Ταξιδια

2 ταξίδια για την άνοιξη

Μαρρακές, Συρία

11721-35222.jpg
Στελλίνα Καρρά
ΤΕΥΧΟΣ 299
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5808-13386.jpg

Μαρρακές

Γιατί Θα καταλάβεις μόλις περάσεις τα τείχη της Μεδίνας. Όταν χάσεις τον προσανατολισμό σου στο λαβύρινθο των σουκς. Και ακόμα περισσότερο, όταν ανοίξει η πόρτα του ριάντ για να σου αποκαλύψει το σκηνικό από τις Χίλιες και Μια Νύχτες.
Θα δεις Παλάτια-μουσεία και πολύχρωμα παζάρια. Εξωτικά στιγμιότυπα και φολκλόρ στην πληθωρική Djema el Fna, site της UNESCO. Ονειρικά ριάντ και palais-restaurants.
Πότε Ο Μάιος είναι ο καλύτερος μήνας (τον Απρίλιο πιάνουν συχνά αμμοθύελλες).
Πώς Με πτήση της Iberia Αθήνα - Μαρρακές, μέσω Μαδρίτης.
Για πόσο Αν περιοριστείς στο Μαρρακές, 4 ημέρες είναι αρκετές. Όμως αξίζει να διαθέσεις περισσότερο χρόνο για να επεκτείνεις το ταξίδι σου στη Σαχάρα, στα χωριά του Άτλαντα ή στην όμορφη Essaouira στις ακτές του Ατλαντικού.
Πρόταση Ένα σύντομο ταξίδι στην έρημο: Περνάς τη Zagora και φτάνεις στο M’hamid, από όπου θα ξεκινήσεις με 4Χ4 ή με καμήλα, για το Erg Chicaga, μια θάλασσα από γιγάντιους κόκκινους αμμόλοφους. Νύχτα στη Σαχάρα. Τραβάς το sleeping bag έξω από τη σκηνή και κοιμάσαι κάτω από τα άστρα. Θα σε ξυπνήσει μία ανατολή που θα θυμάσαι για πολλά χρόνια.
Info Το καλύτερο site για να διαλέξεις το ριάντ-ξενοδοχείο σου είναι το www.ilove-marrakesh.com


Συρία

Γιατί Γιατί είναι μία από τις πιο αυθεντικές και φιλόξενες χώρες της Μέσης Ανατολής. Και από την Αθήνα απέχει μόλις 2 ώρες με το αεροπλάνο. 
Θα δεις Δύο πόλεις με κυρίαρχο το χαρακτήρα του ισλαμικού Μεσαίωνα, που αντιστέκονται εντυπωσιακά στο πέρασμα του χρόνου. Συγκλονιστικούς αρχαιολογικούς χώρους. Αυθεντικά παζάρια της Ανατολής, χάνια, κάστρα, δαμασκηνά παλάτια. Και τι σημαίνει εξαίρετη εθνική κουζίνα.
Πότε Ιδανικά πριν τα μέσα Μαΐου (η Παλμύρα βρίσκεται στην έρημο, όπου το θερμόμετρο σκαρφαλώνει ταχύτατα).
Πώς Με πτήση από Αθήνα προς Δαμασκό ή προς Aleppo: Απευθείας με Syrianair, με Turkish airlines μέσω Κωνσταντινούπολης ή με Royal Jordanian Airline μέσω Αμάν.
Για πόσο Από 7 έως 10 ημέρες.
Προτάσεις Δαμασκός - Aleppo - Παλμύρα είναι το καυτό τρίγωνο της Συρίας. Για ένα πιο easy-going ταξίδι περιόρισε τις διανυκτερεύσεις σου σε αυτούς τους 3 πόλους και οργάνωσε ημερήσιες εξορμήσεις στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της χώρας (Bosra, Απάμεια, Άγιος Συμεών, Νεκρές Πολιτείες). Ιδανικά, μπες στη Συρία από τη Δαμασκό και βγες από το Aleppo (ή αντίστροφα). Και στις δύο αυτές πόλεις μείνε οπωσδήποτε σε κάποιο από τα υπέροχα αναπαλαιωμένα αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε boutique ξενοδοχεία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ