Ταξιδια

Θα σε δω στην Αίγινα

Αίγινα είναι… Η μούσα των δημιουργών.

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 400
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αίγινα, Φωτό: Δημήτρης Βλάικος
Αίγινα, Φωτό: Δημήτρης Βλάικος

Η A.V. έψαξε και βρήκε όλα τα σημεία της Αίγινας που θα κάνουν πιο ευχάριστη τη διαμονή σου.

Αίγινα είναι…

- Η μούσα των δημιουργών.

- Ο αγαπημένος τόπος του Νίκου Καζαντζάκη, εδώ έγραψε την «Οδύσσεια». Το 1936 αγόρασε από κοινού με το φίλο του ζωγράφο Τάκη Καλμούχο ένα χωράφι δίπλα από τη θάλασσα στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού, στο φάρο. Ο πρώτος όροφος, όπου βρισκόταν το προσωπικό ερημητήριο του συγγραφέα, προσεγγιζόταν μόνο με καταπακτή και ανεμόσκαλα.

- Tο γλυκό, απαλό, διάφανο φως που μάγεψε τους ζωγράφους Μόραλη, Στεφάνου, Ειρήνη Βουρλούμη-Εμερζά, Παύλο Σάμιο…

-Το σπίτι-ατελιέ στο βουνό του γλύπτη Βαρώτσου. / Το μουσείο του Χρήστου Καπράλου (κοντά στο σπίτι του Καζαντζάκη), στην περιοχή Πλακάκια. Εδώ στεγάζονταν το πρώην εργαστήριο του γνωστού γλύπτη με σήμα κατατεθέν της τέχνης του τα έργα από τοπικό πωρόλιθο.

- Το νησί των ποιητών Κώστα Βάρναλη, Άγγελου Σικελιανoύ, Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ.

- Το Καφενείο της Αναστασίας Γαλάρη, το οποίο λειτουργεί εδώ και περισσότερα από 80 χρόνια. Μεταξύ των άλλων θαμώνων εδώ συνήθιζε να πίνει τον καφέ του ο Ελύτης.

- Η ξεχωριστή παραλία στον Tουρλό με τα πράσινα νερά και τον αμμώδη βυθό.

- Ο ναός της Αφαίας, ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους και όμορφους κλασικούς ναούς της Ελλάδας και ένα από τα τρία κομμάτια του ισοσκελούς τρίγωνου που σχηματίζουν η Ακρόπολη και ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

- Η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.

- To φιστίκι.

- Το νεοσύστατο φεστιβάλ φιστικιού Aegina Fistiki Fest, φέτος 20-23 Σεπτεμβρίου.

- Τα γραφικά, 100% αιγινήτικα καφέ Aκταίων και Kαφενείο, στα οποία συχνάζουν οι ντόπιοι. Όποιος πιάνει εδώ «στασίδι» όλο και κάποια παλιά, τοπική ιστορία βάζει στις αποσκευές του.

- Τα γλυκά που μένουν αξέχαστα στο all time classic Aιάκειον, στην παραλία-πασαρέλα.

- Το νησί της διπλανής πόρτας με την ψυχολογία πόλης και τα προνόμια εξοχής.

- Η ασταμάτητη δημιουργία νέων πολιτιστικών θεσμών και εκδηλώσεων.

- Ο κόσμος που συρρέει στην ιερά μονή της Αγίας Τριάδας για προσκύνημα του Άγιου Νεκτάριου του θαυματουργού (εδώ βρίσκονται τα λείψανά του).

- Οι στολισμένες άμαξες με τα άλογα, παραταγμένες στη σειρά απέναντι από το αρχοντικό του Βογιατζή. Αυτόματο memorabilia η Αλίκη Βουγιουκλάκη στο «Διακοπές στην Αίγινα».

-Η Δημοτική Ψαραγορά με την 70χρονη ιστορία και τα πιο αυθεντικά μεζοδοπωλεία του νησιού στα σπλάχνα της. Ανοιχτή από τις 6 το πρωί, λειτουργεί σαν ιχθυόσκαλα. Οι γνώστες αγοράζουν φρέσκο ψάρι και ζητούν να τους το ψήσουν επιτόπου στα διπλανά μεζεδοπωλεία.

- Το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων, με έδρα το όμορφο, ορεινό χωριό Ανιτσαίο.

- Το ψαροχώρι της Πέρδικας.


Πού να κολυμπήσεις 

Το νησί διαθέτει αρκετές παραλίες, ήσυχες ή κοσμικές, για όλα τα γούστα. Ακριβώς κάτω από την Κολόνα και την τοποθεσία Πλακάκια οι παραλίες που θα συναντήσεις είναι αρκετά καλές για µια βουτιά. Ένα βήµα από τη Χώρα, στο δρόµο προς Πέρδικα, θα βρεις τον Άγ. Βασίλη και τη Βροχεία, και παρακάτω τον πρώτο και τον δεύτερο Μαραθώνα (αμφότερες οργανωµένες). Στην Πέρδικα, η καλύτερη παραλία είναι το Κλειδί. Οι οικισµοί του νησιού Αγ. Μαρίνα και Σουβάλα έχουν κι αυτοί τις οργανωµένες παραλίες τους. Πιο απόµερες η Bαγία και η παραλία στον Tούρλο –αµµώδης, με πράσινα νερά–, ενώ από τις πιο όµορφες θεωρούνται οι Πόρτες στο οµώνυµο ψαροχώρι. Όσο για τις… star του νησιού, τον τίτλο κρατάνε πάντα οι Αιγινήτισσα (κόσµος, χορός, µουσική) και Kamares Paradise (µε beach bar, volley, ξαπλώστρες κ.λπ.).

Πού να μείνεις

Στη Χώρα Ενοικιαζόµενα –πλήρως εξοπλισµένα– διαµερίσµατα είναι οι Fistikies (23783, www.fistikiers.gr). Πολύ όμορφος κήπος με λουλούδια και φιστικιές, αλλά και πισίνα µε υδροµασάζ. Στην περιοχή Πλακάκια θα βρείτε το ξενοδοχείο Danae (22424, www.danaehotel.gr), με 54 δωμάτια και θέα τη θάλασσα. «Τα ξενοδοχεία στην Αίγινα είναι κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις. Μικρά, απλά και αξιοπρεπή» μας λέει ο Νίκος Χαλδαίος, µάνατζερ του ξενοδοχείου.

Στο κέντρο της Αγίας Μαρίνας Το ξενοδοχείο Κατερίνα (32075, www.katerinahotel.gr) διαθέτει 34 δωμάτια και βρίσκεται μόλις 300 μ. από τη θάλασσα, ενώ διαθέτει πισίνα και snack bar.

Στην Πέρδικα Οι Perdika Suites (61101), 100 μέτρα από το λιμάνι, με επιπλωμένα πολυτελή διαμερίσματα 45-60 τ.μ., που μπορούν να φιλοξενήσουν από δύο έως πέντε άτομα.

Στη Σουβάλα Τα συνολικά 25 δωµάτια του Hotel Xanthippi (52201, www.xanthippihotel.gr) διαθέτουν µεγάλη αυλή για τα παιδιά (μικρά και μεγάλα), πλήρως εξοπλισµένη κουζίνα και θέα από το µπαλκόνι.

Στον Μαραθώνα Ενοικιαζόµενα δωµάτια Ostria (27677). Ένα βήμα από τη θάλασσα, περιποιηµένα και φιλόξενα.

Πού να φας 

Στην πόλη Ο Μπάµπης (Ακτή Τότη Χατζή 7, 23594) –επαγγελµατική, ελληνική κουζίνα– στην παραλία της Παναγίτσας, µε τους φοίνικες να φωτίζονται και τα τραπεζάκια να βρίσκονται πάνω στο κύµα, ανοιχτός από τις 9 το πρωί. Σπεσιαλιτέ το χταπόδι «πουγκί» στη λαδόκολλα, κοτόπουλο µε αιγινίτικο φιστίκι, κόκορας παστιτσάδα. Μπορείς να συνεννοηθείς μαζί του και για υπηρεσίες catering.

Μπακαλόγατος (Π. Ηριώτη & Νεοπτολέμου, 22975 00501). Τσιπουράδικο-μεζεδοπωλείο, διακοσμημένο σαν παλιό μπακάλικο, με νόστιμο σπιτικό φαγητό, χαμογελαστούς «παραδοσιακούς» ανθρώπους, καλές τιμές και τσίπουρο άλλο πράγμα.

Σχολείο (Φανερωμένης, απέναντι από το γήπεδο μπάσκετ, 698 4211728). Πιτσαρία που έφερε… ιταλιάνικο άρωμα στο νησί. Ο Τόλης και η Δήμητρα θα σας καλωσορίσουν στη δροσερή αυλή, και θα σας προτείνουν χειροποίητες πίτσες και πεντανόστιμες μακαρονάδες που θα απολαύσετε κάτω από την τεράστια λεύκα. Με πολύ καλές τιμές.

Ελιά (Κουµουνδούρου 4, 22975 00205), στα γραφικά σοκάκια της πόλης µε αγάπη στην jazz, blues, soul και γενικώς στη χαλαρωτική µουσική. Ανοιχτά από το πρωί για καφέ, στη δροσερή, κουκλίστικη λουλουδιαστή αυλή του.

Αυλή (Π. Ηρειώτη 17, 26438), bar-restaurant από τα πιο γνωστά την τελευταία εικοσαετία, µε πολλές γευστικές επιλογές και δικό του µοναδικό λικέρ φιστίκι. Ανακαινίστηκε πρόσφατα και εντυπωσιάζει με τις λευκές της αποχρώσεις.

Στέκι (Π. Ηρειώτη 49, 23910), παραδοσιακό µεζεδοπωλείο για ούζα και µεζέδες στα κάρβουνα.

Τσίας (23529), με ανανεωμένη νοστιμότατη κουζίνα στην παραλία.

Στην Πέρδικα Στον Nonta (61233), ο οποίος είναι εξπέρ στις παραδοσιακές γεύσεις και στο ολόφρεσκο ψάρι. Λειτουργεί από το 1936 και το μπαλκόνι του «κοιτάει» τη θάλασσα. Στον Μίλτο για φρέσκο ψάρι.

Στον Μαραθώνα To Όστρια (26738), φέτος κλείνει 20 χρόνια γευστικής ιστορίας. Με τραπεζάκια στο κύµα, σπιτικά µαγειρευτά, φρέσκα ψάρια, χωριάτικες πίτες, πεντανόστιµη φάβα και σαλάτες µε λαχανικά από τον κήπο των ιδιοκτητών. Σερβίρει και πλούσιο πρωινό.

Στους Αγίους Ασωµάτους O Βατζούλιας (22711), σπεσιαλιτέ τα µαγειρευτά µε εµπειρία 55 ετών.

Στον Άγιο Νεκτάριο Το Μεσογειακόν (53908), ποιοτική ελληνική κουζίνα.

Στην πλ.Κυψέλης Ο Κάππος Έτσι (27219), ο Δημήτρης και η μαμά του μαγειρεύουν εξαιρετικά. Δοκίμασε την πίτα Κάππος και... το κέικ με καρύδα.

Στην Καβουρόπετρα Η Καβουρόπετρα (23001), µε ψάρι, πίτες, µαγειρευτά.

Στο Ανιτσαίο Το Στέκι του Κυνηγού (31210), στα ορεινά, για σταυλίσια µπριζόλα µε χοντρά µακαρόνια.

Στη Βαγία Ο Βάκχος (71084), η καλύτερη πρόταση για µαγειρευτά.

Πού να διασκεδάσεις 

Για γλυκό το all time classic Αιάκειον (22249), και λίγο πιο κάτω το παραδοσιακό καφενείο του Μοίρα (22362).

Αν προτιµάς café beach club θα πας στο Inn On The Beach (25116) µε τη µεγάλη ξύλινη βεράντα, που σερβίρει ωραιότατα κοκτέιλ και το πρωί γενναιόδωρες µερίδες καφέ. Στο λιµάνι, το bar Ρέµβη (Λ. ∆ηµοκρατίας 51, 28605) παίζει rock, soul, jazz, latin.

Point Club, νέο στέκι στο κέντρο της Αίγινας µε ατελείωτο κέφι µέχρι το πρωί, djs και live βραδιές.

Το cocktail-bar Bαρτάν (Π. Ηρειώτη 16, 694 6701331), µε νεανικό κοινό για house, electro και rock.

Για jazz, funk και soul µουσικές τα Περδικιώτικα (Aφαίας 38, 28622), bar-restaurant µε στιλ, χαρακτήρα και όµορφο κήπο. Στην Ακτή Τότη Χατζή 10 το club Ελληνικόν Seaside (693 6111213).

Το café-bar Νήσος στο λιµάνι.

Στην Aeginitissa Beach & Coctail Bar, στην οµώνυµη παραλία µε τους ευκάλυπτους. Από τα καλύτερα κοκτέιλ του νησιού από φρέσκα φρούτα, µοχίτο, burgers και µαγειρευτά. Φέτος στο πρόγραµµα και αρκετά live. Βρες τη σελίδα της στο Facebook.

Στην πλαζ της Αγίας Μαρίνας, Barracuda Beach Bar από το πρωί για καφεδάκι µέχρι αργά το βράδυ για κοκτέιλ.

Πού να ψωνίσεις 

Στο Think Pink (Σπύρου Ρόδη 36, 22970 29085), πέντε λεπτά από το λιμάνι, θα βρείτε την ολοκληρωμένη συλλογή της Pink Woman και τα ομορφότερα κομμάτια της Happenink σε πολύ προσιτές τιμές.

Στην Ηλιαχτίνα (Π. Ηρειώτη 34, 24255), όπου µπορείς να βρεις κάθε εβδοµάδα την ATHENS VOICE, η Τίνα Κοτσώνη και ο Ευθύµης Στεργιούλας δίνουν δηµιουργικές εκδοχές στο σφυρήλατο χειροποίητο κόσµηµα. Η δουλειά τους διατίθεται σε επώνυµα καταστήµατα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως επισηµαίνει ο ιδιοκτήτης Ευθύµης Στεργιούλας, «η Ηλιαχτίνα είναι ένας χώρος που έγινε εντελώς ξαφνικά, απροσδόκητα, µε ρίσκο, και ήταν καταδικασµένος να πετύχει. Έχουµε την πολιτική πως το χειροποίητο κόσµηµα πρέπει να είναι προσιτό. Υπάρχει εργαστήριο, το οποίο τροφοδοτεί το κατάστηµα µε δικά µας κοσµήµατα. Το εργαστήριο εξάγει, δηµιουργεί και δεν φοβάται κρίσεις».

Στη Δαχτυλήθρα fashion gallery (Ακτή Τότη Χατζή 9, 25167), η οποία προωθεί σύγχρονους Έλληνες σχεδιαστές ρούχων και αξεσουάρ και υποστηρίζει δημιουργικές προσπάθειες με εκθέσεις φωτογραφίας και μόδας και τέσσερις φορές το χρόνο pop-up shops σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, performances και ζωντανές βιτρίνες πλαισιώνουν κάθε χρόνο τη δημιουργική πλευρά της ιδιοκτήτριας του χώρου Ρένας Γιουβανάκογλου.

Για φέτος το καλοκαίρι η Δαχτυλήθρα fashion gallery, με την ευκαιρία των πέντε χρόνων λειτουργίας της, προτείνει μια πλήρη συλλογή από ανδρική μόδα, ενώ από 15/7 έως και τα τέλη Αυγούστου θα έχει προσφορές έως και 60% σε όλα της τα είδη. Κάθε Σάββατο εκπλήξεις, που θα ανακοινώνονται μέσω facebook, θα περιμένουν τους επισκέπτες και τους παραθεριστές του νησιού. Θα τη βρείτε λίγο έξω από την πόλη κοντά στη θάλασσα, με σήμα κατατεθέν τη δαχτυλήθρα και το παγκάκι από παλέτες του Κώστα Ιωάννου.


Φωτό: Δημήτρης Βλάικος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ