Ταξιδια

Jurassic Coast: Ένα ταξίδι στα βήματα των δεινοσαύρων (εικόνες, video)

Η τέλεια δικαιολογία για εκδρομή εκεί όπου γυρίστηκε η Δουνκέρκη και το World War Z

366539-758166.jpg
Χρύσα Σταματοπούλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Jurassic Coast

Στη νότια ακτή της Αγγλίας, στο κανάλι της Μάγχης, θα βρεις έναν ξεχωριστό τόπο, που κρύβει, όχι και τόσο καλά, ιστορία εκατομμυρίων χρόνων. Ο τόπος γέννησης της Παλαιοντολογίας, διάσημος για την ακτογραμμή του και φωτογραφικός παράδεισος, έχει μήκος 165 χιλιομέτρων που εντυπωσιάζει σε κάθε του σημείο.  

01.jpg
Durdle Door, © Χρύσα Σταματοπούλου

Το Jurassic Coast θεωρείται ίσως το μοναδικό μέρος του πλανήτη, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα στοιχεία ζωής της γης μας, που φτάνουν 185 εκατομμύρια χρόνια πριν. Οι διαβρώσεις των βραχωδών ακτών αφήνουν εκτεθειμένα ευρήματα του Μεσοζωικού Αιώνα και των τριών περιόδων του, Τριασικής (Triassic), Ιουρασικής (Jurassic), και Κρητιδικής (Cretaceous).

02.jpg
Abbotsbury, © Χρύσα Σταματοπούλου

Σε διάφορες εποχές των χρόνων, η περιοχή αυτή υπήρξε έρημος, ρηχή τροπική θάλασσα και βάλτος. Αυτό που σε εσένα μοιάζει με μια γκρι μεγάλη πέτρα, για έναν παλαιοντολόγο είναι ένα παράθυρο μέσα στον χρόνο, όταν οι άνθρωποι δεν υπήρχαν ακόμη, και παράξενα ζώα διέσχιζαν τις ηπείρους. 

29.jpg
Lyme Regis, © Χρύσα Σταματοπούλου

Οι κόλποι και οι παραλίες σε όλο το μήκος του Jurassic Coast είναι η τέλεια δικαιολογία για εκδρομή μόλις ο καιρός αρχίζει και καλυτερεύει. Οι άνθρωποι περνούν ώρες απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα. Την τελευταία ίσως από μακριά, γιατί, ας μην ξεχνάμε, πρόκειται για τον Ατλαντικό Ωκεανό. 

08.jpg
Hive Beach, © Χρύσα Σταματοπούλου

Μπορεί να περπατάς για ώρες στην άκρη του γκρεμού, βλέποντας το κύμα να σκάει αρκετά μέτρα κάτω σου, μπορείς να πάρεις το ποδήλατό σου και να πας από πόλη σε πόλη. Αν θέλεις να αποφύγεις το αυτοκίνητο, σίγουρα μπορείς να το αφήσεις στην άκρη και να σαλπάρεις με ένα σκάφος και να αφήσεις τη στεριά πίσω σου. Σε αυτά τα νερά κάποτε κολυμπούσαν ιχθυόσαυροι και αμμωνίτες. 

30.jpg
Lyme Regis, © Andreas Lostromos Photography

Οι παραλιακές πόλεις εδώ έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Βρίσκονται στα σημεία της ακτής, όπου οι βράχοι κατηφορίζουν στη θάλασσα. Η σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα αποτυπώνεται σε κάθε τους δρόμο. Κάθε πόλη έχει το δικό της λιμανάκι που φιλοξενεί τα σκάφη και τις βάρκες των ψαράδων. Εδώ είναι η ιδανική ευκαιρία να απολαύσεις φρέσκο ψάρι. Από το γνωστό Fish'n'Chips που μπορείς να το πάρεις στο χέρι, μέχρι μια μεγάλη ποικιλία φρέσκων ψαριών και οστράκων στα τοπικά εστιατόρια. 

11.jpg
West Bay, © Χρύσα Σταματοπούλου

Το Weymouth είναι πόλη που έχει περισσότερο αστικό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί κέντρο της περιοχής. Σημείο για τη διαμονή σου, μιας και βρίσκεται σε ιδανική απόσταση από τα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος. Με αυτήν ενώνεται η νήσος του Portland μέσω μιας στενής λωρίδας γης. Το νησί είναι διάσημο για το πέτρωμα της Ιουρασικής περιόδου, και έχει εξορυχθεί εκτενώς αλλάζοντας το φυσικό όριο της νήσου με τη θάλασσα. Την πέτρα Portland θα την βρεις σε πάρα πολλά σημαντικά κτήρια του Λονδίνου, αλλά και της Αγγλίας γενικότερα. Το υλικό αυτό χρησιμοποιήθηκε επίσης τοπικά, κάτι που θα δεις διασχίζοντας τα χωριουδάκια με τα πετρόχτιστα σπίτια. 

24.jpg
Lyme Regis, © Χρύσα Σταματοπούλου

Στο Lyme Regis θα βρεις τον εαυτό σου να περιπλανιέται στη βήματα της Mary Anning, της πρώτης παλαιοντολόγου, μελετώντας τα απολιθώματα που ξέβρασε το κύμα. Θα χαθείς στενά δρομάκια, προσπαθώντας να αποφασίσεις πιο σπιτάκι είναι πιο όμορφο από το άλλο. Θα μπορούσες να περάσεις κάποιους μήνες της ζωής σου εκεί, κάνοντας διάλειμμα από τη ζωή της πόλης, αντλώντας έμπνευση από τη θάλασσα, το τοπίο και την ιστορία και να βρεις την εσωτερική σου ηρεμία. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν ως βάση τους το μέρος αυτό. 

17.jpg
Sidmouth, © Χρύσα Σταματοπούλου

Η πόλη του Sidmouth, το West Bay, το Durdle Door, το Lulworth Cove, το Old Harry Rocks είναι μόνο μερικά από τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείς. Κάποια από αυτά πιθανά να έχεις ξαναδεί, καθώς αποτέλεσαν σημεία γυρισμάτων ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, όπως το Broadchurch, το Dunkirk και το World War Z. 

41.jpg
Old Harry Rocks, Isle of Purbeck, © Χρύσα Σταματοπούλου

Το Jurassic Coast είναι ένα τόπος συνάντησης του μακρινού παρελθόντος του πλανήτη μας με τον άνθρωπο. Ένας τόπος που σου δίνει μια πολύ μικρή ιδέα τι υπήρχε πριν, και τι μπορεί να ακολουθήσει στο μέλλον.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ