Ταξιδια

Η Κως της Μαρίας Συρεγγέλα

Η δική μου Κως είναι το νησί των φιλόξενων ανθρώπων, των μαγευτικών διαδρομών με ποδήλατο, αλλά και των μοναδικών τοπικών προϊόντων και των παραδοσιακών γεύσεων

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 793
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα

Η υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα γράφει για τη δική της Κω

Όσοι δεν την έχουν επισκεφθεί τη θαυμάζουν ως το νησί που γεννήθηκε ο σημαντικότερος γιατρός της αρχαιότητας, ο Ιπποκράτης. Για όσους την επισκέφθηκαν, ωστόσο, η Κως αποτελεί ένα κομμάτι που μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη και στην καρδιά τους.

Η δική μου Κως είναι το νησί των φιλόξενων ανθρώπων, των μαγευτικών διαδρομών με ποδήλατο, αλλά και των μοναδικών τοπικών προϊόντων και των παραδοσιακών γεύσεων, που, χάρη στην αγάπη και στο μεράκι των κατοίκων, παραμένουν έως και σήμερα ζωντανά.

Είναι επίσης το νησί που πάντα θυμάμαι για τον υπέροχο συνδυασμό και τη λεπτή ισορροπία που έχει καταφέρει να διατηρεί μεταξύ αρχαιότητας και υψηλού επιπέδου σύγχρονης φιλοξενίας. Αλλά και ως το νησί για το οποίο καμία διθυραμβική περιγραφή και καμία γλαφυρή διήγηση φίλου δεν κατάφερε να ξεπεράσει το συναίσθημα που μου δημιουργήθηκε όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να την επισκεφθώ.

Η φυσική δωδεκανησιακή ομορφιά, οι παραλίες με τα καταγάλανα νερά, οι ζεστές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι φιλόξενες υποδομές, αλλά και αυτή η αρμονική συνύπαρξη αρχαιοελληνικών, ενετικών και οθωμανικών στοιχείων ήταν εικόνες που πήρα επιστρέφοντας στις αποσκευές μου, αλλά και εικόνες που μου δημιούργησαν την επιθυμία να επιστρέψω στο νησί, ώστε και τα παιδιά μου να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την αγνή και σπάνια ομορφιά αυτού του τόπου.

Η υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα

Όπως δύσκολα ξεχνά, άλλωστε, κάποιος την επίσκεψή του στην Κω, εξίσου δύσκολα κάποιος δεν επιστρέφει στο νησί. Μία φορά ίσως δεν είναι αρκετή για να τριγυρίσεις στην πόλη της Κω –που κυριολεκτικά αποτελεί ένα ανοικτό αρχαιολογικό πάρκο– ή να επισκεφθεί το Ασκληπιείο, τον Πλάτανο του Ιπποκράτη και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω.

Αγαπημένο σημείο στο νησί είναι επίσης για εμένα το μεσαιωνικό Κάστρο Νεραντζιάς, στο λιμάνι της Κω. Το κάστρο των Ιπποτών, όπως αλλιώς λέγεται, είναι ένα μνημείο όπου ο χρόνος έχει σταματήσει στον 14ο και στον 15ο αιώνα, και νομίζω ότι κάθε επισκέπτης θα απολαύσει να περιηγηθεί.

Η Κως, όμως, για εμένα είναι πάνω απ’ όλα οι άνθρωποι. Οι φιλόξενοι άνθρωποι που με χαμόγελο πάντα υποδέχονται τους επισκέπτες στον δικό τους παράδεισο. Θα σε κεράσουν κανελάδα, θα φροντίσουν να γευθούν πιταρίδια, λαμπρόπιτες και μαρμαρίτες και θα ανοίξουν τα εκλεκτότερα τοπικά κρασιά τους.

Αυτή είναι η δική μου Κως!

Η υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα

Μαρία Συρεγγέλα είναι υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική, την Οικογένεια και την Ισότητα των Φύλων.


Βρείτε τον καλοκαιρινό οδηγό της Κω εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ