’χεις, θα βρεις όλες τις γεύσεις, όποια κι αν είναι η διάθεση ή η περίσταση. Ένα ρομαντικό δείπνο με εκλεκτά θαλασσινά και θέα το ηλιοβασίλεμα στο μοναδικό Sunset Restaurant ή ένα χαλαρό αλλά υπέροχο ιταλικό γεύμα το μεσημέρι στο Caprice, και αν προτιμάς ένα χορταστικό σουβλάκι στο χέρι από το «…Και κρεμμύδι» για να συνεχίσεις με φανταστικά κοκτέιλ στο μπαρ Παπαγάλος. Αυτό που θέλω να πω είναι πως η Ύδρα φροντίζει όλες σου τις επιθυμίες και το κάνει όχι μόνο με τις γεύσεις της, αλλά προπάντων με τους ανθρώπους της, που είναι έτοιμοι να σε εξυπηρετήσουν με χαμόγελο. Άνθρωποι που θέλεις να βρίσκονται γύρω σου.

Πράγματι, οι άνθρωποι στην Ύδρα είναι οι πιο φιλόξενοι, ζεστοί και καλοπροαίρετοι άνθρωποι που έχω γνωρίσει. Αντιμετωπίζουν τον πελάτη σαν να είναι οικογένεια και είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν τους επισκέπτες να βρουν το «σπίτι» τους μακριά από το σπίτι τους. Ένα ποτό από τον Γιάννη στο μπαρ Πειρατής (Pirate Bar), ένα χαμόγελο και μια ευχάριστη κουβέντα με τον Μπάμπη στο μπιτς μπαρ Σπηλιά, που σε καλωσορίζει κάθε πρωί, και χορός στις μουσικές του Λάμπρου στον «Όμιλο» μέχρι να δύσει ο ήλιος. Φτιάχνεις σχέσεις με αυτούς τους ανθρώπους, και ακριβώς επειδή η Ύδρα είναι τόσο μικρή, ο σερβιτόρος θυμάται πως θέλεις επιπλέον ζάχαρη στον freddo espresso σου. 

Η Ύδρα ήταν από πάντα μια «κοινότητα» καλλιτεχνών και συγγραφέων, και αυτή της την ταυτότητα διατηρεί έως σήμερα, καθώς εξακολουθεί να γοητεύει όσους δραστηριοποιούνται στις διάφορες και ποικίλες μορφές τέχνης. Το καταλαβαίνεις, το νιώθεις, γιατί μια απλή κουβέντα εξελίσσεται πάντα σε δημιουργική αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Αυτό είναι κάτι που αγαπώ στην Ύδρα, οι άνθρωποι που την επισκέπτονται είναι τόσο ενδιαφέροντες και τόσο διαφορετικοί από τους τουρίστες, που ίσως συνηθίζεις να βλέπεις στην «καθημερινότητα» του καλοκαιριού. Σε εμπνέουν, σου ανοίγουν ορίζοντες. Τους ανθρώπους που γνώρισα εγώ στην Ύδρα τους έχω όλους στην καρδιά μου σαν καλούς φίλους, παρόλο που κάποιους ίσως να τους συναναστράφηκα ένα καλοκαίρι μόνο ή ένα βράδυ, στο Amalour και στον «Όμιλο», δυο μέρη που ενώνουν ξένους μεταξύ τους, ανώνυμα.

Η Ύδρα τα συνδυάζει όλα, εξαιρετικό φαγητό, αλλά και τέχνη που θα θαυμάσεις τόσο στις γκαλερί του νησιού όσο και στην ίδια την όψη της, στην αρχιτεκτονική των σπιτιών της.

Παρά το μικρό της μέγεθος, είναι ένα ξεχωριστό νησί που, αν το ζήσεις όπως το ζω εγώ, θα σου προσφέρει αξέχαστες αναμνήσεις, φιλίες ζωής, ανοικτούς ορίζοντες και νέες ιδέες, αλλά και ένα hangover από τα πάρτι που, σαν καλή φίλη, σίγουρα θα σε προσκαλέσει.

Γαία Μερκούρη
©Michel Sedan

* Η Γαία Μερκούρη - Stegerhoek είναι φοιτήτρια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ