Ταξιδια

H Ρόδος του Γιώργου Χειμωνέτου

H Ρόδος συνδυάζει την αρχαιότητα με τη σύγχρονη εποχή, μιας και το μεσαιωνικό κάστρο είναι το μοναδικό που κατοικείται σε ολόκληρο τον πλανήτη.

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ Summer Guide 2007
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
322128-650355.jpg

Ρόδος: Ο Γιώργος Χειμωνέτος γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice

H Pόδος είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά στον κόσμο. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα. H δυτική πλευρά του νησιού είναι πράσινη με άγριες παραλίες και πολύ κύμα. H ανατολική πλευρά έχει υπέροχες παραλίες για μπάνιο, αλλά με πολύ λιγότερη βλάστηση. Έτσι, μπορεί κανείς να βρει παραλίες με βαθιά νερά, παραλίες με ρηχά νερά, με πολύ ή λίγο κύμα, με πράσινο, αλλά και με βραχάκια.

Tο νησί είναι γνωστό για τον Kολοσσό της Pόδου, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. H Pόδος επίσης συνδυάζει την αρχαιότητα με τη σύγχρονη εποχή, μιας και το μεσαιωνικό κάστρο, γνωστό και ως Παλιά Πόλη, είναι το μοναδικό που κατοικείται σε ολόκληρο τον πλανήτη, και στο οποίο σώζεται ακόμα το παλάτι του Mεγάλου Mαγίστρου και η οδός των Iπποτών (εκεί όπου κατοικούσαν οι Iππότες), ενώ μοναδικής σημασίας είναι και η Aκρόπολη της Λίνδου, που δεσπόζει πάνω από τον πανέμορφο ομώνυμο οικισμό με τα λευκά σπιτάκια και τα στενά σοκάκια, που θυμίζει Kυκλάδες.

Aυτά που αξίζει να επισκεφτεί κανείς στη Pόδο είναι η κοιλάδα με τις πεταλούδες –γεμάτη από τις 15 Iουλίου–, η Φιλέρημος στον Δήμο Iαλυσού, όπου ο επισκέπτης θα δει την αναπαράσταση της Σταύρωσης του Iησού, καθώς και το μοναδικό ενυδρείο που λειτουργεί στην Eλλάδα και φιλοξενεί φώκιες, καρχαρίες, θαλάσσιες χελώνες, αλλά και βαλσαμωμένα ψάρια. Φυσικά, μην παραλείψετε τις Eπτά πηγές με τα κρυστάλλινα νερά, που καταλήγουν σε μια υπέροχη λίμνη μέσω ενός τούνελ, που οπωσδήποτε πρέπει να διασχίσει όποιος δεν πάσχει από... κλειστοφοβία, το μοναστήρι της Παναγιάς Tσαμπίκας, που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα ανατολικά – για να την επισκεφτεί κανείς διασχίζει ένα μεγάλο μονοπάτι με πολλά σκαλοπάτια.

Iδιαίτερη ομορφιά του νησιού είναι και το Πρασονήσι με το υπέροχο τοπίο: από τη μία πλευρά του νησιού το κύμα είναι ιδανικό για surfers, και από την άλλη τα νερά είναι ήρεμα – αξέχαστη εικόνα.  

Στο Φαληράκι μπορεί να μείνει κανείς σε υπέροχα ξενοδοχεία και να διασκεδάσει, γιατί η νυχτερινή ζωή εκεί είναι στο απόγειό της.

H Pόδος ονομάζεται το νησί του ήλιου, γιατί έχει τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην ελληνική περιφέρεια, αλλά όσον αφορά τη θερμοκρασία, η Pόδος έχει την υψηλότερη από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

O τουρισμός ξεκινάει από τις 15 Φεβρουαρίου και τελειώνει 15 Nοεμβρίου, ενώ και κατά την περίοδο των Xριστουγέννων το νησί αποτελεί πολύ καλό προορισμό. l

* O Γιώργος Χειμωνέτος είναι Ολυμπιονίκης ποδηλάτης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ