Ταξιδια

Το Πήλιο του Κώστα Φιλιππίδης

Το χαρακτηριστικό του Πηλίου είναι ότι όσο πιο πολύ το εξευρευνείς τόσα περισσότερα ανακαλύπτεις

ΤΕΥΧΟΣ 490
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
72316-161008.jpg

Πήλιο: Ο Κώστας Φιλιππίδης γράφει για το αγαπημένο του μέρος στην Athens Voice

Το βουνό των Κενταύρων. Το βουνό με τα αμέτρητα μονοπάτια και τα περισσότερα από 3.000 είδη βοτάνων. Το Πήλιο ενδείκνυται για όλες τις εποχές του χρόνου και για κάθε γούστο διακοπών, αφού συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Η καταγωγή μου είναι και ένας λόγος που το έχω επισκεφθεί πολλές φορές και σε διαφορετικές εποχές του χρόνου, αξίζουν όμως κάποιες καλοκαιρινές εικόνες για τους φετινούς επισκέπτες, για εκείνους που ψάχνουν τη φυσική ομορφιά και τις παραλίες με τη λευκή άμμο και τα μικρά βότσαλα, για να απολαύσουν το μπάνιο τους στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου Πελάγους.

Ο Μυλοπόταμος είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες, προσφέρει ηρεμία και νερά που δεν σε κουράζουν να κολυμπάς ακόμα και ώρες. Ο χαρακτηριστικός βράχος στη μέση της παραλίας ουσιαστικά σχηματίζει δύο παραλίες οι οποίες με φυσικό τρόπο προστατεύονται από τον ήλιο και τον άνεμο.

Πάλτση, Αϊ-Γιάννης, Άγ. Σαράντα, Παπά Νερό και Νταμούχαρη είναι παραλίες που κανείς θέλει να περνά όλη την ημέρα κολυμπώντας στα κρύα νερά του Αιγαίου. Αν πάλι οι επισκέπτες ψάχνουν περισσότερη «φασαρία», κανένα πρόβλημα... Οι παραλίες του Παγασητικού είναι περισσότερο οργανωμένες και μπορούν φιλοξενήσουν διαφορετικά γούστα. Θαλάσσια σπορ στα Καλά Νερά και μπάνιο μετά μουσικής στα beach bars των παραλιών της Αφήσσου. Κι επειδή το πολύ κολύμπι συνήθως ανοίγει την όρεξη, προτείνω το παραδοσιακό φαγητό του Πηλίου, το σπεντζοφάι, σε κάποιο ορεινότερο χωριό.

Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τις χαρακτηριστικές ομοιόμορφες σκεπές των σπιτιών και των αρχοντικών σε όλο το βουνό, με τη χαρακτηριστική πλάκα Πηλίου. Είναι κάτι που κινεί το ενδιαφέρον όλων όσων επισκέπτονται το Πήλιο κυρίως για πρώτη φορά. Μου αρέσει ιδιαίτερα η διαδρομή με τον «Μουτζούρη» από τα Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές, ο οποίος αφού διασχίσει καταπράσινες περιοχές, φτάνει στο σταθμό που έχει τη δική του ιστορία, εκείνο των Μηλεών. Ας μη μαρτυρήσω άλλα... Οι επισκέπτες έχουν να δούνε πολλά, και το χαρακτηριστικό του Πηλίου είναι ότι όσο πιο πολύ το εξευρευνείς τόσα περισσότερα ανακαλύπτεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς θα χρειαστεί αρκετές ημέρες για να κολυμπήσει σε όλες τις παραλίες με τα ξεχωριστά γαλανά νερά.


* Ο Κώστας Φιλιππίδης είναι αθλητής (παγκόσμιος πρωταθλητής 2014 στο άλμα επί κοντώ).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ