Ταξιδια

Η Κεφαλονιά του Θοδωρή Σκυλακάκη

Η κεφαλονίτικη ιδιορρυθμία, αλλά και το κέφι και η ηρεμία στις σωστές αναλογίες.

27013-107852.jpg
Θεόδωρος Σκυλακάκης
ΤΕΥΧΟΣ 444
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
45133-101405.jpg

Ο Θοδωρής Σκυλακάκης γράφει στην ATHENS VOICE για την Κεφαλονιά.

Το αγαπημένο μου νησί είναι χερσόνησος. Είναι η χερσόνησος της Άσσου που βρίσκεται στη βόρεια Κεφαλονιά, στο μεγάλο νησί του Ιονίου. Το παλιό Βενετσιάνικο κάστρο, το υπέροχο χωριό, στο λαιμό της χερσονήσου, οι δασωμένες πλαγιές των βουνών της Κεφαλονιάς που βυθίζονται στα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου, δημιουργούν ένα τοπίο μοναδικό. Το μυστικό της Άσσου όμως, που δεν χορταίνω να ανακαλύπτω ξανά και ξανά κάθε χρονιά, δεν βρίσκεται στο τοπίο. Βρίσκεται στον τρόπο ζωής του χωριού. Όλα όσα θέλεις είναι σε απόσταση περπατήματος. Θάλασσα, φαγητό, το κάστρο, οι γιορτές (όπως η μουσική βαρκαρόλα του Αυγούστου). Άνθρωποι, ντόπιοι και ξένοι, συγκεκριμένοι, μετρημένοι, ποιοτικοί.

Η κεφαλονίτικη ιδιορρυθμία, αλλά και το κέφι και η ηρεμία στις σωστές αναλογίες. Και το σπουδαιότερο: Πάνω από δεκαπέντε καλοκαίρια και δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή «τουρίστας», ούτε μια στιγμή «πελάτης». Τόσο στην Άσσο όσο και στα γύρω μέρη, παραλίες και αξιοθέατα (συχνά γαστριμαργικά), όταν με ορμητήριο την Άσσο και καθοδηγούμενος από αγαπημένους φίλους γνώρισα ολόκληρη τη Βόρεια Κεφαλονιά, είχα πάντα την αίσθηση της πραγματικής φιλοξενίας.

Μικρή, αλλά σημαντική λεπτομέρεια. Αν θέλετε να μείνετε στην Άσσο ελάτε από τη στεριά. Γιατί το μικρό λιμανάκι της είναι πάνω στο μαΐστρο και όταν ο Αίολος το αποφασίσει διώχνει προτροπάδην τα σκάφη στο πιο προστατευμένο γειτονικό Φισκάρδο. Αφιλόξενος ενίοτε ο μαΐστρος, πάντα φιλόξενη η Άσσος.


* O Θοδωρής Σκυλακάκης είναι ευρωβουλευτής, πρόεδρος της Δράσης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πειραιάς - Μήλος - Ηράκλειο: 191 ναυτικά μίλια σε Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος
Πειραιάς - Μήλος - Ηράκλειο: 191 ναυτικά μίλια σε Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος

Ένα νέος προορισμός, η Μήλος, έχει προστεθεί στο παραδοσιακό δρομολόγιο Πειραιάς - Ηράκλειο φέρνοντας το νησί ακόμα πιο κοντά και αναβαθμίζοντάς το σε ακτοπλοϊκό κόμβο των Κυκλάδων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.