Ταξιδια

Λέσβος: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

Η πόλη της με τα περίφημα αρχοντικά της, τα γραφικά σοκάκια και οι πανέμορφες παραλίες συμπληρώνουν ένα ψηφιδωτό συναισθημάτων και αναπαραστάσεων

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 710
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μήθυμνα, Μόλυβος, Λέσβος

Τα καλύτερα σημεία της Λέσβου για τις φετινές διακοπές.

Βρίσκεται στο σταυροδρόμι  Ανατολής - Δύσης με σπάνιας ομορφιάς φυσικά τοπία που θα σου κόψουν την ανάσα. Η πόλη της με τα περίφημα αρχοντικά της αλλά και τα γραφικά σοκάκια της Αγιάσου και του Μολύβου, το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι, το φημισμένο ούζο και οι ντόπιοι μεζέδες που το συνοδεύουν αλλά και οι πανέμορφες παραλίες συμπληρώνουν ένα ψηφιδωτό συναισθημάτων και αναπαραστάσεων.

Τι να δεις

Η Λέσβος διατηρεί ζωντανή την παράδοση μέσα από τα γραφικά χωριά και τη λαογραφική διάθεσή τους: τα καφενεία στην Αγιάσο, ο Μόλυβος, οι εκκλησίες με τα χειροποίητα τέμπλα στο Μεγαλοχώρι. Το Απολιθωμένο Δάσος δημιουργημένο από ηφαιστειακή δραστηριότητα – εκεί και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ο υδροβιότοπος στον κόλπο της Καλλονής στον οποίο βρίσκουν καταφύγιο φλαμίνγκος και χελώνες caretta-caretta είναι επίσης ένα μικρό θαύμα της φύσης. Στο πιο ψηλό σημείο της χερσονήσου, στα βόρεια της πόλης, βρίσκεται το βυζαντινό Κάστρο της Μυτιλήνης. Στην παραθαλάσσια Βαρειά βρίσκεται το μουσείο με έργα του αυτοδίδακτου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - βιβλιοθήκη Ελευθεριάδη-Teriade, το πρώτο ψηφιακό μουσείο της Ελλάδας. Το νησί διαθέτει και θερμά ιαματικά λουτρά.

Πού να μείνεις

Στο κέντρο της Μυτιλήνης ο Θεόφιλος (2251043300) είναι εξαιρετική επιλογή, αφού βολεύει γεωγραφικά και προσφέρει πρωινό αξιώσεων με πεντανόστιμα τοπικά προϊόντα. Στον Άγιο Ισίδωρο, το Sandy Bay Hotel (2252032779, 2252032825) έχει ωραιότατη πανοραμική θέα. Τα Paradise Studios (2253053430) στη Σκάλα Ερεσού είναι πλήρως εξοπλισμένα και πολύ φιλόξενα.

Πού να κολυμπήσεις

 Στα Βατερά, στα Τσαμάκια, στον Άγιο Ισίδωρο, στη Φανερωμένη, στα Ψειριαρά, ενώ η παραλία Αγίου Ερμογένη είναι ιδανική για ρετρό φωτογραφίες. Ωραιότατες παραλίες διαθέτουν η Άντισσα, το Σιγρί, το Πλωμάρι, η Ερεσός, η καραοργανωμένη Πέτρα.

Πού να φας

Δοκίμασε τους πρώτους γκιουζλεμέδες στον παμπάλαιο Ερμή (από το 1800). Επόμενος σταθμός το Καλντερίμι μέσα στον πεζόδρομο της Ερμού. Ωραιότατοι οι ουζομεζέδες στον Γιώτη στη Νυφίδα, στο Αιγαίο στη Σκάλα Ερεσού, στον Καραβόγιαννο (ή της Προεδρίνας, όπως είναι γνωστό) για αστακομακαρονάδα, στον Άγιο Ερμογένη. Τέλος, επίσκεψη και φαγάκι επιβάλλεται στην Ανεμόεσσα και τη Μουριά του Μυριβήλη στη Σκάλα Συκαμνιάς. Καφέ, μόκα και γλυκάκια στο ψηλοτάβανο και ατμοσφαιρικό Πανελλήνιον στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Τι να ψωνίσεις

Ούζο, λαδοτύρι, ντόπιο ελαιόλαδο, κριθαρωτά παξιμάδια, αμυγδαλωτά συνεταιρισμών, παραδοσιακά εργόχειρα, αλλά και αρωματικά σαπούνια.

Δήµος: 2251027777, 2251028811
Αστυνοµία: 2251022021
Λιµεναρχείο: 2251040827
Πρώτες Βοήθειες: 2251057700

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ