- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Tήνος: Η Μαρία Κορινθίου γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice
Όταν κλείνω τα μάτια και σκέφτομαι την Τήνο, τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής μου, μου έρχονται αυτόματα στο νου παιδικές αναμνήσεις, τα καλοκαίρια στους παππούδες, οι μυρωδιές από το νησί, οι ήχοι από τις καμπάνες της Παναγίας. Αλλά και εικόνες από τα χωριά των δικών μου, το Σμαρδάκιτο και την Καλλονή, με τα σοκάκια και τις βουκαμβίλιες τους.
Η Τήνος είναι ένα κλασικό κυκλαδίτικο νησί και όσο ανεβαίνεις προς τα πάνω τόσο ανακαλύπτεις την αυθεντική κυκλαδίτικη ομορφιά της με τα βραχώδη και άγονα μέρη και τους διάσπαρτους περιστερώνες – κάποιους από αυτούς έχει χτίσει μάλιστα ο παππούς μου, που ήταν χτίστης. Η Τήνος φημίζεται για τους τεχνίτες και τους γλύπτες της, εκεί άλλωστε βρίσκεται και το μουσείο του μεγάλου γλύπτη, Γιαννούλη Χαλεπά. Η γιαγιά μου, από την άλλη, είχε ένα ταμπεραμέντο και μια αστείρευτη ενέργεια, όπως πολλές γυναίκες του νησιού, κάτι που έχω κληρονομήσει κι εγώ. Οι άνθρωποι της Τήνου, ένα συνονθύλευμα από νέους, γέρους, πιστούς, τουρίστες, ορθόδοξους, καθολικούς, μιλούν δυνατά, γελούν με την καρδιά τους, είναι εξωστρεφείς. Όσο για τις αυθεντικές γεύσεις της Τήνου, που στην Αθήνα μου λείπουν, ξεχωρίζω το παξιμάδι με τον γλυκάνισο και τους κολοκυθοανθούς με φέτα που τηγάνιζε η γιαγιά μου.
Η εικόνα όμως που έχω χαραγμένη μέσα μου είναι να τρέχω τα απογεύματα ξυπόλυτη στα σοκάκια της Xώρας, να παίζω κουτσό με τα άλλα παιδιά στο λιμάνι. Αυτές τις αναμνήσεις και τις παραδόσεις κουβαλάω παντού και προσπαθώ να τις μεταδώσω και στα παιδιά μου. Τήνος για μένα σημαίνει ξυποληταριό, ανεμελιά, καλοκαίρι.
* Η Μαρία Κορινθίου είναι ηθοποιός.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από το Airbnb και τα beach bars μέχρι τον καύσωνα, τις διακοπές και την ακτοπλοΐα.
Το 4ήμερο ταξίδι στα Χανιά για το 5ο Φεστιβάλ Βιβλίου ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα της καινούργιας ελευθερίας
Πολλές κουλτούρες σε μια χαρούμενη ευρωπαϊκή πόλη των 500.000 κατοίκων. Μπόνους, άφθονος ήλιος για Αγγλία.
Το «εύκολο» νησί, μια ωρίτσα μόνο από τον Πειραιά, με έναν ολόκληρο, διαφορετικό και νησιώτικο κόσμο στα όχι-πολλά τετραγωνικά του
Ένα πολυτελές, παραθαλάσσιο καταφύγιο μόλις 20 λεπτά από την κοσμοπολίτικη Χώρα
Μια νέα πρόταση διαμονής, με θέα που μας θυμίζει γιατί αγαπάμε το Ιόνιο
Ένας οδηγός για την καλύτερη εμπειρία στα Σύβοτα
Στοχευμένη ψηφιακή προβολή για την προσέλκυση επισκεπτών ενόψει των θερινών εκπτώσεων
Είτε αναζητάτε μια χαλαρωτική κρουαζιέρα, μια ιδιωτική μεταφορά ή μια ημέρα γεμάτη δράση στη θάλασσα, θα βρείτε την ιδανική επιλογή για να απολαύσετε το Αιγαίο με τον δικό σας ρυθμό.
Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισής του, το εμβληματικό ξενοδοχείο επιστρέφει ανανεωμένο
Oλοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν μέρη όπου μπορούν να απολαύσουν τη θάλασσα χωρίς μαγιό
Έχει μήκος 24,5 χιλιόμετρα και εντυπωσιάζει με το φωτισμένο εσωτερικό της
Το κυκλαδίτικο νησί κερδίζει τις εντυπώσεις χάρη στη φυσική ομορφιά και τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει
Μια από τις ομορφότερες ελεύθερες παραλίες που βρίσκονται τσακ-μπαμ μέσα στον αστικό ιστό
Η στρατιωτική τεχνική που εξοικονομεί χώρο
Το Le Gratin άνοιξε στις 18 Ιουνίου, καταλαμβάνοντας τον χώρο του παλιού Bistrot Valois
Αυθεντικές κυκλαδίτικες γεύσεις και το προσωπικό σου transfer για να τις ανακαλύψεις όλες
Η διαμονή μπορεί να γίνει η πιο όμορφη ανάμνηση ενός ταξιδιού
Το demarketing μπήκε στα ευρωπαϊκά χαρτιά πολιτικής. Στην Ελλάδα έχουμε τα μέτρα, δεν έχουμε την καμπάνια.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.