Ταξιδια

Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει! Να η απόδειξη!

Δείτε τη Βουρβουρού από ψηλά και θα καταλάβετε τι εννοούμε

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
365287-755283.jpg

«Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει»! Όλοι οι Θεσσαλονικείς την ίδια καραμέλα. Κι έχουν δίκιο. Οι αεροφωτογραφίες από τη Βουρβουρού, έναν οικισμό 140 κατοίκων στη Σιθωνία, είναι μόνο μερικές αποδείξεις της συγκεκριμένης φράσης.

Η Βουρβουρού είναι παραθαλάσσιο χωριό και παραθεριστικός οικισμός της επαρχίας Σιθωνίας. Αποτελεί οικισμό του Δημοτικού διαμερίσματος Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο δήμο του νομού Χαλκιδικής. Η περιοχή ήταν παλαιότερα ιδιοκτησία των κατοίκων του γειτονικού χωριού, Άγιος Νικόλαος. Παράγει λάδι, μέλι, τσίπουρο, κρασί και ψάρια. Η οικονομία βασίζεται στις τουριστικές επιχειρήσεις. Οι παραλίες της (Βουρβουρού, Λιβάρι, Ξιφάρα, Καρύδι, Μπάρα, Φάβα) και οι φυσικές ομορφιές της προσελκύουν κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες.

Απέναντι από τη Βουρβουρού και σε μικρή απόσταση από την ακτή βρίσκεται ένα σύμπλεγμα νησιών, εννέα τον αριθμό, με σημαντικότερο το Διάπορο. Το Διάπορο είναι αρκετά μεγάλο νησί, με τεράστιο φυσικό κόλπο μήκους 700 μέτρων και πλέον, τον Κρυφτό, ο οποίος χρησιμεύει ως τόπος ελλιμενισμού για τα καράβια , όταν η θάλασσα γίνεται τρικυμιώδης. Ο κόλπος καταλήγει σε αβαθή νερά, που παραμένουν πάντα θερμά και είναι κατάλληλα για χειμερινούς κολυμβητές. Το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού καλύπτεται από πευκοδάσος.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει τον οικισμό του διδακτικού προσωπικού του Α.Π.Θ. ο οποίος αποτελεί υπόδειγμα πρότυπου οικισμού σε πανελλήνια κλίμακα[1]καθώς επικρατεί απόλυτος σεβασμός προς το περιβάλλον.

Επίσης, από την κορυφή του όρους Ίταμος μπορεί να δει ολόκληρη τη Χαλκιδική και το Αιγαίο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μνημείο των Αεροπόρων.

Στον οικισμό βρίσκονται πολλά ξωκλήσια, όπως της Παναγίας της Βουρβουρούς, που εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, του Προφήτη Ηλία και του Θεωνά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ