Ταξιδια

72 ώρες στην urban πλευρά της Σόφιας

Σε περιμένει να την ανακαλύψεις

357830-741365.jpg
Φιλίππα Δημητριάδη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
© Φιλίππα Δημητριάδη
© Φιλίππα Δημητριάδη

Ένα τριήμερο στη γειτονική Σόφια είναι κάτι παραπάνω από ιδανικό για να πιάσει κανείς τον παλμό της πόλης και να ανακαλύψει την urban πλευρά της πατώντας skip στα τουριστικά αξιοθέατα.

© Φιλίππα Δημητριάδη
Μόνο η αρχιτεκτονική όψη της πόλης αρκεί για να ξεδιπλωθεί όλη η ιστορία της μπροστά στα μάτια του επισκέπτη, © Φιλίππα Δημητριάδη

Άλλωστε μόνο η αρχιτεκτονική όψη της πόλης αρκεί για να ξεδιπλωθεί όλη η ιστορία της μπροστά στα μάτια του επισκέπτη. Ένα συνεχές οπτικό παράδοξο, τα κτίρια της Σόφιας συνδυάζουν πολλούς ετερόκλητους μεταξύ τους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Στο κέντρο της συνυπάρχουν ρωμαϊκά, βυζαντινά και μεσαιωνικά βουλγαρικά κτίρια, με ελάχιστα αλλά εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα που υπενθυμίζουν το οθωμανικό στοιχείο, νεοκλασικά και προκατασκευασμένες πολυκατοικίες της σοσιαλιστικής εποχής. Τα κυβερνητικά και άλλα σημαντικά κτίρια κινούνται συνήθως σε νεομπαρόκ, νεοροκοκό ρυθμούς χαρίζοντας κεντροευρωπαϊκά «κάδρα» για τα Instagram post των τουριστών, εκεί που στρέφοντας την κάμερα μόλις λίγα εκατοστά μπορεί να λοκάρει κανείς ένα κτίριο σταλινικής αρχιτεκτονικής.

Δύο vintage bazaar για να φέρεις πίσω τα απαραίτητα σουβενίρ
Πίσω από τον επιβλητικό καθεδρικό του Αγ. Αλέξανδρου Νιέφσκι με τον επιχρυσωμένο τρούλο ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες καθημερινά μικροπωλητές και συλλέκτες στήνουν την πραμάτεια τους σε μία μικρή πλατεία. Στους πάγκους τους πρωταγωνιστούν καρφίτσες με τον Λένιν, τον Στάλιν, τον Μίσα - τη μασκώτ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980 – αλλά και τον Γκεόργκι Δημητρόφ. Ανάμεσα στα σοβιετικά memorabilia μπορεί να βρει κανείς και πραγματικά διαμάντια όπως παλιές φωτογραφικές μηχανές, ιδιαίτερα και σπάνια κοσμήματα και άλλα. Μη φοβηθείτε το παζάρι αν και οι συγκεκριμένοι μικροπωλητές φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σκληροί διαπραγματευτές.

© Φιλίππα Δημητριάδη
Σοβιετικά memorabilia δίπλα στον έκπτωτο πλέον MJ, © Φιλίππα Δημητριάδη

Λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, κοντά στο κεντρικό νεκροταφείο της Σόφιας (το οποίο αν πετύχετε ανοικτό αξίζει μία επίσκεψη) βρίσκεται το παζάρι Bitak. Είναι ανοιχτό Σάββατο και Κυριακή από τις 10 μέχρι τη 1 για αυτό η βόλτα απαιτεί οργάνωση. Αν και απέχει περίπου ένα τέταρτο από τον σταθμό της μπλε γραμμής του μετρό της Σόφιας Lions' Bridge με τα πόδια αξίζει να το περπατήσετε ανακαλύπτοντας μία βιομηχανική πλευρά της πόλης που αλλιώς δε θα έχετε ευκαιρία να δείτε. Το Bitak χωρίζεται σε δύο μέρη, ένα οργανωμένο που έχει είσοδο 2 λέβα (1€) και ένα ελεύθερο που είναι και αυτό που ενδεχομένως να δυσκολευτείτε περισσότερο να βρείτε κάτι αξιόλογο, καθώς απαιτεί υπομονή και διάθεση για ψάξιμο.

Τα καλύτερα μπαρ είναι τα υπόγεια
Η νύχτα της Σόφιας είναι ιδιαίτερη. Εκ πρώτης μπορεί να φανεί πως οι επιλογές εξαντλούνται γρήγορα, ωστόσο η καρδιά της χτυπά στα υπόγεια και τις στοές, σε μπαρ που δεν είναι ορατά από το δρόμο και είναι φυσικά αυτά που προτιμούν οι λόκαλ. Από quotes του Λακάν μέχρι καρδούλες, doodles και ονόματα ανθρώπων που το επισκέφτηκαν θα βρει κανείς στους τοίχους του μπαρ Lorka, ένα ημιυπόγειο που δεν έχει επενδύσει στη διακόσμηση αλλά στο χαλαρό vibe και φυσικά τα οικονομικά ποτά. Παρασκευή και Σάββατο ίσως κάθεται και λίγο πιο αργά από τα υπόλοιπα που κλείνουν στις 2.

© Φιλίππα Δημητριάδη
Μαντεύοντας το κλειδί στο 5L, © Φιλίππα Δημητριάδη

Το ίδιο συμβαίνει και με το μπαρ Hambara, ένα από τα πιο ιδιαίτερα μπαρ της Σόφιας το οποίο φωτίζεται αποκλειστικά από κεριά. Για να το προσεγγίσει κανείς πρέπει να διασχίσει ένα διάδρομο που μοιάζει να οδηγεί σε σπίτι. Φαίνεται πως αποτελεί στέκι των ντόπιων χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι συνηθισμένοι στην ύπαρξη τουριστών.

Υπόγειο είναι και στο speakeasy 5L, για την είσοδό σας στο οποίο πρέπει να καταβάλετε ιδιαίτερη προσπάθεια καθώς πρέπει να βρείτε το σωστό κλειδί από μία αρμαθιά που υπάρχει δίπλα από την πόρτα. Premium κοκτέιλ, ευρύχωρη μπάρα και τζαζ μουσική.

© Φιλίππα Δημητριάδη
Κάτι από Αθήνα, © Φιλίππα Δημητριάδη

Στην οδό Tsar Samuil συγκεντρώνεται η πλειονότητα των εναλλακτικών νέων της Σόφιας. Το μικρό στενό γεμάτο με αφίσες και αυτοκόλλητα θα σας θυμίσει πιάτσες του ιστορικού κέντρου τις Αθήνας. Το μπαρ Atelieto είναι το πιο δημοφιλές με λόκαλ Dj να δίνουν το ρυθμό τις βραδιάς, ενώ το jazz bar Sam Doidoh είναι ένα πραγματικό διαμάντι, 25 χρόνια στον ίδιο δρόμο. Τζαζ μουσικοί μαζεύονται γύρω από το μικρό του πιάνο για να τζαμάρουν τις Τρίτες, ενώ οι φοιτητές φαίνεται να το επιλέγουν για το οικονομικό, μα τίμιο φαγητό που σερβίρει.

Μιλώντας για φαγητό...

Ίσως οι πιθανότητες να απολαύσετε παραδοσιακά πιάτα που είναι ταυτόχρονα ποιοτικά μα και οικονομικά να είναι λίγες, ωστόσο η πόλη δε στερείται culinary κουλτούρας. Ωστόσο προσοχή! Καλύτερα να κάνετε κράτηση στο εστιατόριο της επιλογής σας ειδικότερα Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή. Δύο εστιατόρια κρατούν ψηλά τον πήχη στη γαστρονομική εμπειρία.

© Φιλίππα Δημητριάδη
Σαν ένα ζεστό σπιτικό το Made In Blue © Φιλίππα Δημητριάδη

To Made in Blue στεγάζεται σε ένα 3όρφο σπίτι και αισθητικά είναι διαμορφωμένο ως τέτοιο. Άνοιξε μόλις το 2016 και το 2018 βραβεύτηκε ως το καλύτερο εστιατόριο της Σόφιας. Η κουζίνα του είναι διεθνής, με έντονες μεξικάνικες πινελιές, ενώ οι πρώτες ύλες είναι ποιοτικότατες. Εμπιστευτείτε τα σπέσιαλ της ημέρας. Στην ίδια λογική κινείται και το The Little Things που βρίσκεται «κρυμμένο» σε μία εσωτερική αυλή μαζί με άλλα εστιατόρια.

© Φιλίππα Δημητριάδη
Στο vegan/ vegetarian Sun Moon Alabin, © Φιλίππα Δημητριάδη

Από τα καλύτερα brunch θα φάτε στο Rainbow Factory με τα λαχταριστά σάντουιτς και εκλεκτό καφέ και στο vegan / vegetarian Sun Moon Alabin που ακόμα κι αν δεν έχετε απαρνηθεί το κρέας θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές. Επίσης, μη περιφρονήσετε τους φούρνους και τα πρατήρια με τα παραδοσιακά βουλγάρικα εδέσματα και πιο συγκεκριμένα τις λαχταριστές τυρόπιτες.

Extra tip

Την άνοιξη οι νέοι τις Σόφιας φαίνεται πως προτιμούν το άραγμα με μπύρα στην πλατεία, όπως για παράδειγμα στην πολύ κεντρική Crystal Garden. Σε αυτό βοηθούν τα άπειρα 24ωρα μίνι μάρκετ που μπορούν προμηθεύσουν με τα απαραίτητα. Spotify στο speaker και συζήτηση μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα. Πάρτε κι εσείς μία και αράξτε σε ένα παγκάκι κάνοντας blend in με τους λόκαλ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ