- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Νορβηγία «παγώνει» τη χορήγηση για τον Αμαζόνιο
Τιμωρεί τη Βραζιλία ή καταδικάζει τον πνεύμονα του πλανήτη;
Καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία: Η Νορβηγία παγώνει την καταβολή ποσού έως και 35 εκατομμυρίων ευρώ.
Η κυβέρνηση της Νορβηγίας, της χώρας που δωρίζει το υψηλότερο ποσό για την προστασία του δάσους του Αμαζονίου, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι ανέστειλε τη χορήγηση 30 εκατομμυρίων ευρώ στη Βραζιλία, κατηγορώντας τις βραζιλιάνικες αρχές ότι «δεν επιθυμούν πλέον να σταματήσουν την αποψίλωση του τροπικού δάσους», το 60% του οποίου βρίσκεται στη βραζιλιάνικη επικράτεια.
Η πλούσια σκανδιναβική χώρα προσάπτει στη Βραζιλία ότι «αθέτησε τη συμφωνία» που είχε συνάψει με τους δωρητές του Ταμείου για την Προστασία του Δάσους του Αμαζονίου, στο οποίο το Όσλο έχει προσφέρει 8,3 δισεκατομμύρια κορόνες (828 εκατομμύρια ευρώ) από τη δημιουργία του το 2008.
«Η Βραζιλία έσπασε τη συμφωνία με τη Νορβηγία και με τη Γερμανία αφού η χώρα αυτή έθεσε σε διαθεσιμότητα το διοικητικό συμβούλιο και την τεχνική επιτροπή του Ταμείου για τον Αμαζόνιο», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλίματος της Νορβηγίας, ο Ούλα Έλβεστουν, στην εφημερίδα Dagens Næringsliv (DN).
«Δεν μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Νορβηγίας και της Γερμανίας», πρόσθεσε.
Οι ετήσιες εκταμιεύσεις από τη Νορβηγία ήταν κυμαινόμενες, ανάλογα με τα αποτελέσματα στον αγώνα εναντίον της καταστροφής του δάσους, που υπολόγιζε η τεχνική επιτροπή.
Σύμφωνα με τους ακόμη προσωρινούς υπολογισμούς βάσει της αποψίλωσης των δασικών εκτάσεων το 2018, το Όσλο αναμενόταν να χορηγήσει στην Μπραζίλια φέτος περίπου 300 εκατομμύρια κορόνες (30 εκατ. ευρώ), πράγμα που πλέον αρνείται να κάνει.
«Αυτό που έκανε η Βραζιλία δείχνει ότι πλέον δεν θέλει να σταματήσει την καταστροφή του δάσους», υπογράμμισε ο Έλβεστουν.
Θορυβημένη από τα δεδομένα που καταδεικνύουν εντατικοποίηση της αποψίλωσης του τροπικού δάσους αφότου ανέλαβε την εξουσία ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης το Σάββατο ότι αναστέλλει μέρος των χορηγήσεών της.
Το Βερολίνο εξήγησε ότι αποφάσισε να αναστείλει τη χορήγηση 35 εκατομμυρίων ευρώ ωσότου τα δεδομένα για την καταστροφή του τροπικού δάσους να ξαναγίνουν ενθαρρυντικά, αν και διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να συνεισφέρει χρήματα στο Ταμείο για την Προστασία του Δάσους του Αμαζονίου.
Στην περίπτωση της Γερμανίας, ο Μπολσονάρου είχε αντιδράσει λέγοντας ότι η χώρα του δεν «έχει ανάγκη» τις γερμανικές χορηγήσεις.
Αντέδρασε ακόμη πιο οργισμένα στην ανακοίνωση της νορβηγικής κυβέρνησης: «Η Νορβηγία δεν είναι αυτή η χώρα που σκοτώνει φάλαινες εκεί πάνω στον Βόρειο Πόλο; Ας πάρει αυτά τα λεφτά και ας βοηθήσει την Άγγελα Μέρκελ να αναδασώσει τη Γερμανία», πέταξε σε δημοσιογράφους.
Η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία αυξήθηκε ραγδαία, κατά 67% το πρώτο επτάμηνο της χρονιάς, έδειξαν δεδομένα της υπηρεσίας διαστημικής έρευνας της χώρας (INPE). Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας αποκάλυψαν ότι η καταστροφή του τροπικού δάσους ήταν τετραπλάσιας έκτασης τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ένα δυσμενές σενάριο, η άνοδος της στάθμης μπορεί να φτάσει έως και τα 1,8 μέτρα
Αυτό που θεωρείς σκουπίδι, είναι γκουρμέ γεύμα για τις πεταλούδες
Δεύτερος πιο θερμός ο φετινός Μάρτιος στην Ευρώπη
Οι ουσίες PFAS, η ρύπανση και οι εναλλακτικές λύσεις
Νέα έρευνα προειδοποιεί ότι η κλιματική κρίση καθιστά τις ακραίες θερμοκρασίες θανατηφόρες
Το εξελικτικό «οικογενειακό δέντρο» τουςν ίσως είναι πολύ πιο περίπλοκο
Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταγραφούν νέα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας
Αυξανόμενες ανησυχίες για την άγρια ζωή - Έκκληση για πανεθνικά μέτρα
Τα έντομα με τον τόσο μικροσκοπικό εγκέφαλο διαθέτουν εκπληκτική νοημοσύνη
Το προϊόν, προς έκπληξη πολλών, δεν έχει οσμή
Τι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο της ζωής μας για να αντιμετωπίσουμε τις ενεργειακές κρίσεις
Οι διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις ήταν περιορισμένες
Η ΕΕ καθυστερεί την πλήρη απαγόρευση PFAS – Εξαιρέσεις για κρίσιμους τομείς και βιομηχανία
Η ανθρώπινη ρύπανση «δηλητηριάζει» τους καρχαρίες με ναρκωτικά και φάρμακα
Σοκαριστικά στοιχεία από την IQAir - Σωματίδια έως και 13 φορές πάνω από τα όρια του ΠΟΥ
Καταστροφές φραγμάτων, απώλειες σε χλωρίδα και πανίδα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
«Μοναδικό. Όπως και εμείς.»
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί για νέα ρεκόρ θερμοκρασίας μέσα στο 2026
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Αν και οι πόλεις σφύζουν από ενήλικα πτηνά, τα νεογέννητα παραμένουν «φαντάσματα» - Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.