Ταξιδια

Στην Κεφαλονιά η Κυριακή των Βαΐων εορτάζεται με φύλλα φοίνικα

Όλες οι εκκλησίες στολίζονται με κλαδιά ταταλιάς

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348543-723404.jpg
http://e-kefalonia.net

Όπως σε όλο το Ιόνιο έτσι και στην Κεφαλονιά, η περίοδος του Πάσχα είναι από τις μαγευτικές εποχές του χρόνου, λόγω της κατανυκτικής ατμόσφαιρας που δημιουργείται στους ναούς αλλά και των πανέμορφων εθίμων, των οποίων οι ρίζες χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Στην Κεφαλονιά, παραμονή του Σαββάτου του Λαζάρου, τα παιδιά με την επίβλεψη των μεγαλύτερων τυλίγουν με κορδέλες το Σταυρό, τοποθετώντας στην κορυφή την εικόνα της Αναστάσεως του Λαζάρου.

Σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα στην Κεφαλονιά, την Κυριακή των Βαΐων, οι εκκλησίες στολίζονται με κλαδιά ταταλιάς (φοίνικα) - σύμβολο της νίκης επάνω στο θάνατο. Μαζί με αυτά, θα δείτε και μικρούς σταυρούς από φοίνικα, επάνω στους οποίους δένονται μικρά κλαδάκια ελιάς (σύμβολο ειρήνης) και μυρωδάτο δενδρολίβανο (σύμβολο ανάμνησης), δάφνη (σύμβολο νίκης) και φασκόμηλο (σύμβολο σωτηρίας).

Τη Μεγάλη Τρίτη, ψάλλεται σε κλίμα κατάνυξης και μυσταγωγίας, το τροπάριο της Κασσιανής, από την ανδρική χορωδία του Αργοστολίου στην εκκλησία της Σισσιώτισσας και της μητρόπολης Κεφαλονιάς. Τη Μεγάλη Πέμπτη, οι νοικοκυρές της Κεφαλονιάς ετοιμάζουμε από το μεσημέρι τα πασχαλινά αυγά και πλάθουν την παραδοσιακή Λαμπροκουλούρα. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, η πρώτη Ανάσταση γιορτάζεται με ένα επτανησιακό έθιμο του σπασίματος της στάμνας. Το βράδυ της Ανάστασης, ο ουρανός του νησιού γεμίζει βεγγαλικά γιορτάζοντας με αυτό το τρόπο την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ