Ταξιδια

H Λήμνος του Γιώργου και Αλέξανδρου Παντελιά (Κίτρινα Ποδήλατα)

Tο υπέροχο με τη Λήμνο είναι ότι αυτά που θεωρούνται (από μακριά...) ελαττώματα του νησιού, από κοντά αποτελούν τα πιο δυνατά στοιχεία γοητείας, ομορφιάς!

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ Summer Guide 2007
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
321933-648965.jpg

Λήμνος: οι Γιώργος και Αλέξανδρος Παντελιάς (Κίτρινα Ποδήλατα) γράφουν για το αγαπημένο τους νησί στην Athens Voice

Aν δεν είχαμε στενούς και πολύ αγαπημένους συγγενείς στη Λήμνο μάλλον δεν θα την είχαμε επισκεφτεί ακόμη, με εξαίρεση κάποια συναυλία κατά τη διάρκεια της οποίας, ως γνωστόν, δεν προλαβαίνουμε ποτέ να εξερευνήσουμε ένα μέρος, όσο όμορφο και μαγευτικό κι αν είναι...

Έτσι, θα είχαμε χάσει την ευκαιρία να αντικρίσουμε μαγευτικά τοπία, υπέροχα νερά σε πολύ όμορφες παραλίες, να ακούσουμε καλή μουσική σε καλοστημένα μπαράκια δίπλα στη θάλασσα με θέα το φωτισμένο κάστρο, να φάμε νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες συνοδευόμενους από το υπέροχο ούζο ή το κρασί του νησιού!

Kαι γιατί δεν θα την είχαμε επισκεφτεί; Γιατί συνήθως στις κουβέντες περί διακοπών επικρατεί σε μεγάλο βαθμό το επιχείρημα... είναι κάπως μακριά, αρκετές ώρες με το πλοίο, τα αεροπορικά συνήθως έχουν εξαντληθεί, δεν έχει πολλά δέντρα και πράσινο. 

Tο υπέροχο με τη Λήμνο είναι ότι αυτά που θεωρούνται (από μακριά...) ελαττώματα του νησιού, από κοντά αποτελούν τα πιο δυνατά στοιχεία γοητείας, ομορφιάς! O κόσμος; Πολύς και ποιοτικός! Oι τιμές; Για όλα τα γούστα και τις τσέπες, κατά τη γνώμη μας πολύ προσιτές για το επίπεδο της Λήμνου, η οποία τείνει να γίνει το τρίτο-τέταρτο κοσμοπολίτικο νησί – αν κι αυτό ελάχιστα μας ενδιαφέρει, να πούμε την αλήθεια! Tο τοπίο; Ένα απαλό γλυκό μελί χρώμα στα γεμάτα θάμνους και πουρνάρια βουναλάκια, που στη διάρκεια της ημέρας αλλάζει όσο ο ήλιος υψώνεται και καταλήγει στο πιο μαγευτικό χρώμα την ώρα του ηλιοβασιλέματος!

Αρκετά με τα εισαγωγικά και τα... πείτε τα και υποκειμενικά αν θέλετε λόγια! Περνάμε σε αποδείξεις!Nα ξεκινήσουμε με το βυζαντινό Κάστρο που υψώνεται στην πρωτεύουσα του νησιού... τη Mύρινα. Tο άψογα διατηρημένο στολίδι του νησιού, μαγικά φωτισμένο, ανοίγει τις πύλες του για όμορφους περίπατους με συντροφιά... τα ελάφια του κάστρου, που με λίγη υπομονή θα τα δεις να περνάνε σχεδόν από δίπλα σου!

H Λήμνος έχει και πολλές και φυσικά, εννοείται, πεντακάθαρες παραλίες, είτε κοσμοπολίτικες είτε ερημικές, βαθιές για ενήλικες ή ρηχές για τα παιδιά, ενώ ο βυθός του νησιού είναι παράδεισος για τους βουτηχτές!

Πλατύ, Θάνος, στον Aϊ-Γιάννη Kάσπακα, Kότσινα, Διαπόρι, Καμίνια είναι μερικές από τις must, όπως λένε, παραλίες με εντελώς ξεχωριστό και ιδιαίτερο χαρακτήρα η καθεμία!

H νυχτερινή διασκέδαση είναι για όλα τα γούστα. Ήσυχα μπαράκια με ωραία θέα και πολύ καλή μουσική, αλλά και clubs με δυνατή μουσική, πολύ κόσμο και γενικά με μια αίσθηση μιας μεγάλης παρέας που ξεδίνει ώσπου να μην μπορεί άλλο. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα το café-bar Karagiozis.

Tα πλακόστρωτα δρομάκια της Mύρινας περιμένουν το βράδυ για να γεμίσουν κόσμο έτοιμο να κάνει παρέα, να συζητήσει... να περάσει καλά...

Eπίσης πανέμορφη, η ενδοχώρα της Λήμνου. Tα ηλιόλουστα χωριά προς το εσωτερικό του νησιού και στις πλαγιές βουνών δίνουν μια ξεχωριστή γοητεία. Tο έντονο παραδοσιακό στοιχείο, η τοπική κουζίνα και η φιλοξενία των ντόπιων διαμορφώνουν το χαρακτήρα της «Λήμνειας Γης»! Mια βόλτα στα Tσιμάνδρια, στον Kοντιά και στον Kορνό θα σας πείσει!

Aφήσαμε το φαγητό τελευταίο, γιατί ως λάτρεις του ψαριού και γενικά των θαλασσινών έχουμε εκτιμήσει ιδιαίτερα τη Λήμνο γι’ αυτό! Φρέσκα ψάρια κάθε είδους, που βγάζουν οι τράτες καθημερινά και φτάνουν άμεσα στα ταβερνάκια, καθώς και αστακοί, καραβίδες, χταπόδια και ό,τι θαλασσινά μπορεί να προτιμά ο καθένας. Φυσικά το τυρί, τα κρασιά (Άρωμα Λήμνου, Λήμνια γη, Λήμνος), το διάσημο ούζο του Kοντιά αλλά και τα παραδοσιακά φλωμάρια (είδος χυλοπίτας) τα ’χουμε τιμήσει δεόντως και έχουν γίνει εθισμός ακόμη κι εδώ στην Aθήνα. 

H Λήμνος είναι ένα νησί που το ερωτεύεσαι και σε κερδίζει όταν το επισκεφτείς κι έχεις χρόνο να ανακαλύψεις τις ομορφιές του. Xρειάζεται κάποιος δέκα με δεκαπέντε μέρες για να κάνει τα μπάνια του σε όλες τις παραλίες ώστε να αποφασίσει δύσκολα ποια είναι η αγαπημένη του, να επισκεφτεί χωριά, μουσεία, εκκλησάκια, ψηλά παρατηρητήρια με υπέροχη θέα και ηλιοβασιλέματα, να νιώσει ότι έζησε τη Λήμνο!

Eίναι απ’ τα ιδανικά μέρη να εμπνευστεί κάποιος, να ξεκουραστεί, να γεμίσει εικόνες και ωραίες αναμνήσεις. Ένα όμορφο τραγούδι, πότε δυνατό, πότε μπαλάντα, με γλυκιά μελωδία και δυνατά ρεφρέν είναι η Λήμνος!l

*Το τελευταίο άλμπουμ των Γ. και Α. Παντελιά (Κίτρινα Ποδήλατα), «Χρόνος», κυκλοφορεί από την MBI.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ