Ταξιδια

Λήμνος

Λήμνος, επιστροφή σε έναν παλιό έρωτα. Του Γιώργου Κύρτσου*

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15439-42058.jpg

Τις ομορφιές της Λήμνου τις γνώρισα πριν 20 χρόνια, όταν το ακριτικό νησί του βορείου Αιγαίου ήταν ο αγαπημένος προορισμός για τις οικογενειακές διακοπές. Το απέραντο γαλάζιο, οι ατελείωτες παραλίες με ψιλή άμμο και αβαθή φιλόξενα νερά, το άφθονο ψάρι και η γενικότερη ποιότητα του φαγητού, το φιλικό περιβάλλον αποτελούσαν τον τέλειο συνδυασμό για την οργάνωση των οικογενειακών διακοπών. Ικανοποιημένοι γονείς, χαρούμενα παιδιά, φιλικές παρέες με καλή διάθεση ήταν η ανάμνηση των συχνών καλοκαιρινών επισκέψεων στη Λήμνο στα τέλη της δεκαετίας ’80 - αρχές της δεκαετίας ’90.

Τα δύο τελευταία χρόνια επιχείρησα τη μεγάλη επιστροφή με εμένα και τους φίλους μου πιο «ώριμους» και τα παιδιά να έχουν μεγαλώσει και να έχουν αυτονομηθεί πλήρως. 20 χρόνια μετά, η Λήμνος μάς αντάμειψε ξανά με τις ατελείωτες αμμουδιές της που έχουν αναπτυχθεί χωρίς να έχουν καταστραφεί, με το άφθονο φρέσκο ψάρι, την ποιότητα του φαγητού της και τους αξιοπρεπείς κατοίκους της, που είναι φιλικοί χωρίς να έχουν υιοθετήσει τις συμπεριφορές που συνδέονται με την εμπορικότητα του μαζικού τουρισμού.

Ξαναβρήκα τα ελάφια στο κάστρο της Μύρινας, από την ωραία θάλασσα στο Πλατύ, το Θάνος, το Ζεματά, επισκέφθηκα τις εντυπωσιακές αρχαιότητες του νησιού, αξιοποίησα τις ευκαιρίες για θαλάσσιες εκδρομές που προσφέρει η Λήμνος.

Η τουριστική Λήμνος είναι για άλλους μεγάλο πάθος και για άλλους σταθερή αξία. Προσφέρει τις τέλειες λύσεις γι’ αυτούς που θέλουν να οργανώσουν οικογενειακές διακοπές μεγάλης διάρκειας, για τα νεαρά ζευγάρια που δίνουν έμφαση στην ποιότητα του περιβάλλοντος και θέλουν να ξεφύγουν από τη «βιομηχανική» κοσμικότητα, αλλά και στους μεγαλύτερους που θέλουν να ξεφύγουν από την πίεση της δουλειάς και να ανανεώσουν την επαφή τους με τη φύση σε περίπου ιδανικές συνθήκες. Δυνατό σημείο του νησιού η συχνή αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα, που σε συνδυασμό με τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα σου προσφέρει τη δυνατότητα να αποφύγεις ένα αρκετά δύσκολο ταξίδι με το πλοίο, οι λογικές τιμές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ποιοτικό  φαγητό, και η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα καλά οργανωμένο, πειθαρχημένο περιβάλλον εξαιτίας της ισχυρής παρουσίας της δημόσιας διοίκησης και των ενόπλων δυνάμεων σε μία ακριτική περιοχή του βορείου Αιγαίου.

Αδύνατο σημείο του νησιού η περιορισμένη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και η εξαφάνιση των λεγόμενων Ελβετικών, της πιο προωθημένης τουριστικής μονάδας που έπεσε και αυτή θύμα του νεοελληνικού κομπιναδορισμού. Ακόμη και στη Λήμνο δεν μπορείς να ξεφύγεις από άλλα χαρακτηριστικά της νεοελληνικού τύπου τουριστικής ανάπτυξης, όπως είναι η προκλητική ηχορύπανση στην περιοχή του Ρωμέικου Γιαλού της Μύρινας.

Η αίσθηση της ιστορίας, αρχαίας και νεότερης, ο αστισμός που συνδέεται με τους Αιγυπτιώτες που διέπρεψαν στην Ελλάδα και διεθνώς και έχουν ισχυρή παρουσία στο νησί, η νοικοκυροσύνη που συνδέεται με την παραγωγική απασχόληση στον αγροτικό τομέα, την κτηνοτροφία, τη μεταποίηση, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του νησιού που ανεβάζουν την αξία του στην αντίληψη πολλών επισκεπτών του. Με ατελείωτες φιλόξενες παραλίες, με μεγάλη έκταση, με ένα μοναδικό θαλάσσιο περιβάλλον, η Λήμνος η «ανεμόεσσα» σας περιμένει. Εγώ επιχείρησα τη μεγάλη επιστροφή σε έναν παλιό έρωτα και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος.

 * Ο Γιώργος Κύρτσος είναι εκδότης των εφημερίδων «City Press» και «Free Sunday»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ