Περιβαλλον

Ο Αμαζόνιος φλέγεται - Ρεκόρ πυρκαγιών φέτος

Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Spike in wildfires in Brazil's Amazon rainforest - BBC News

Αριθμός ρεκόρ πυρκαγιών καταγράφεται φέτος για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Αριθμός ρεκόρ πυρκαγιών καταγράφεται φέτος για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, του σημαντικότερου πνεύμονα του πλανήτη και καταφυγίου για τρία εκατομμύρια είδη της χλωρίδας και της πανίδας της γης.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας (INPE) η χώρα βιώνει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας 5ετίας. Οι δορυφόροι της υπηρεσίας έχουν καταγράψει μια αύξηση της τάξεως του 84% στον αριθμό των εκδηλώσεων πυρκαγιών συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2018.

Φέτος έχουν ξεσπάσει σχεδόν 73.000 πυρκαγιές, ενώ πέρυσι είχαν σημειωθεί συνολικά 40.000.  

Amazon fires: Record number burning in Brazil - BBC News - 21st August 2019

Να σημειωθεί ότι η δημοσίευση των στοιχείων πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες μετά την απόλυση του επικεφαλής της εν λόγω υπηρεσίας από τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Μια απόλυση που προέκυψε από την κόντρα κυβέρνησης και INPE για τα δεδομένα της υπηρεσίας πάνω στο πρόβλημα της αποψίλωσης του Αμαζονίου. Ο Μπολσονάρου αμφισβήτησε τα στοιχεία αυτά σε συνάντησή του με δημοσιογράφους. O Μπολσονάρο δήλωσε με αρκετή δόση ειρωνείας: «Με αποκαλούσαν Αλυσοπρίονο (Captain Chainsaw). Τώρα είμαι ο (Ρωμαίος Αυτοκράτορας) Νέρων που βάζω φωτιά στον Αμαζόνιο. Αλλά είναι η εποχή των πυρκαγιών».

21515150.jpg
Δορυφορική εικόνα Αμαζονίου / © EPA/NASA EARTH OBSERVATORY

Ο Μπολσονάρου κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2018 είχε ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των ελέγχων για να αποφευχθεί η αποψίλωση των δασών.

Στο μέτωπο των πυρκαγιών

Πότε παρεμβαίνει ο VAR;


Ο καπνός από τις πυρκαγιές έφτασε μέχρι το Σάο Πάολο, σχεδόν 3 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, προκαλώντας ακόμα και διακοπή ηλεκτροδότησης στην πόλη.

Ο κακός καιρός και οι πυρκαγιές, που καίνε επί μέρες απέραντες εκτάσεις και έχουν απλωθεί στις πολιτείες του Άκρε, της Ροντόνια, του Μάτο Γκρόσο και του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, φθάνοντας έως την τριπλή μεθόριο της Βραζιλίας, με τη Βολιβία και την Παραγουάη, ήταν οι κύριοι λόγοι για το νέφος τέφρας που απλώθηκε πάνω από το Σάο Πάολο.

Οι ειδικοί τονίζουν πως αιτία για τις πυρκαγιές είναι η ξηρασία, καθώς σε πολλές περιοχές δεν έχει βρέξει για πάνω από τρεις μήνες, αλλά ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό και οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης που προκαλούν πυρκαγιές για να αυξήσουν τα εδάφη τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ