- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Κίμωλος της Αδαμαντίας Σελέκου
Η άσπρη τελεία κιμωλίας στο γαλάζιο του Αιγαίου. Ένα νησί γνωστό για τις κρυφές θαλασσί παραλίες
Η μαθήτρια και video artist Αδαμαντία Σελέκου γράφει για τη δική της Κίμωλο.
Κίμωλος, Κίμωλος, Κίμωλος! Η άσπρη τελεία κιμωλίας στο γαλάζιο του Αιγαίου. Ένα νησί γνωστό για τις κρυφές θαλασσί παραλίες, τις «βαρκο-βιβλιοθήκες» που πλημμυρίζουν τις ακτές της και τα χρώματα του νησιού που καθρεφτίζονται στην ελληνική σημαία.
Κατεβαίνοντας από το καράβι η αύρα της χαλαρής ζωής και το πρωτόγονο περιβάλλον σε κανει και νιώθεις λες και πας πίσω στον χρόνο, ή μάλλον καλύτερα, σε κάνει να νιώθεις πως μόλις έφτασες κάπου που ο χρόνος δεν υπάρχει καν.
Το πρώτο πράγμα που πρόσεξα όσο περπατούσα ήταν μια σειρά από τρία βεσπάκια που μάλλον ανήκαν στους τρεις άντρες που καθόντουσαν στο πρώτο καφενείο, μεταφέροντάς με σε μια άλλη εποχή. Λίγο πιο κάτω ήταν το εστιατόριο Το κύμα, που είχε πεντανόστιμο φαγητό και την αγαπημένη λαδένια της Κιμώλου. Η γεύση σταματά τον χρόνο και πάλι! Εκεί είδα και την πρώτη βαρκο-βιβλιοθήκη. Αυτές οι βιβλιοθήκες είναι ουσιαστικά παλιές ψαράδικες βαρκούλες που έχουν ζωγραφιστεί και συγχρόνως χρησιμοποιούνται ως μικρές δανειστικές βιβλιοθήκες. Αυτή μπορεί να είναι και η καλύτερη ιδέα που έχω δει. Κάθεσαι στην παραλία; Να ένα βιβλίο για να χαλαρώσεις! Κοιτάς τη δύση μοναχός; Να ένα βιβλίο για να μεγαλώσει η όμορφη στιγμή! Αλλά πέρα από τη ματιά του ταξιδιώτη, το νησί δείχνει πως δίνει χώρο στη φαντασία και στις γνώσεις και αυτό την ομορφαίνει ακόμα πιο πολύ.
Περπατώντας στα στενάκια της Κιμώλου μπορεί κανείς να θυμάται όλα τα σπίτια που είδε επειδή όλα είχαν «κάτι». Το ένα έχει κίτρινα παραθυρόφυλλα, το άλλο ζωγραφισμένους κάκτους, το καθένα τη νοικοκυροσύνη του, όλα πανέμορφα. Η Χώρα της Κιμώλου, όπως και όλο το νησί, είναι ήσυχη και δουλεύει σε χαλαρούς ρυθμούς. Παρά το μικρό της μέγεθος έχει 80 πανέμορφες εκκλησίες.
Πού να κολυμπήσεις
Η παραλία Πράσα είναι ξεκάθαρα μία από τις καλύτερες θάλασσες στο Αιγαίο για μένα. Η άσπρη της άμμος κάνει το νερό κρυστάλλινο και η καντίνα με τα κρύα αναψυκτικά τη διαμονή στην παραλία πολύ ευχάριστη. Η παραλία Μπονάτσα κοντά στο Καλαμίτσι είναι και αυτή οργανωμένη. Έχει ρηχά νερά, κατάλληλα για οικογένειες και παιδιά. Αυτό που μου άρεσε πολύ ήταν τα αρμυρίκια, στη σκιά που δημιουργούν μπορεί κανείς να κάτσει μετά από ώρες στον ήλιο. Μια πιο βραχώδης παραλία είναι η Καρράς. Πεντακάθαρα νερά και φοβερή για βουτιές!
Πού να φας
Κοντά στην παραλία Μπονάτσα είναι ένα παραδοσιακό ταβερνάκι με πολύ νόστιμα και καλομαγειρεμένα φαγητά, το Καλαμίτσι. Αγαπημένη μου, βέβαια, η λαδένια! Στο Ψαθή επίσης έχει καλό φαγητό πάνω στην άμμο, πραγματικά παραδοσιακό και νόστιμο, σαν μιας στοργικής μαμάς!
Αυτή είναι η Κίμωλος της καρδιάς μου –χωρίς ηλικία– παντοτινής αγάπης και ομορφιάς.
*Η Α.Σ. είναι μαθήτρια και video artist
Βρείτε τον καλοκαιρινό οδηγό της Κιμώλου εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το 4ήμερο ταξίδι στα Χανιά για το 5ο Φεστιβάλ Βιβλίου ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα της καινούργιας ελευθερίας
Πολλές κουλτούρες σε μια χαρούμενη ευρωπαϊκή πόλη των 500.000 κατοίκων. Μπόνους, άφθονος ήλιος για Αγγλία.
Το «εύκολο» νησί, μια ωρίτσα μόνο από τον Πειραιά, με έναν ολόκληρο, διαφορετικό και νησιώτικο κόσμο στα όχι-πολλά τετραγωνικά του
Ένα πολυτελές, παραθαλάσσιο καταφύγιο μόλις 20 λεπτά από την κοσμοπολίτικη Χώρα
Μια νέα πρόταση διαμονής, με θέα που μας θυμίζει γιατί αγαπάμε το Ιόνιο
Ένας οδηγός για την καλύτερη εμπειρία στα Σύβοτα
Στοχευμένη ψηφιακή προβολή για την προσέλκυση επισκεπτών ενόψει των θερινών εκπτώσεων
Είτε αναζητάτε μια χαλαρωτική κρουαζιέρα, μια ιδιωτική μεταφορά ή μια ημέρα γεμάτη δράση στη θάλασσα, θα βρείτε την ιδανική επιλογή για να απολαύσετε το Αιγαίο με τον δικό σας ρυθμό.
Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισής του, το εμβληματικό ξενοδοχείο επιστρέφει ανανεωμένο
Oλοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν μέρη όπου μπορούν να απολαύσουν τη θάλασσα χωρίς μαγιό
Έχει μήκος 24,5 χιλιόμετρα και εντυπωσιάζει με το φωτισμένο εσωτερικό της
Το κυκλαδίτικο νησί κερδίζει τις εντυπώσεις χάρη στη φυσική ομορφιά και τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει
Μια από τις ομορφότερες ελεύθερες παραλίες που βρίσκονται τσακ-μπαμ μέσα στον αστικό ιστό
Η στρατιωτική τεχνική που εξοικονομεί χώρο
Το Le Gratin άνοιξε στις 18 Ιουνίου, καταλαμβάνοντας τον χώρο του παλιού Bistrot Valois
Αυθεντικές κυκλαδίτικες γεύσεις και το προσωπικό σου transfer για να τις ανακαλύψεις όλες
Η διαμονή μπορεί να γίνει η πιο όμορφη ανάμνηση ενός ταξιδιού
Το demarketing μπήκε στα ευρωπαϊκά χαρτιά πολιτικής. Στην Ελλάδα έχουμε τα μέτρα, δεν έχουμε την καμπάνια.
Κάθε χώρος έχει σχεδιαστεί με έμφαση στη λεπτομέρεια, δημιουργώντας ένα περιβάλλον διαμονής όπου τα έργα τέχνης εντάσσονται αρμονικά στην αρχιτεκτονική σύνθεση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.