- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Ίος της Κωνσταντίνας Πολυχρονοπούλου
Η Ίος είναι ένα μικρό αλλά χαρισματικό, γεμάτο αντιφάσεις νησί
Η γνωστή συνθέτρια Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου γράφει για τη δική της Ίο.
Ίος ή αλλιώς «Νιος», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι το κυκλαδονήσι με τα δύο, για μένα, πρόσωπα. Είναι ένα μικρό αλλά χαρισματικό γεμάτο αντιφάσεις νησί. Ενώ η Ίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τα μέχρι πρωίας πάρτι της, εμείς επισκεφτήκαμε την Ίο για να απολαύσουμε την απερίγραπτη «άγρια» ακόμα φυσική ομορφιά της. Μείναμε στην Ίο για 5 μέρες και κάθε μέρα είχε το δικό της νόημα, τη δική της εξερεύνηση.
Λατρεύω το περπάτημα και η Ίος μού χάρισε μαγευτικές πεζοπορίες. Υπάρχουν 5 διαφορετικές πεζοπορικές διαδρομές απερίγραπτα μαγικές. Κάθε διαδρομή είχε και από μια έκπληξη. Περπατάγαμε ανάμεσα στα θυμάρια, στους αμάραντους, απολαμβάναμε υπέροχα κατακόκκινα ηλιοβασιλέματα, και βουτάγαμε στα εξωτικά νερά της. Μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες που συναντήσαμε ήταν η παραλία Μαγγανάρι. Νόμιζες πως ήσουν στον παράδεισο, χρυσαφένια άμμος, γαλαζοπράσινα νερά... κολυμπάγαμε σα μικρά παιδιά από τη χαρά της τόσης ομορφιάς. Η περιοχή Περιβόλια ήταν ακόμα μια απρόσμενη όαση στα μάτια μας, όταν αντικρίσαμε την καταπράσινη βλάστησή της, κάτι που στην υπόλοιπη Ίο δεν βλέπεις.
Αλλά εγώ από την Ίο δεν θα ξεχάσω ποτέ τους ανθρώπους της. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την κυρία Ελένη, μια γλυκύτατη κυρία που μας φιλοξένησε στο σπίτι της για κάποιες ώρες. Καθίσαμε στον κήπο του κατάλευκου κυκλαδίτικου σπιτιού της κι αμέσως αισθανθήκαμε τόσο οικεία, σαν να ήμασταν στον κήπο της γιαγιάς μας. Όλα ήταν τόσο καλά τοποθετημένα, κανένα ίχνος υπερβολής, δεν υπήρχε κανένα περιττό αντικείμενο. Ένα λιτό τυπικό κυκλαδίτικο σπιτικό. Τι άλλο να θέλει κανείς; Χωρίς να ήταν κάτι προγραμματισμένο, χωρίς καν να της το ζητήσουμε, σαν γνήσια φιλόξενη νησιώτισσα μπήκε στην κουζίνα της και ξεκίνησε το μαγείρεμα. «Πρέπει να δοκιμάσετε τα καλούδια μας. Πώς θα καταλάβετε τον τόπο μας; Θα φάτε πρώτα και μετά θα φύγετε» μας είπε δίχως να σηκώνει αντίρρηση. Κολοκυθοανθοί γεμισμένοι με ρύζι και μυρωδικά, ομελέτα με ένα χόρτο που είναι σαν άγριο σπαράγγι, ρεβιθοκεφτέδες… Κάθε μπουκιά με γέμιζε με ευγνωμοσύνη.
Τι ανιδιοτελής προσφορά! Για μένα αυτό είναι η Ίος. Ένα μαγικό φιλόξενο νησί. Μην έχεις προσδοκίες, απλά παραδόσου και ζήσε την κάθε στιγμή!
*H K.Π. είναι συνθέτρια, πιανίστα, μουσικοπαιδαγωγός.
Βρείτε τον καλοκαιρινό οδηγό της Ίου εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το 4ήμερο ταξίδι στα Χανιά για το 5ο Φεστιβάλ Βιβλίου ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα της καινούργιας ελευθερίας
Πολλές κουλτούρες σε μια χαρούμενη ευρωπαϊκή πόλη των 500.000 κατοίκων. Μπόνους, άφθονος ήλιος για Αγγλία.
Το «εύκολο» νησί, μια ωρίτσα μόνο από τον Πειραιά, με έναν ολόκληρο, διαφορετικό και νησιώτικο κόσμο στα όχι-πολλά τετραγωνικά του
Ένα πολυτελές, παραθαλάσσιο καταφύγιο μόλις 20 λεπτά από την κοσμοπολίτικη Χώρα
Μια νέα πρόταση διαμονής, με θέα που μας θυμίζει γιατί αγαπάμε το Ιόνιο
Ένας οδηγός για την καλύτερη εμπειρία στα Σύβοτα
Στοχευμένη ψηφιακή προβολή για την προσέλκυση επισκεπτών ενόψει των θερινών εκπτώσεων
Είτε αναζητάτε μια χαλαρωτική κρουαζιέρα, μια ιδιωτική μεταφορά ή μια ημέρα γεμάτη δράση στη θάλασσα, θα βρείτε την ιδανική επιλογή για να απολαύσετε το Αιγαίο με τον δικό σας ρυθμό.
Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισής του, το εμβληματικό ξενοδοχείο επιστρέφει ανανεωμένο
Oλοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν μέρη όπου μπορούν να απολαύσουν τη θάλασσα χωρίς μαγιό
Έχει μήκος 24,5 χιλιόμετρα και εντυπωσιάζει με το φωτισμένο εσωτερικό της
Το κυκλαδίτικο νησί κερδίζει τις εντυπώσεις χάρη στη φυσική ομορφιά και τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει
Μια από τις ομορφότερες ελεύθερες παραλίες που βρίσκονται τσακ-μπαμ μέσα στον αστικό ιστό
Η στρατιωτική τεχνική που εξοικονομεί χώρο
Το Le Gratin άνοιξε στις 18 Ιουνίου, καταλαμβάνοντας τον χώρο του παλιού Bistrot Valois
Αυθεντικές κυκλαδίτικες γεύσεις και το προσωπικό σου transfer για να τις ανακαλύψεις όλες
Η διαμονή μπορεί να γίνει η πιο όμορφη ανάμνηση ενός ταξιδιού
Το demarketing μπήκε στα ευρωπαϊκά χαρτιά πολιτικής. Στην Ελλάδα έχουμε τα μέτρα, δεν έχουμε την καμπάνια.
Κάθε χώρος έχει σχεδιαστεί με έμφαση στη λεπτομέρεια, δημιουργώντας ένα περιβάλλον διαμονής όπου τα έργα τέχνης εντάσσονται αρμονικά στην αρχιτεκτονική σύνθεση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.