Περιβαλλον

Ευρωπαϊκή αστική ανάπτυξη στην πράξη

Παρουσιάστηκε το δεκαετές πρόγραμμα για την Αθήνα

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
56383-113169.jpg

Είμαστε ίσως ο μοναδικός λαός στον πλανήτη που αρέσκεται στην αυστηρή αυτοκριτική και στο αυτομαστίγωμα, χωρίς όμως να πιστεύει ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Το μήνυμα της αλλαγής αυτής που πρέπει να ξεκινήσει από τις νοοτροπίες μας για να περάσουμε στη νέα φάση που θα μας βγάλει και από την κρίση, έστειλε ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ευρωπαϊκή Αστική Ανάπτυξη με αφορμή την επίσκεψη του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής κ. Johannes Hahn. Οι Βρυξέλλες μέσω του Δημάρχου άκουσαν τους Αθηναίους και οι Αθηναίοι ακούσαμε το αισιόδοξο μήνυμα του Γιώργου Καμίνη ότι το όραμα μπορεί να γίνει πράξη φτάνει να υπάρχει σχεδιασμός από το Δήμο και θέληση από τους πολίτες.

«Το όραμα για Αστική Ανάπτυξη έχει αρχίσει να μεταφράζεται σε πρωτοβουλίες και μάλιστα μέσα σε ένα περιβάλλον γενικευμένης κρίσης, δυσκολιών αλλά και έντονων προκλήσεων» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αναφερόμενος στο σχέδιο αστικής ανάπτυξης «Έργο Αθήνα».

Το «Έργο Αθήνα» είναι το αναπτυξιακό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για την περίοδο 2012-2020 και χρηματοδοτήθηκε με 120 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Αποτελεί την πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια αστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και είναι σημαντικό ότι ο Δήμος Αθηναίων χρηματοδοτήθηκε απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποφεύγοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια που θα έκαναν ανέφικτη και την υλοποίηση του έργου.

Ήδη έχει σχεδιαστεί και δρομολογηθεί η υλοποίηση ενός μεγάλου αριθμού έργων που δίνει λύσεις και εξασφαλίζει το Ευρωπαϊκό παρόν και μέλλον της Αθήνας. 72 έργα σε τέσσερις άξονες γι’ αυτή τη περίοδο, ενώ σχεδιάζονται περισσότερα για την περίοδο 2015-2020. Από τα 72 έργα ήδη υλοποιούνται 16 έργα προϋπολογισμού 38 εκ. ευρώ και αφορούν βιοκλιματικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων, ανακατασκευή του Σαράφειου Κολυμβητηρίου κ.α. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα δημοπρατηθούν ακόμη 24 έργα προϋπολογισμού 61 εκ. ευρώ, ενώ 32 ακόμη βρίσκονται στη διαδικασία των μελετών.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το «Έργο Αθήνα» δεν μένει μόνο στις αναπλάσεις που σαφώς βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας και αναζωογονούν τον αστικό ιστό αλλά περιλαμβάνει έργα για την υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, την διαχείριση της κοινωνικής κρίσης, την δημιουργία θερμοκοιτίδων νέων τεχνολογιών (startup incubators), έργα δημιουργικής βιομηχανίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Δίπλα στο Φωταέριο στο Γκάζι θα δημιουργηθεί ένα κέντρο (HUB) για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την υποστήριξη των ιδεών. Σε αυτό το χώρο οι νέοι άνθρωποι θα αποκτήσουν στέγη και υπηρεσίες καθοδήγησης και επιμόρφωσης για να εξελίξουν την επιχειρηματική τους ιδέα, ενώ συγχρόνως θα προάγεται η αλλαγή κουλτούρας και η ανάπτυξη συνεργασιών. «Πρόκειται πραγματικά για τομή στην ελληνική κοινωνία από όπου θα προκύψει και μια νέα γενιά καινοτόμων επιχειρηματιών, με ότι οφέλη μπορεί αυτό να παράξει για την πόλη και την οικονομία» επισήμανε ο κ. Μιχάλης Στάγκος Συν-ιδρυτής του Οργανισμού προώθησης της επιχειρηματικότητας. 

Την κοινωνική επιχειρηματικότητα σαν όπλο κατά της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα από το «Έργο Αθήνα» υποστήριξε ο κ. Χρήστος Αλεφάντης Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού του δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» λέγοντας πως η «σχεδία» δίνει τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας που έχουν πληγεί τα μέγιστα από την κρίση να εξασφαλίσουν με αξιοπρέπεια ένα μίνιμουμ έσοδο την ημέρα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες πουλώντας το περιοδικό». Το «Έργο Αθήνα» επιχειρεί μέσα από την κοινωνική επιχειρηματικότητα να στηρίξει όχι μόνο τους συμπολίτες μας που έχουν βρεθεί σε δεινή θέση λόγω της κρίσης αλλά και αυτούς που πρόκειται να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Παρεμβάσεις και στις υποδομές των σχολικών κτηρίων θα υπάρξουν από το «Έργο Αθήνα» με στόχο «να συνδέσουν το σχολείο με τη γειτονιά του διευρύνοντας τη λειτουργία του ώστε να αντιμετωπιστούν και οι ευρύτερες κοινωνικές ανάγκες» επισήμανε ο Διευθυντής του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Πλάκας κ. Κωστής Καραγιάννης θέλοντας να δώσει τη διάσταση της εκπαίδευσης σαν αντίδοτο στην κρίση.

Τα θεμέλια για να ξαναζωντανέψει η Αθήνα έχουν μπει. Σύντομα όμως θα έχουμε δημοτικές εκλογές και, αν και ο Δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης πολύ σωστά υποστηρίζει ότι μόνο όταν υπάρξει συνέχεια της διοικητικής δράσης ανεξαρτήτως προσώπου μόνο τότε η Ελλάδα θα είναι μια Ευρωπαϊκή χώρα, προσωπικά διατηρώ επιφυλάξεις. Ας ελπίσουμε να πάμε ώριμοι στις κάλπες για να μην αυτομαστιγονόμαστε μετά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.