Ταξιδια

Κέλλυ Ηρακλή, τι κάνει μια Ελληνίδα στη Ρουάντα;

Μετακόμισε στο Κιγκάλι με την οικογένειά της και μας περιγράφει έναν τόπο που καμία σχέση δεν έχει με αυτό που έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Ετοιμάζουμε βαλίτσες!

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η instagrammer Κέλλυ Ηρακλή
Η Κέλλυ Ηρακλή στο σπίτι της στη Ρουάντα

Η Κέλλυ Ηρακλή (instagram @kelly_ira) μιλάει στην Athens Voice για τη ζωή στη Ρουάντα και μας ταξιδεύει με τις υπέροχες φωτογραφίες της.

Μπαίνεις στο προφίλ της στο Instagram και ξαφνικά η οθόνη σου γεμίζει χρώματα. Δεν φταίνει τα φίλτρα, είναι η πολύχρωμη ζωή στη Ρουάντα που κάνει κάθε φωτογραφία να μοιάζει μαγική. Η Κέλλυ ζει εδώ και κάποιους μήνες στην πρωτεύουσα Κιγκάλι και μοιράζεται μέσω του λογαριασμού της όλα όσα την έκαναν να αγαπήσει αυτό το μέρος στην καρδιά της Αφρικής. Για να σε γλιτώσω από το γκουγκλάρισμα, η Ρουάντα (Rwanda) είναι ένα μικρό κράτος (το 1/5 περίπου της Ελλάδας) στα νοτιοανατολικά της ηπείρου και συνορεύει με την Ουγκάντα, την Τανζανία, το Κονγκό και το Μπουρουντί. Για όλα τα υπόλοιπα μιλήσαμε με την Κέλλυ...

Στιγμές από τη ζωή στη Ρουάντα
Στιγμές από τη ζωή στη Ρουάντα

Τι κάνει μια ελληνίδα στη Ρουάντα;
Στη Ρουάντα μετακομίσαμε οικογενειακώς για επαγγελματικούς λόγους το Μάρτιο του 2020 λίγο πριν το μεγάλο lockdown στη χώρα. Πριν ζούσαμε στο Μόναχο (Γερμανία) και κάπως κουραστήκαμε από τη ζωή και τους ρυθμούς εκεί, το κρύο και τον μουντό καιρό. Θέλαμε μια αλλαγή, κάτι διαφορετικό. Στη Ρουάντα, όπως και σε πολλές χώρες της Αφρικής αυτή τη στιγμή, ανθεί η επιχειρηματικότητα. Είναι μια παρθένα αγορά σε ανάπτυξη και προσελκύει επιχειρήσεις και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να κάνουμε κάτι δικό μας και ταυτόχρονα να δούμε και πώς είναι η ζωή σε μια τόσο διαφορετική χώρα.

Η Κέλλυ Ηρακλή
Η Κέλλυ Ηρακλή

Πώς είναι η ζωή εκεί;
Ζούμε στην πρωτεύουσα, το Κιγκάλι, μια πόλη περίπου 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων. Η ζωή εδώ είναι ήρεμη και πολύχρωμη. Η χώρα είναι ασφαλέστατη με πολύ χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας, τα πάντα είναι καταπράσινα, οι ρυθμοί χαλαροί και οι άνθρωποι πολύ ευγενικοί.

Στιγμές από τη ζωή στη Ρουάντα
Στιγμές από τη ζωή στη Ρουάντα

Υπάρχουν άλλοι Έλληνες εκεί ή ελληνική κοινότητα;
Οι Έλληνες στη χώρα είναι ελάχιστοι,, αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε συνολικά 5 στη Ρουάντα. Εννοείται ότι σπεύδουμε να γνωριστούμε μεταξύ μας όποτε κάποιος κάνει ένα πέρασμα από αυτή τη μικροσκοπική χώρα στην καρδιά της Αφρικής.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε κατά την προσαρμογή σας εκεί (εκτός ίσως από τη γλώσσα);
Η γλώσσα παραδόξως δεν υπήρξε πρόβλημα, καθώς εδώ εκτός από την επίσημη γλώσσα που είναι τα kinyarwanda, πολύς κόσμος μιλάει αγγλικά (πολλοί δε και γαλλικά ή σουαχίλι). Η μεγαλύτερη δυσκολία προέκυψε με τον κορωνοϊό και όλους τους περιορισμούς που έφερε μαζί του. Δεν είναι εύκολο να μετακομίζεις σε μια ξένη χώρα, σε μια άλλη ήπειρο και να μην μπορεις να βγεις, να εξερευνήσεις και να γνωρίσεις ελεύθερα τον τόπο.

Στιγμές από τη ζωή στη Ρουάντα
Στιγμές από τη ζωή στη Ρουάντα

Τρία πράγματα που λατρεύεις στη Ρουάντα…
1.
Το πόσο ασφαλής και ευπρόσδεκτη αισθάνομαι σε αυτή τη χώρα. Περπατάω μόνη πρωί και βράδυ και πάντα με αντιμετωπίζουν με σεβασμό και με χαιρετάνε ευγενικά. Δεν υπάρχει κίνδυνος ή παρενόχληση στους δρόμους.

2. Ο καιρός! Τον θεωρώ ιδανικό. Δεν έχει ποτέ κρύο, ούτε υπερβολική ζέστη. Θυμίζει ένα αέναο, δροσερό καλοκαιράκι.

3. Το πόσο καθαρά και είναι όλα. Δεν έχει σκουπίδια πουθενά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πλαστικές σακούλες έχουν απαγορευτεί στη χώρα από το 2008 ενώ γίνεται προσπάθεια να απαγορευτούν κάποια στιγμή και άλλα πλαστικά μιας χρήσεως όπως τα καλαμάκια. Δίνουν μεγάλη έμφαση στην καθαριότητα.

Στιγμές από τη ζωή στη Ρουάντα
Στιγμές από τη ζωή στη Ρουάντα

Ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έδειχνες σε κάποιον που επισκέπτεται πρώτη φορά τη χώρα;
Να περπατήσει στις πολύχρωμες γειτονιές και στις τοπικές αγορές. Χρώματα παντού, κόσμος, μυρωδιές, ήχοι, φρούτα, κίνηση, μουσική, υφάσματα. Έτσι μπορεί να γνωρίσει κάποιος πραγματικά τη Ρουάντα και να πιάσει το vibe της χώρας.

Αυτή τη στιγμή λειτουργείς ως travel planner μεταξύ Ελλάδας και Ρουάντας, πες μου περισσότερα γι' αυτό…
Η Ρουάντα είναι μια χώρα άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες. Πέρα από τη γενοκτονία δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για αυτήν. Είναι όμως μια χώρα τρομερά ανερχόμενη οικονομικά και τουριστικά, και παρότι μικροσκοπική έχει πάρα πολλά να προσφέρει. Είναι καταπράσινη, γεμάτη λίμνες και εθνικά πάρκα και πάρα πολλές δραστηριότητες. Ο σκοπός μου είναι αρχικά να κάνω τη Ρουάντα λίγο πιο γνωστή στην Ελλάδα, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να έρθει να σχεδιάσει το ταξίδι του όπως ακριβώς το ονειρεύεται. Αντίστοιχα και από Ρουάντα προς Ελλάδα, γιατί κι εδώ δεν γνωρίζουν πολλά για τη χώρα μας και την ομορφιά της. Θέλω λοιπόν να συνδέσω λίγο παραπάνω αυτές τις δύο χώρες τουριστικά.

Στιγμές από τη ζωή στη Ρουάντα
Στιγμές από τη ζωή στη Ρουάντα

Τι θέλεις να δείξεις μέσα από τις εικόνες σου στο Instagram και πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος της πλατφόρμας σε αυτές;
Ξεκίνησα να ποστάρω εικόνες στο Instagram για τη ζωή και την καθημερινότητα στη Ρουάντα για να δείξω και μια Αφρική διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα media και έχουμε στο μυαλό μας. Γνωρίζουμε κάθε τι αρνητικό για τις αφρικανικές χώρες, ακούμε για τους πολέμους και τη φτώχεια, ακούμε κάθε δυσάρεστο περιστατικό αλλά συνήθως τα θετικά σπάνια φτάνουν στα αυτιά μας. Την περίοδο που ετοιμαζόμουν να μετακομίσω εδώ, ο κόσμος στην Ελλαδα με ρωτούσε αν θα έχουμε τρεχούμενο νερό, αν υπάρχει ακόμα εμφύλιος ή αν φοβάμαι. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και αυτό ο κόσμος το βλέπει και μέσα από τις εικόνες μου και ανταποκρίνεται πολύ θετικά. Δεν έχω λόγια να περιγράψω τα όμορφα μηνύματα που λαμβάνω από Έλληνες και Ρουαντέζους που μου δείχνουν ότι τελικά κατάφερα να επικοινωνήσω αυτό που ήθελα, την ομορφιά και την ενέργεια του τόπου. Το πόσο αγάπησα αυτή τη χώρα.

Στιγμές από τη ζωή στη Ρουάντα
Στιγμές από τη ζωή στη Ρουάντα

Έχετε σκεφτεί με την οικογένειά σου να επιστρέψετε στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα πάντα θα είναι για μένα η βάση μου, το σημείο αναφοράς. Δεν έχουμε άμεσα σχέδια να επιστρέψουμε, αλλά ξέρω πως κάποτε θα γίνει.

Η περίοδος της πανδημίας είναι μια δύσκολη εποχή για όλους στον πλανήτη. Πώς βιώνετε αυτή την κατάσταση εκεί;
Η Ρουάντα έκανε επίπονες και επίμονες προσπάθειες να περιορίσει την πανδημία στη χώρα, με αυστηρά μέτρα από την πρώτη μέρα. Είμαστε με απαγορευση κυκλοφορίας από το Μάρτιο που ανεβοκατεβαίνει μεταξυ 7μμ και 10μμ ανάλογα τα κρούσματα, οι μάσκες υποχρεωτικές παντού και πάντα, το ίδιο και το πλύσιμο τον χεριών πριν μπεις σε οποιοδήποτε μαγαζί ή δημόσια υπηρεσία. Τα κρούσματα κατάφεραν έτσι να κρατηθούν χαμηλά το μεγαλύτερο διάστημα, αλλά δυστυχώς αυτή την περίοδο είναι σε έξαρση και τα μέτρα πάλι αυστηροποιήθηκαν.
Η Ρουάντα, μια μικρή και φτωχή χώρα, επηρεάστηκε πολύ οικονομικά από την πανδημία και τα παρατεταμένα lockdown. Τα σύνορα ήταν κλειστά για μήνες, ο τουρισμός έπεσε δραματικά, η επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη έριξαν ταχύτητες. Κατάφερε όμως να κρατήσει τις απώλειες απο τον ιό πολύ χαμηλά, και ελπίζουμε το 2021 η οικονομία να ανακάμψει και πάλι.

Στιγμές από τη ζωή στη Ρουάντα
Στιγμές από τη ζωή στη Ρουάντα
Στιγμές από τη ζωή στη Ρουάντα

Μάλιστα, φτιάξατε κι εσείς βαλίτσες ή μόνο εγώ;

Για περισσότερες εικόνες από Ρουάντα μπορείς να ακολουθήσεις την Κέλλυ στο @kelly_ira. Μην ξεχάσεις να ψηφίσεις τους αγαπημένους σου Instagram λογαριασμούς για τα Όσκαρ της Athens Voice εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ