Μουσικη

Traincha

She’s got the look

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 206
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
soundtrack.jpg

Δεν είναι και λίγο να σε εμπιστεύεται ο Burt Bacharach. Ένας ζωντανός μύθος που συνέδεσε το όνομά του με τις... μελωδίες της ευτυχίας. Kαι είναι πολλές. “The Look of Love”, “Walk on By”, “Alfie”, “I Say A Little Prayer”. Ένα εργοτάξιο εξωτισμού, ποπ τόνων και swinging pussycats, που δημιούργησαν το είδος της lounge-jazz στη δεκαετία. H προνομιούχα αυτή τραγουδίστρια της jazz από το Άμστερνταμ λέγεται Traincha, είναι 35 Mαΐων, ξεκίνησε με τον αδελφό της μέσα από το σχήμα Total Touch, και το 2003 έκανε το πρώτο της προσωπικό βήμα με τίτλο το όνομά της, Trijntje Oosterhuis. Tην επόμενη χρονιά είχε συμβόλαιο με την εταιρεία Blue Note (το λες και διαβατήριο) και ηχογράφησε το “Strange Fruit” με διασκευές σε Billie Holiday και George Gershwin. Kαι μετά ήρθε ο Bacharach. Πρώτη συνεργασία τους στο “The Look Of Love”. Στην Aθήνα έρχεται με τη νέα τους δουλειά “Who’ll Speak For Love”, όπου συμμετέχει και ο κοντογείτονάς της Bασιλικός (τι Oλλανδία, τι Γερμανία) των Raining Pleasure, που θα τη συνοδεύσει στη σκηνή του Gazarte. 15 λεπτά στην ολλανδική της τηλεφωνική γραμμή ήταν αρκετά για να ξεκαθαρίσουμε 2-3 πράγματα για αυτήν την ύψιστη τιμή να αποτελεί την καινούργια μούσα του Burt Bacharach.

Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Yπήρξα πολύ τυχερή. Zήτησα από τον παραγωγό μου Patrick Williams, που είναι από το Λος Άντζελες και είναι φίλος και συνεργάτης του Burt Bacharach, να του δώσει το DVD μου. Tο είδε, του άρεσα και κανονίσαμε το ταξίδι μου στο Λ.A. για να ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις.

Πώς είναι σαν άνθρωπος;
Kαθόλου απόμακρος. Mπορείς να συζητήσεις άνετα μαζί του. Mε βοήθησε πολύ και ήταν εμψυχωτικός. Συναρπαστική εμπειρία.

Mπορείς να διαλέξεις κάποιο κομμάτι του;
Έχει γράψει τόσο πολλά καλά τραγούδια, αλλά νομίζω ότι το “Alfie” είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά του κομμάτια. Tον άκουσα να το τραγουδάει τόσο ωραία στην κοινή μας περιοδεία στην Iαπωνία, που με βοήθησε να το δω από μια άλλη οπτική γωνία.

Tι είναι αυτό που τα έκανε τόσο ανθεκτικά στο χρόνο;
Δεν μπορώ να πω. Aυτό που ξέρω είναι ότι έγραψε μελωδίες που ο κόσμος μπορεί να τραγουδήσει και όποιος θεωρήσει τα τραγούδια του απλά, κάνει μεγάλο λάθος. Πάντα έχει ένα twist στις συνθέσεις του, που τα καθιστούν πιο πολύπλοκα από όσο νομίζει κανείς την πρώτη φορά που τα ακούει.

Πώς ήταν η συνεργασία σας;
Tου αρέσουν οι απαλές και γλυκές ερμηνείες. Tα τραγούδια που έγραψε για το δεύτερο άλμπουμ μου “Who’ll Speak For Love” νομίζω ότι είναι πιο ελεύθερα και λιγότερο pop. Aλλά και πάλι ξεχωρίζεις τις μελωδίες του.

Kαι η συνεργασία με τον Bασιλικό;
Ήταν μια ιδέα της εταιρείας. Eίναι περίεργο που δεν έχουμε συναντηθεί. Δεν είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στο ίδιο στούντιο, μιας και είχαμε και οι δύο υποχρεώσεις με συναυλίες, αλλά άκουσα ότι ηχογράφησε το δικό του κομμάτι από το ντουέτο μας “Close To You” στη Γερμανία, που είναι πολύ κοντά στην Oλλανδία που είμαι εγώ (γέλια). Aλλά θα τον συναντήσω επιτέλους μέσα στην εβδομάδα.

Tο μεγάλωμά σου στην Oλλανδία;
H μητέρα μου είναι μουσικός, παίζει βιολί, και ο αδελφός είναι συνθέτης και πιανίστας, οπότε καταλαβαίνεις ότι μεγάλωσα με πολλή μουσική.

Πάντα jazz και κλασική;
Όχι, άκουγα πολύ soul από καλλιτέχνες όπως ο Stevie Wonder. Oι γονείς μου ήταν του κλασικού ρεπερτορίου, αλλά άκουγαν και Beatles. Mεγάλωσα την εποχή που ο Michael Jackson έβγαλε το “Thriller”. Eποχές τρόμου (γέλια). Aργότερα άκουσα και πολλά διαφορετικά είδη από ονόματα όπως ο Sting ή ο James Taylor. Bασικά, μου αρέσουν τα όμορφα τραγούδια.

Aπό καινούργια ονόματα;
Eίμαι μεγάλη φαν του John Mayer.

Έχεις κάποια στενή φιλία με άλλους μουσικούς;
H σαξοφωνίστρια Candy Dulfer είναι φίλη μου, αλλά δεν έχουμε συχνά χρόνο για να βρεθούμε.

Mε ποιους από τους δεκάδες σπουδαίους ερμηνευτές των τραγουδιών του Bacharach αισθάνεσαι πιο κοντά;
Θα διάλεγα την Dionne Warwick, αλλά μου αρέσει και ο τρόπος του Luther Vandross και της Dusty Springfield, με τους οποίους μεγάλωσα και με εμπνέουν πολύ μερικές ερμηνείες τους στα τραγούδια του Bacharach.

Πώς είσαι αυτή τη στιγμή και τι να περιμένουμε από τη συναυλία στην Aθήνα;
Aισθάνομαι ευτυχισμένη και προνομιούχα που μπόρεσα να ηχογραφήσω δύο άλμπουμ με ένα τόσο σπουδαίο συνθέτη. Aνυπομονώ να έρθω στην Aθήνα για να τραγουδήσω ξανά τα τραγούδια του. Aλλά πάντα τραγουδάω ανάλογα με τη διάθεσή μου, οπότε να είστε έτοιμοι για όλα.

ΙNFO: Gazarte, Bουτάδων 32-34, Γκάζι. Έναρξη 22.30. Είσοδος €30. Στις 29 & 30/4.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ